Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Fair Trade-initiatief Komaf Koffie viert 1-jarig bestaan

Komaf Koffie lancering

Komaf Koffie is een project waarin Gentse nieuwkomers aan de slag gaan met een duurzame, mobiele koffiekar, die geboekt kan worden in de regio Gent. Eerst en vooral krijgen ze een opleiding tot professionele barista. Binnen de opleiding moeten de barista’s alle technieken leren om een perfecte koffie te zetten, Nederlands voor barista's onder de knie krijgen en een stage lopen in een koffiebar of op een evenement te Gent. Nadien is het tijd voor het echte werk, en trekken ze zelfstandig de baan op met de mobiele koffiekar.

Een taal leer je het best door het veel te gebruiken, en hoewel velen in het dagelijkse leven vaak conversaties ontwijken, is dat bij Komaf Koffie geen optie. Een glimlach en babbeltje zijn inbegrepen in de prijs. Zo krijgen de barista's ruimschoots de kans om aan hun Nederlands te sleutelen.

Naast de taal leren de barista's anderen kennen die in een gelijkaardige situatie zitten als zij. Terwijl ze samen de verantwoordelijkheid opnemen voor hun eigen koffiestand, smeden ze vriendschappen voor het leven.

Uiteindelijk is het doel van Komaf Koffie om deze nieuwe Gentenaars te laten doorstromen naar het werkveld. Zo draagt Komaf Koffie een steentje bij aan het bouwen van nieuwe levens.

Van Boon tot Komaf Koffie

Komaf Koffie leren v

In 2020 ontstond het idee voor een mobiele koffie kar door het Brits initiatief “Change Please”. Dit is een Londense zaak die daklozen opleidingen geven tot barista en zo tewerkgesteld worden in de verschillende panden dat change please bezit. De winst die gemaakt wordt, wordt 100% terug geïnvesteerd in de zaak. Zo helpen ze de daklozen aan een huis, een loon en verdere opportuniteiten. Hun doel is om een eind te maken aan de daklozen crisis in Londen en de rest van de wereld.

In januari 2021 werd er veel genetwerkt. Zo spraken de grondleggers van het Komaf Koffie-initiatief, Michiel Bleus en Jonathan Janssens, veel partnerorganisaties om het initiatief mogelijk te kunnen maken. Zonder Enchanté, Refu Interim, In-Gent en dergelijke organisatie, zou Komaf Koffie niet hetzelfde zijn.

Uiteindelijk was het in juni 2021 zover en werd Komaf Koffie een werkelijkheid. De kar werd ontworpen en in elkaar gezet en de eerste generatie barista’s werden gezocht. Vier maand later werd de eerste opleiding een feit. In december 2021 werd er een crowdfunding georganiseerd om het initiatief verder uit te bouwen. Hiervoor kreeg het initiatief de steun van niemand minder dan de olympische bronzen medaille winnaar, Bashir Abdi. Hij werd officieel benoemd als ambassadeur van Komaf Koffie.

In 2022 bleef het succes van Komaf Koffie groeien. Er werd een tweede opleiding voor nieuwe barista’s georganiseerd en de eerste festivals waren een feit. Zo heeft de kar op Gent Smaakt, Boomtown op de Gentse Feesten en Walhalla festival gestaan. Dit najaar wordt er gefocust op een derde opleiding.

700 kilometer in de benen

Komaf Koffie happy

De barista's serveerden het voorbije jaar koffie op 72 verschillende plekken, waarvan een aantal locaties zelfs “vaste” klant zijn geworden. Bij organisaties zoals In-Gent of de scholen UGent en Luca School of Arts is de kar op regelmatige basis welkom. Zo bieden zij Komaf Koffie de kans om te blijven groeien. Na een jaar staat de teller van de Komaf Koffie-kar op 700 kilometer.

Zoals eerder vermeld werkt Komaf samen met de partner organisatie Enchanté. Door hun doet Komaf Koffie aan uitgestelde koffies. Iemand die hiervoor de mogelijkheden bezit, koopt een uitgestelde koffie en indien er mensen een koffie willen drinken, maar daarvoor het geld niet hebben, kunnen zij beroep doen op een uitgestelde koffie. In totaal heeft Komaf Koffie 85 uitgestelde koffies verkocht en ca. 40 terug kunnen uitdelen.

Het initiatief telt op dit moment een totaal van 38 barista’s, maar zoals eerder vermeld wordt er een derde opleiding georganiseerd om nog een tiental nieuwkomers op te leiden tot professionele barista’s. "Komaf Koffie is een draaischijf van barista's. Deelnemers krijgen een opleiding, werken even mee, en stappen dan weer uit het initiatief." aldus de initiatiefnemers, "We zijn natuurlijk extra trots als onze barista's professioneel aan de slag kunnen gaan in een koffiehuis, zo is één van onze deelnemers nu aan de slag de gekende koffiebar Full Circle Koffie."

Na de drukke Week van de Fair Trade houdt Komaf Koffie het rustig, maar op hun instagram (@komafkoffie) en Facebookpagina (Komaf Koffie Gent) worden de data en locaties iedere week gedeeld.