Op de koffie met Bashir Abdi

Op de koffie bij Abdi

Olympisch medaillewinnaar, Bashir Abdi, heeft besloten om het ambassadeurschap van het Gentse project Komaf Koffie op zich te nemen. Waarom koos hij voor Komaf Koffie? Waarom voelt hij zich verbonden met het project? Houdt hij eigenlijk wel van koffie? Al deze vragen spookten door mijn hoofd, en jawel, ik kreeg de kans om op zoek te gaan naar de antwoorden. Ik ben Floor Grymonprez, stagiair bij Gent Fair Trade, en ik ging op de koffie bij Komaf Koffie met Bashir Abdi.

Bashir en ik spreken af bij -hoe kan het ook anders- de mobiele koffiekar van Komaf Koffie. Daar kregen we een koffietje aangeboden door de drie baristas van dienst: Maab, Abdolreza en Morteza. Na een korte babbel met de baristas en een glimlach -die zijn immers niet optioneel bij Komaf Koffie-, val ik meteen met de deur in huis met de vraag: Wat is jouw lievelingswoord in het Nederlands?

Ik denk het woord ‘misschien’. Ik was nog maar drie weken in Gent toen mijn OKAN-leerkracht zei dat we morgen misschien een toets hadden. ‘Misschien’ betekent in het Somalisch ‘bedelaar’. Dus ik dacht dat hij zei dat we morgen gingen gaan bedelen. En dat heb ik heel lang onthouden. Nog steeds.

Je komt uit Somalië waar je het land ontvluchtte op heel jonge leeftijd. Vanaf 2002 ben je naar België gekomen. Hoe was dat voor jou?

Naar Gent komen was heel bijzonder. Alles was nieuw: een nieuwe wereld, nieuwe cultuur, nieuwe taal. Zelfs de mensen zagen er totaal anders uit dan in Afrika. Ik had nog nooit eerder iets nieuws gezien in mijn leven. Ik moest beginnen van nul.

Ik heb gelezen dat de naam ‘Bashir’ in Somalië ‘hij die geluk brengt’ betekent. Leef je daar ook naar?

Niet persé, maar ik hoop dat ik een persoon ben die heel spontaan is. En daarnaast probeer ik altijd mensen blij te maken.

Denk je dat dit ook iets te maken heeft met jouw inzet voor Komaf Koffie?

Dit heeft zeker te maken met mijn inzet voor komaf koffie. Het project Komaf koffie is een prachtig initiatief dat mensen samen brengt en dat kansen creëert voor nieuwkomers. Koffie maakt nu eenmaal mensen blij.

Er zijn zoveel manieren om in de samenleving ergens te beginnen en om erbij te horen. Voor mij is het via sport, voor hun is het via koffie, net omdat ze er een passie voor hebben. Het is dus te vergelijken met wat sport betekent voor mij. Koffie betekent trouwens ook heel veel voor mij.

Op de koffie bij Bashir

Je zegt dat koffie veel voor je betekent. Is koffie voor jou dan iets sociaal?

Koffie brengt mensen sowieso samen. Samen afspreken om koffie te drinken is een van mijn favoriete activiteiten. Terwijl je koffie drinkt, vertel je verhalen. Je drinkt het ook als pauze tussen het werken door. Nee, ik drink het liefst mijn koffie met zoveel mogelijk mensen samen. Hoe meer mensen, hoe meer vreugde.

Mensen ontmoeten en met mensen in gesprek gaan is een groot onderdeel van het project.

Toen ik hier kwam, sprak ik de taal ook niet. Maar via sport heb ik heel veel mensen leren kennen en heb ik vrienden voor het leven gemaakt. Voor hun zal dat met dit project hetzelfde zijn. Koffie brengt mensen samen. Door samen te komen en met mensen in gesprek te gaan, zal hun taal sowieso verbeteren. Ze zullen zelfs vrienden voor het leven maken en veel zelfvertrouwen creëren. Ze worden ‘andere’ mensen en net daarom is Komaf Koffie een prachtig initiatief. Het project kan dus absoluut helpen om het Nederlands te oefenen.

Wat heeft jouw echt over de streep getrokken om het ambassadeurschap van Komaf Koffie op jou te nemen?

Ik heb gekozen om ambassadeur te worden van Komaf Koffie omdat het overeenkomt met mijn eigen verhaal. Daarnaast is koffie zelf is iets wat ik dagelijks drink. Het is een prachtig initiatief die nieuwkomers een wegwijzer biedt in de samenleving. Iedereen moet ergens beginnen. Voor mij via sport, voor hen via koffie en er zijn nog zoveel andere wegen. Ik weet gewoon dat het een volwaardig initiatief is. Anders zou ik mijn gezicht niet lenen als ambassadeur. Ik ben echt in de wolken van dit initiatief en ik twijfel er niet aan dat er heel wat mooie resultaten van zullen komen.

Je bent ook ambassadeur van SportAround en nog veel meer initiatieven in Gent. Denk je dat er gelijkenissen en samenwerkingsmogelijkheden zijn met Komaf Koffie?

Er zijn zeker samenwerkingsmogelijkheden tussen de andere organisaties waar ik ambassadeur van ben. Zeker omdat Komaf Koffie nog op zoek zijn naar plekken om te staan. Vooral naar plaatsen waar mensen samenkomen en dat zijn net plekken waar wij ook actief zijn. En daarom zijn er bij onze organisaties heel wat mogelijkheden om samen te werken. Dit zullen we zeker ondersteunen.

Bashir Abdi, enorm bedankt voor uw tijd en inspirerende antwoorden.

Wil jij zelf ook je schouders zetten onder het Komaf Koffie-project? Je kan hen nog tot het einde van januari steunen via hun crowdfunding.

Floor Grymoprez

Floor was involved in the Komaf Coffee initiative from the start as an intern. At Gent Fair Trade, she is committed to guiding the baristas, and helping to shape the project in terms of content and practice. Floor studies Social Work at Hogeschool Gent.

Interessant artikel? Vertel het voort!