Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

International Fair Trade Towns Conference 2022

Quito Conference

Van 22 tot 24 oktober werd in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito de Internationale Conferentie van de Eerlijke Handelssteden van 2022 gehouden. Onder het motto "Fair Trade in the Fair Trade Towns" werd het evenement geopend in het stadhuis in het historische centrum van Quito. In deze vijftiende editie was er een breed aanbod van activiteiten, waaronder workshops en lezingen over de ervaringen van producenten en de groei van het compromis in universiteiten.

Op de conferentie waren alle 12 vertegenwoordigers van Fair Trade-steden in Latijns-Amerika en de Caraïben aanwezig. Evenals kleine producentenorganisaties, lokale comités, nationale coördinatoren en leden van Fair Trade International. Met de vertegenwoordiging van 39 landen namen meer dan 300 mensen deel aan het evenement en nog eens 300 virtueel. Dit alles voor de verbetering van de duurzaamheid van onze steden wereldwijd.

Het evenement behandelde verschillende onderwerpen via panels en discussietafels, zoals klimaatverandering vanuit een generatieperspectief, de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en hun relatie met eerlijke handel, de ervaringen van producenten uit Amerika, Latijns-Amerika, Azië en Afrika, de inzet van universiteiten voor eerlijke handel en overheidsopdrachten als marktkans voor kleine producenten, enz.

IMG 9355

Ecuador is een belangrijke referentie op het gebied van eerlijke handel en werkt aan het verbeteren en waarborgen van beleid en regelgeving ter bevordering van het model van eerlijke handel. Volgens de sprekers is eerlijke handel het meest geschikte instrument voor het land om wereldwijde uitdagingen aan te gaan. Zij stelden dat klimaatrechtvaardigheid niet mogelijk is zonder sociale rechtvaardigheid. Zo benadrukten zij de cruciale rol van kleine producenten in duurzame ontwikkeling en de klimaatcrisis. De organisatie CLAC, die de campagne voor eerlijke handel in Latijns-Amerika en de Caraïben bundelt, toonde de reikwijdte van hun initiatief om verantwoord consumeren te bevorderen en de organisaties een ruimte te bieden om ervaringen te delen en van elkaar te leren. Daarnaast waren er vertegenwoordigers van enkele organisaties uit Duitsland, een van de landen met de meeste fairtradesteden, en uit Wales, India, Brazilië en andere landen die hun ervaringen op het terrein toelichtten.

Tijdens de conferentie ontmoetten we enkele leden van kleine producentenorganisaties in Ecuador die rechtstreeks werken met producten zoals chocolade, koffie, essentiële oliën, enz. Zij toonden ons hoeveel zorg ze besteden aan het hele productieproces, de verschillende systemen die ze toepassen, en hun belangstelling voor ambachtelijke producten en de wereldwijde uitbreiding van eerlijke handel. Quito was de eerste Latijns-Amerikaanse stad die werd uitgekozen voor de Internationale Conferentie van de Steden van de Eerlijke Handel. Het evenement omvatte bezoeken aan enkele lokale musea en emblematische monumenten in de stad, maar ook diners om de heerlijke typische gerechten te proeven.

Verwacht wordt dat in 2050 tweederde van de bevolking in stedelijke gebieden zal wonen en voor zijn voedsel afhankelijk zal zijn van het platteland. Het is essentieel om de beschikbare kennis te delen om ervoor te zorgen dat het productiesysteem duurzaam en eerlijk is voor de producenten. Zoals de Wereldorganisatie voor eerlijke handel (WFTO) heeft verklaard, wil de Internationale Conferentie van eerlijke handelssteden zich inzetten voor "een zakelijke alliantie op basis van dialoog, transparantie en respect, die streeft naar meer rechtvaardigheid in de internationale handel door het bevorderen, ontwikkelen en promoten van beginselen van transparantie, rechtvaardigheid en integratie".

IMG 9300