Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Stad Gent krijgt A-score van FairTradeGemeente

Net als vorig jaar, kregen ook dit jaar de Vlaamse steden en gemeenten de kans om hun engagement kenbaar te maken rond eerlijke handel. Dit doen ze door de Fair-O-Meter in te vullen, die nagaat hoe steden en gemeenten hun engagement als FairTradeGemeente nakomen. En dat engagement is nog steeds erg groot: ondanks corona vulden 188 gemeenten de Fair-O-Meter in en kunnen ze zich nu opnieuw voor een jaar FairTradeGemeente noemen.

Wat is een FairTradeGemeente?

7 B6891 FC D67 A 4 E1 F ADC0 F24 D9 EF9 D6 CE

Heb jij al zo’n oranje bordje met ‘FairTradeGemeente’ zien hangen als je een gemeente binnenrijdt? Nee? Kijk dan nog eens goed, want heel wat gemeenten in Vlaanderen dragen de titel van FairTradeGemeente. Deze gemeenten engageren zich om eerlijke handel te ondersteunen, handel met oog voor mens en planeet. De campagne wordt getrokken door 4 organisaties: Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam Wereldwinkels en 11.11.11, met de steun van Cottover en België-partner in ontwikkeling.

FairTradeGemeente maakt deel uit van een internationaal netwerk van ‘Fairtrade Towns’.

A-score voor Gent

Aan de hand van een meetinstrument -de zogenaamde Fair-O-Meter- stelt de FairTradeGemeente-campagne jaarlijks een herbevestigingsrapport op. Elke gemeente en stad die zich inzetten voor eerlijke handel wordt beoordeels op basis van 6 criteria, en krijgt per criterium een score van A (beste score) tot E.

Voor deze editie werd er een 7de criterium 'Next Level' aan toegevoegd: "We stimuleren gemeenten om naast de 6 criteria verdere stappen te nemen om eerlijke handel te ondersteunen. Zo kunnen gemeenten bijvoorbeeld werken rond eerlijke textiel, fair ICT en duurzaam bankieren. De 'next level' acties behoren niet tot de verplichte 6 criteria om de titel te behalen/behouden, maar we ondersteunen gemeenten wel graag in de realisatie hiervan!", alsdus FairTradeGemeente.

Alle criteria samen bepalend de globale score.

Dankzij de meer dan 300 vrijwilligers die in onze stad actief zijn rond eerlijke handel, en de inzet van duurzame ondernemers, geëngageerde ambtenaren, indrukwekkende organisaties en een stadsbestuur dat haar nek durft uitsteken voor dit thema, kreeg Gent dit jaar een mooie A-score!

2021 Beoordeling Stad Gent Fair Trade Gemeente

“We zijn echt onder de indruk van het blijvend engagement van de Vlaamse steden en gemeenten voor fair trade”, legt Lisa Van der Schueren, coördinator FairTradeGemeenten bij Fairtrade Belgium, uit. “Centrumsteden zoals Gent, Mechelen, Antwerpen en Kortrijk, maar ook kleinere gemeenten zoals Vorselaar, Huldenberg en De Pinte zetten ook dit jaar een fantastisch resultaat neer. Dit resultaat is niet enkel te danken aan een geëngageerd gemeentebestuur, maar vooral ook aan de inzet van de honderden vrijwilligers die in de vele trekkersgroepen actief zijn. We willen hen dan ook uitdrukkelijk bedanken voor hun engagement in hun gemeente en stad”.