Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Just Hazel new adventure

20220111 150358

Just Hazel , de duurzame conceptstore en Gentse hotspot voor eerlijke handel, sluit een hoofdstuk af. De drie vriendinnen die de leiding hebben (Siel, Fien en Nina) hebben besloten de winkel over te dragen om ieder voor zich nieuwe projecten op te starten. Met als doel betaalbare en duurzame mode aan te bieden aan het publiek, heeft Just Hazel in de Burgstraat door de jaren heen haar missie volbracht. Maar het is niet het einde van Just Hazel, de eigenaars zijn op zoek naar een kandidaat om de zaak over te nemen.

We besloten de winkel te bezoeken en Nina Spooren te interviewen om meer te horen over hun ervaring met Just Hazel. Aangezien dit mijn eerste interview is, stond ik mezelf toe een beginnersvraag te stellen over het verhaal achter de naam van de winkel. Ze legde uit hoe Just, staat voor de just way of doing things. Als synoniem, maar ook als alternatief voor de termen Fair en Eco.Hazel komt overeen met de tweede naam van een goede gemeenschappelijke vriend van Siel en Fien. Nina vertelde hoe hun vriendin geïnteresseerd was in tweedehands kleding en duurzaamheid in de tijd dat dit nog niet zo'n gangbaar onderwerp was als nu. Zo besloten ze de winkel naar haar te vernoemen toen ze in 2015 overleed. Ze was erg enthousiast over hun bedrijfsidee en ze wilden de steun en inspiratie die ze in hun leven bracht eren.

We vroegen Nina of ze een verandering voelt in de belangstelling van het publiek voor duurzaamheid. Nina vertelde ons hoe sinds hun opening het aanbod in merken aanzienlijk is gegroeid, de opties in prijs en stijl zijn meer divers. Er zijn niet alleen meer opties en merken, maar de merken die er al waren zijn groter geworden. Zo werd het maken van een collectie en het selecteren van items voor de shop makkelijker, en meer in lijn met wat ze wilden bieden. Sinds 2016, toen ze begonnen met hun webshop, was er een grote verschuiving geweest, mensen zijn meer geïnteresseerd in duurzame kleding en er is een hausse geweest in Tweedehands kleding.- vertelde Nina. De meeste mensen richten zich echter meer op duurzaamheid dan op de sociale kant. Er is een verschuiving bij grote bedrijven. Maar zoals Nina zei, de meeste verandering is green washing.DSC4739

Mensen zijn niet goed geïnformeerd en vertrouwen fast fashion bedrijven in hun duurzaamheidscampagnes. Het favoriete deel van het werk voor Nina zijn de mensen. Ze vertelde hoe bevredigend het is om hen te helpen vinden wat ze zoeken in de fairtrade versie ervan. Ze merkte ook op hoe leuk ze het vindt om samen met Siel en Fien de nieuwe collecties te kiezen en hun stijlen te combineren onder het concept van Just Hazel. Ze legde uit hoe Just Hazel haar heeft geleerd dat je alles kunt leren wat je wilt als je het echt wilt. Toen ze het idee hadden, wisten ze niets van ondernemen, maar hun droom om eerlijke en betaalbare kleding aan te bieden was de perfecte motivatie om het te verwezenlijken.

- Iemand die een winkel opent, moet zijn eigen intuïtie volgen.- Ze adviseerde de volgende eigenaars van Just Hazel, of iedereen die een ethische winkel wil openen, om bij elk onderdeel van het bedrijf altijd te bedenken hoe je duurzaam en sociaal bewust kunt zijn. - Kies het juiste voor de mensen en de planeet. Wees lief voor jezelf, verlies jezelf niet in het werk. Alles zal goed komen. Probeer klaar te staan voor nieuwe kansen. - In dit verband legde ze uit dat ze overwegen om Just Hazel om te vormen tot een kledingbibliotheek. - We moeten naar een circulaire economie en werken aan meer duurzaamheid.

In haar specifieke geval gaat Nina terug naar de baan die ze verliet om Just Hazel te beginnen. Ze is zwanger van haar tweede kind en kijkt uit naar een beter evenwicht tussen werk en privé. Ze vertelde ons echter hoe graag ze nieuwe gemotiveerde mensen zou vinden om voor Just Hazel te zorgen. Ze zijn enthousiast om te zien hoe het project zich kan ontwikkelen met iemand anders aan het roer, ze staan open om de voorwaarden te bespreken om het bedrijf idealiter begin volgend jaar over te dragen.

Lees het eerste interview dat we met Nina hebben gemaakt....

https://gentfairtrade.be/fair-...