8 duurzame sportmerken waar je van gaat lopen (letterlijk dan <3)

We krijgen vaak de vraag of ethische en/of ecologische sportkleding bestaat, en het antwoord is volmondig: Ja!

Deze acht merken bewijzen dat het mogelijk is om esthetiek te combineren met kwaliteit. Op ons vorige Fair Fashion Fest kon je al twee van hen ontdekken.

Ken jij nog andere merken? Laat het ons weten via het contactformulier of via de facebookgroep Gent Fair Trade #Movement.

20190521 artikel sport Yoga Path Design

Yoga Path Design (Belgisch)

A TOUCH OF BELG'ATTITUDE

Yoga Path Design is een ethisch yoga kledingmerk voor vrouwen. Haya, de ondernemer achter Yoga Path Design, combineert Italiaanse textieltechnologie met ecologie. Zo worden haar leggings bijvoorbeeld gemaakt uit gerecycleerd materiaal.

Haar collectie is geïnspireerd op het Belgische surrealisme, op pin-ups en op Yoga. De ambitie is, naast de waarden van ecologie en verantwoordelijkheid, om vrouwen aan te moedigen hun leven in handen te nemen. Actief, creatief, betrouwbaar en intelligent zijn termen om haar kleding te beschrijven.

GO as u.r. (Belgisch)

SUSTAINABLE, SLOW FASHION & VEGAN, NATURAL BEAUTY

Go as u.r. is een merk van milieubewuste schoonheidsproducten en eigentijdse, duurzame kledij voor vrouwen met een actieve levensstijl.

Ze gebruiken natuurlijke, gerecycleerde en teruggewonnen vezels van bijvoorbeeld visnetten, en ze produceren in Europa om ook het transport te beperken. Op hun website vind je bodysuits, leggings, haltertops...

20190521 artikel sport goasur
20190521 artikel sport Pure By Luce

Pure By Luce (Belgisch)

GOOD KARMA ACTIVEWEAR

Pure By Luce is een good karma activewear kledinglijn, geïnspireerd door reizen, voor sportieve, zelfbewuste en verfijnde vrouwen.

Loes, de bezieler achter het merk, produceert haar sportkleding binnen Europa, maar haalt haar inspiratie van over de hele wereld. Ze werkt enkel met duurzame materialen zoals Econyl en biologisch katoen.

Vaude (Duits)

VOOR MENSEN EN NATUUR

Outdoormerk Vaude is een pionier op vlak van ecologisch en sociaal verantwoorde sport- en outdoorkleding. Ze zijn lid van de Fair Wear Foundation, en krijgen daarop de status van 'leader', de beste graad die je kan krijgen.

Hun aanbod varieert van klim- tot fietskledij, voor kinderen, mannen en vrouwen. Je kan de sportkleding van Vaude terugvinden in de meeste grote sportwinkels.

20190521 artikel sport vaude
20190521 sport Patagonia

Patagonia (V.S.)

DUURZAME EN MULTIFUNCTIONELE KLEDING

Patagonia is een bijzonder bedrijf. Dit outdoorkledingbedrijf noemt zichzelf een 'activist company', en ze durven al eens stevig in gaan tegen bijvoorbeeld 'onecologische' beslissingen van de overheid van de Verenigde Staten. Vooral ecologische duurzaamheid staat hoog op de agenda.

Het aanbod van Patagonia omvat klim-, ski, surf en loopkledij, voor vrouwen en mannen. Het is onder andere te vinden bij Avvontura in Gent, maar de meeste outdoor-winkels hebben wel Patagonia in hun aanbod.

Bhumi (Australië)

BEWUST, TIJDLOOS, ETHISCH

Bhumi betekent 'Moeder Aarde'. Ze willen een positieve impact hebben om de planeet, maar ook om de mensen die voor hen werken, daarom kiezen ze voor een combinatie van Fairtrade en biologische labels.

Het merk biedt een breed gamma aan trainings- en yogakleding aan.

20190521 sport bhumi
20190521 sport peopletree

People Tree (UK)

EEN FAIR TRADE FASHION PIONIER

Fair Fashion-pionier People Tree is een favoriet merk van ons. Niet alleen omdat Safia Minney sprak op onze Fair Fashion Talk enkele jaren terug, maar ook gewoon omdat het prachtige kledij is.

Het merk werkt met duurzame grondstoffen zoals biologisch katoen en Tencel Lyocell, en elk kledingstuk draagt een label.

De active wear-collectie van People Tree omvat yogakleding en leggings.

PACT

COMFORTABELE KLEDING VAN FAIRTRADE & BIOLOGISCH KATOEN

PACT is een betaalbaar en duurzaam kledingmerk. Ze houden actief bij hoeveel water er gebruikt wordt voor de productie van hun katoenen kleding, en proberen hun impact zo laag mogelijk te houden. PACT kiest voor gecertificeerd Fairtrade én biologische katoen.

Ze hebben een aanbod voor mannen en vrouwen, maar hun sportkledij is vooral gefocust op yogakledij voor vrouwen.

20190521 sport pact

Bonus: Tweedehands is altijd een goede optie

Natuurlijk zijn onze vaste tips om duurzame kleding te kopen ook geldig voor sportkleding. Zo is tweedehands steeds een goede optie. Ga dus zeker ook eens langs in één van de vele tweedehandszaken van Gent, als je op zoek bent naar sportkledij.

Andere kleding nodig? Neem een kijkje in onze inspiratiegids of op onze lijst met geëngageerde ondernemers.

Interessant artikel? Vertel het voort!