Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Wat met Black Friday?

Man wearing pink polo shirt with text overlay 1114376

Vrijdag is het weer zover, de jaarlijks hoogdag voor massaconsumptie: Black Friday. De uit Amerika overgewaaide traditie heeft overdreven koopgedrag als doel. De populariteit van Black Friday stijgt hier de laatste jaren enorm. Zo werd er in 2018 op Black Friday 11% meer dan in 2017 gespendeerd en worden er gemiddeld 68% meer transacties gedaan dan op een “normale” vrijdag.

Dit onnodig consumeren en producten verkopen aan weggooiprijzen staat haaks op alles waar eerlijke handel om draait. Wij sluiten ons dan ook aan bij Buy nothing day, een initiatief waarbij opgeroepen wordt om 24 uur lang niets te kopen. Participate by not participating!

20191129 Foto artikel BF 2

Waarom actie voeren?

Massaconsumptie heeft op verschillende vlakken enorme gevolgen. Zo worden er bergtoppen opgeblazen voor het goud in onze gsm’s, worden er kinderen tewerkgesteld in textielfabrieken om ervoor te zorgen dat wij kledij kunnen kopen aan bodemprijzen, verdwijnen onze bossen en worden giftige chemicaliën losgelaten in onze lucht. Slecht een paar redenen waarom bewust verbruiken, enorm belangrijk kan zijn.

!Tip: Als je hier meer over wil weten, bekijk dan zeker eens de documentaire Story of Stuff!

Piraminder

Piraminder

Wij zullen dus daarom dit jaar een actie voeren in aanloop van Black Friday. Gebaseerd op de Piraminder van Netwerk Bewust Verbruiken zullen wij de komende dagen via onze facebookpagina en Instagram stapsgewijs tips en tricks verspreiden over hoe jij duurzamer kan omgaan met je spullen en om die manier jouw ecologische voetafdruk zo laag mogelijk kan houden.

Gebruik wat je hebt

De eerste dag van onze actie staat dan ook in het thema van de eerste trap van de Piraminder: Gebruik wat je hebt.

Op een dag als Black Friday wordt er alles aan gedaan om ons, als consument, te doen geloven dat we allerlei nieuwe kleren of hebbedingetjes nodig hebben. Niks is echter minder waar, maak er dan ook een gewoonte van om voor elke aankoop even goed stil te staan of je die nieuwe jas of dat hip paar schoenen wel echt nodig hebt.

Deel of ruil

De tweede stap is delen of ruilen. Veel van onze spullen worden maar sporadisch gebruikt. Probeer in de mate van het mogelijke nieuwe spullen aankopen te vermijden en leen bij familie, buren en vrienden. Op Gedeelddoor.be vind je een overzicht van alle ruil- en deelinitiatieven

Tweedehands

Woensdag zal in het teken staan van tweedehands kopen. In Gent is er een gigantisch aanbod aan tweedehands artikelen. Zo heb je de wekelijkse rommel- en boekenmarkten, de kringwinkel of andere tweedehandswinkels zoals Fann. Door tweedehands te winkelen vermijd je niet alleen dat je nieuwe spullen moet kopen, maar geef je een aankoop die wie weet anders bij het vuilnis beland was een nieuw leven.

Rommelmarkt

Maak

Door massaconsumptie staan mensen vaak niet meer genoeg stil bij de waarde van een product. Niks beter om hier meer bij stil te staan dan je eigen producten maken! Denk maar aan eten, kledij, speelgoed..

Hiernaast is het ook belangrijk om bijvoorbeeld een PC en GSM waar iets mis mee is weg te gooien. Controleer altijd eerst eens of je toestel zeker niet meer hersteld kan worden. Op deze manier houd je zowel de afvalberg, als jouw uitgaven lager.

Koop

Heb je na de voorgaande stappen nog steeds geen resultaat? Dan is de laatste stap het kopen van een nieuw product. Probeer echter een bewuste en doordachte keuze te maken in je aankoop. Ga voor een duurzame, eerlijke, lokale, en ecologische aankoop.

In Gent hebben we een enorm aanbod aan eerlijke ondernemers waar je zeker eens langs kan gaan, bekijk daarvoor zeker eens onze hotspots