Niet zo geitenwollensokkerig [Just Hazel]

Drie vriendinnen met een milieubewust en modeminnend hart. Meer was er niet nodig om ‘Just Hazel’ te doen ontstaan. Want als je aftelt naar het nieuwe jaar kun je dat ook doen in een feestjurk of – hemd mét good karma, zo vertelt Nina Spooren.

20181200_Just-Hazel-1

Nina: “Siel, Fien en ik zijn vriendinnen sinds het middelbaar. Af en toe gingen we samen shoppen, maar na een tijdje voelden we ons daar niet goed meer bij. Van kleins af aan had ik al voeling voor internationale solidariteit. Mijn ouders waren bezig met sociale thema’s en al vrij vroeg wist ik dat kindjes aan de andere kant van de wereld in andere omstandigheden opgroeiden dan ik. Kerstinkopen deden we altijd op de Oxfam-kerstmarkten. Siel had een gelijkaardige opvoeding, duurzaamheid, mode en lifestyle hielden haar al lang bezig. Fien studeerde mode en bezocht kledingfabrieken waar ze zag hoe het goed maar ook fout kon lopen.

20181200_Just-Hazel-2

Zo’n drie jaar geleden besloten we actie te ondernemen en op zoek te gaan naar budgetvriendelijke duurzame kleding. Het idee dat Fair Fashion altijd duur en geitenwollensokkenstijl is, klopt niet. Onze merken maken hippe, tijdloze stuks waar je jarenlang plezier van hebt. De prijzen liggen nu tussen 5 en 170 euro - van leuke hebbedingetjes tot wollen cardigans en winterjassen. We begonnen met een webshop en sinds dit jaar hebben we ook een pand. Onze feelgoodstore draait om gezellige kledij, die juist geproduceerd is. Het zijn stuks met good karma, omdat ze in goede omstandigheden zijn gemaakt. Soms zijn ze ook omsloten door liefdadigheidsprojecten, dus door die merken te kopen maak je zelfs mensenlevens beter. Ja, de kledij is iets duurder dan bij pakweg H&M. Logisch, want ze worden op kleinere schaal geproduceerd. Grote ketens vervaardigen ontelbaar veel stuks en genieten zo van het schaalvoordeel. Hoe meer mensen Fair Fashion gaan kopen, hoe betaalbaarder het ook zal worden.

20181200_Just-Hazel-3

Wat veel mensen niet weten is dat de grote winkelketens een ramp zijn voor mens en milieu. De productie van kledij is enorm milieuvervuilend. Grote winkelketens gebruiken bijvoorbeeld ontzettend veel katoen die ze in pesticiden drenken. Dat zorgt ervoor dat er op de katoenplantages in India zoveel vuiligheid in de lucht hangt dat arbeiders en omwonenden ziek worden. Ook kleuren ze de kledij met vervuilende stoffen die daar in het water terechtkomen. Bovendien worden er ontzettend veel onverkochte kleren verbrand. Door bij die grote kledingketens te kopen, hou je deze wantoestanden eigenlijk in stand. Het kan dus nooit kwaad om stil te staan bij wat je koopt. Want met elke aankoop maak je een impact en je hebt de keuze of dat een goede of slechte zal zijn.

Vroeger waren kleren gebruiksproducten. Je kocht iets met als doel om dat jarenlang te blijven dragen. In de laatste decennia wordt er meer kledij geproduceerd dan de wereldbevolking ooit dragen kan, blijkt uit een onderzoek van Greenpeace. Kledij is er in overvloed en spotgoedkoop. Het zijn wegwerpproducten geworden. Kleren kopen maakt ons nu eenmaal gelukkig. Maar als je je geld uitgeeft in een duurzame winkel als Just Hazel, dan mag je oprécht blij zijn omdat je niet alleen jezelf gelukkig maakt maar ook de aarde en de mensen die het gemaakt hebben. En uiteraard kan je onze feestelijke kleedjes ook gewoon in de wasmachine gooien en stretchen ze mee bij eventuele kerstkilo’s.” (lacht)

20181200_Just-Hazel-5

Een Fair Fashion outfit van Just Hazel (Brabantdam 136, Gent, justhazel.be), is één van de tips die je terug kan vinden in onze eindejaarsgids Duurzaam en (h)eerlijk feesten.

Melissa-Janssens

Melissa Janssens

Melissa werkt als freelancejournaliste en schrijft het liefst over psychologie, relaties en duurzaamheid. Haar hart klopt voor boeketjes van lokale bloemenboeren, voor parels van outfits scoren in tweedehandsgoudmijnen en fair fashion shops, voor liever en bewuster leven over de hele lijn.

Interessant artikel? Vertel het voort!