Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Pasen, nog beter met duurzame chocolade

2019_Pasen

Wij zijn zot van chocolade! En laat deze periode daar ideaal voor zijn. Eitjes, hazen, kuikentjes, vogelnestjes... De supermarkten liggen vol paaslekkernijen, in alle vormen en kleuren.

Die chocolade smaakt nog zoveel beter als ze niet in plastiek verpakking zit en als de ingrediënten, zoals palmolie en cacao, op een duurzame manier geproduceerd zijn.

Klinkt dit als een utopie? Nee hoor, met deze tips geniet je mens- en planeetvriendelijk van het Paasfeest!

2019pasen-beeld_zonder_tekst
  1. Ga voor korte keten
    Belgen zijn zot van chocolade, maar helaas hebben we niet alle ingrediënten voor handen dichtbij ons. Ga op zoek naar chocolade die een Fairtrade-label draagt, dit garandeert dat er zo weinig mogelijk stappen zijn tussen de consument en de cacaoboer.

    Let op: Laat je niet vangen door 'lokale chocolade' zonder label. Meestal gaat dat enkel over de laatste stap in de productieketen. Gezien België een chocolade-producerend land is, vindt deze stap sowieso vaak in België plaats.

    ©Foto: paasactie 'Fairlijk Pasen', Oxfam Wereldwinkels

  2. Ga voor duurzame ingrediënten
    Palmolie, cacao, suiker, melk... de meeste grondstoffen in chocolade zijn niet standaard eco en fair, maar ze zijn wel duurzaam te verkrijgen. Maak de combinatie van biologisch en Fairtrade. Dat is de beste garantie tegen ontbossing, monocultuur en andere onduurzame landbouwpraktijken.

3. Probeer ook eens de chocolade zonder dierlijke producten
De impact van grootschalige landbouw op het milieu is zeer groot. Niet alle chocolade bevat dierlijke producten. Hier vind je een lijst van alle vegan chocolade.

4. Koop verpakkingsarme chocolade
Het is een uitdaging om verpakkingsarme paaschocolade te vinden, maar alleen door er naar te blijven vragen, en degene met zo weinig mogelijk plastiek te kopen, kunnen we hier verandering in brengen.


Waar te vinden?

De meeste natuurvoedingswinkels en supermarkten hebben een biologische en/of fairtrade aanbod, maar neem zeker eens een kijkje tussen de duurzame hotspots op onze website, onder het puntje 'eten en drinken' vind je veel geëngageerde ondernemers met een duurzaam aanbod.

2019_Pasen Plastik