Wat duurzame inspiratie voor Sint Valentijn

Maak je Valentijnsdag eerlijk!

Januari is weer voorbij gevlogen, en februari is de kortste maand van het jaar. De feestdagen en de consumeergekte is nog maar een maand achter de rug, maar over een paar dagen breekt de dag van de liefde weer aan. Het lijkt misschien dwaas om Valentijnsdag te vieren, want stiekem weten we allemaal dat het een commercieel circus is. Maar het idee om op deze dag de liefde te vieren is niet intrinsiek slecht.

We kunnen het er allemaal over eens zijn dat Valentijn een marketingstrategie is. Geen reden dus om je slecht te voelen als jij nog single bent. Maar als je een partner hebt of verliefd bent, waarom zou je van komende maandag, 14 februari, geen speciale dag maken? Voor mij klinkt het als een mooi excuus, om de tijd te nemen om samen te eten of uit eten te gaan, of om te genieten van een speciale activiteit op deze koude winterdagen. Want het leven kan al eens monotoon worden tijdens deze donkere dagen.

Dus in plaats van te klagen en je ogen te rollen bij de gedachte aan ‘Valentijn’, bekijk even deze kleine samenvatting van ideeën om deze dag te vieren zonder de planeet te schaden en een beetje minder te consumeren. Bovendien, als je niet verliefd bent of in een relatie zit, dan kan je er alsnog een gezellige dag van maken met vrienden of familie, want zij houden ook van jou! En als je geen zin hebt om sociaal te zijn, onthoud dan gewoon dat je zelfliefde ook genoeg is!

Duurzame Valentijns cadeau ideeën

St valentin 2

1.Bakken. Bak 's middags iets leuks om er 's avonds van te genieten. Je kan dit doen terwijl je naar een film kijkt of een gezelschapsspel speelt. Het baksel kan zoet of zout zijn, en het resultaat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ik kan je verzekeren, zolang er maar liefde in het proces zit is, zal het je smaken!

2.Boek een camping of een hotel in de buurt. Trek erop uit! Ga naar een camping in de buurt, als het weer het toelaat, of boek simpelweg een hotel voor het weekend! Sommige kampeerplaatsen in België hebben niet alleen een uitgestrekt grasveld voor het plaatsen van je tent, er zijn ook houten hutten beschikbaar. Deze zogenaamde trekkershutten zijn voorzien van een kachel en een hele hoop gezelligheid. Maar is dit ietwat primitieve leven niks voor jou, en gaat je hart sneller slaan van een beetje meer luxe? Genoeg hotels om een gezellige nacht door te brengen! Oh en laat je plezier vooral niet beperken tot de 14e, maak er een gezellig weekendje van!

3.Musea. Liefde is kunst, dit is dus de perfecte gelegenheid om de plaatselijke musea te bezoeken. Als je een beetje zoekt vind je musea waar je misschien nog nooit van had gehoord. Soms zijn kleine musea nog leuker dan de grote! De verborgen schatten zijn zeker de moeite waard om te bekijken, het zijn vaak vreugdevolle ervaringen. Denk bij het maken van de keuze van het museum aan je partner, vriend of familielid. Waar zijn ze in geïnteresseerd, wat houdt hen bezig? Maak op basis van die antwoorden een goeie keuze, en jouw Valentijns cadeau is nu al een succes!

4. Restaurants. Wie houdt er nu niet van een lekkere maaltijd? En wat is er mooier dan uit eten gaan? Geen brein brekende momenten in de winkel wanneer je moet beslissen wat je allemaal nodig hebt voor die ene maaltijd, én geen afwas achteraf! Neem een kijkje op de Gent fair trade hotspots en geniet van een duurzame maaltijd. Want de planeet en haar mensen kunnen ook wat liefde gebruiken!

5. Fair Trade-chocolade. Als je echt de klassieke route op wil dan kan je natuurlijk altijd chocolade geven. Een mooie selectie van fair trade chocolade laat ieders hart sneller slaan.

6. Levende planten in plaats van bloemen! Hoewel de schoonheid van bloemen sterk verbonden is met hun efemerale kwaliteit, is de schoonheid van een plant in een pot nog mooier op lange termijn. Bovendien kan je de pot nog versieren! Wat zijn mooie herinneringen met je Valentijn? Vereeuwig ze op de pot met penseel en verf zodat je ze nooit zal vergeten. Heb je twee linkerhanden? Geen probleem! Het is het gebaar dat telt.

St valentin

Ziezo, dat zijn slechts een paar ideeën over hoe je een leuke dag kunt plannen met je geliefde. Er zijn natuurlijk nog tal van andere mogelijkheden om deze dag te vieren zonder te veel te moeten consumeren... Wees creatief, denk na over wat de ander graag zou doen. Misschien is het ook het uitgelezen moment om je partners hobby's uit te proberen. In ieder geval, blijf niet bij de pakken zitten, grijp de kans om die maandag speciaal te maken en geniet!

Interessant artikel? Vertel het voort!