Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Second Hand September: protest tegen fast fashion

Voor het 3de jaar op rij organiseert Oxfam Second Hand September als protest tegen fast fashion. De uitdaging? Start de revolutie in eigen (kleer)kast. Koop slim en geef kwalitatieve spullen die je niet gebruikt weg.

WEGWERPMODE IS PASSÉ

Wegwerpmode zet mens en planeet onder druk. Hoewel er binnen de sector miljardenwinsten worden geboekt, verdienen textielarbeiders gemiddeld 5 dollar voor 12 uur werk. Gevaarlijk werk bovendien. 2/3de van het textiel dat ze in handen krijgen, is chemisch, kunstmatig of synthetisch. Dagelijks worden bijna een miljoen vaten olie omgezet in garen voor nieuw textiel. Nadat het kledingstuk vervaardigd is, legt het gemiddeld 20.000 km af voor het in de winkel ligt. Een sociaal en ecologisch drama.

Er komt een frisse tegenwind vanuit een alternatief businessmodel, de circulaire economie. Het doel is om grondstoffen zo lang mogelijk te laten circuleren zonder waardeverlies. De basis van een kringloopeconomie ligt bij weigeren (Refuse), verminderen (Reduce), verlengen (Reuse) en hergebruiken (Recycle).

ACTIEKAART VOOR AANKOPEN ÉN GIFTEN

Oxfam roept daarom op om de hele maand september duurzaam te kopen en goede spullen te doneren. Laat jij de circulaire economie mee draaien?

Vraag een actiekaart in een van de tweedehandswinkels (in Gent is dat de Oxfam Solidariteitswinkel te Steendam 73). Per schijf van 2 euro krijg je een stempel. Per volle actiekaart krijg je een tegoed van 15%. Breng je spullen binnen? Dan kan je een tegoed tot 20% krijgen.

P24

SECTOR IN SLECHTE PAPIEREN

Ook door tweedehands boeken te kopen en te doneren, verlaag je de druk op het milieu. De papierindustrie heeft een enorme CO2-uitstoot en vraagt veel energie en water. Zo wordt de watervoetafdruk van een vel A4, afhankelijk van de papiersoort, geschat op zo’n 2 tot 13 liter. Tijd voor een nieuw verhaal!