Statementshoppen [Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum]

Statementshoppen

Op haar zestiende zette Sara Schroé haar eerste stappen als vrijwilliger in de wereldwinkel in Evergem. Daar liet ze al gauw enkele acties succesvol van start gaan. Vandaag is haar liefde voor Oxfam nog lang niet bekoeld. Integendeel, als coördinator van de wereldwinkel Gent-centrum behartigt ze elke dag de belangen van de boeren in het Zuiden.

2019 Wvd FT Artikel OWWGC 1

Sara: “Duurzaamheid is de rode draad doorheen mijn leven. Die visie erfde ik van mijn moeder en nu ik zelf twee jonge kindjes grootbreng, is mijn ecologische bewustzijn alleen maar gegroeid. Door rekening te houden met de grenzen van onze planeet en lief te zijn voor het milieu, wil ik mijn steentje bijdragen aan een mooiere toekomst voor de generatie na ons.”

“Sinds een aantal jaren vind ik het steeds moeilijker om nog boodschappen in de supermarkt te doen. Er zit een wrang gevoel mee verweven. Chocolade en wijn zou ik er bijvoorbeeld nooit kopen. Door die producten fair trade te kopen, krijgen de boeren een eerlijke prijs betaald. Alleen al door anders te gaan kopen, draag je bij aan hun menswaardig leven, waardoor ook hun kinderen naar school kunnen gaan. In de grote ketens mis ik de transparantie, vaak is het zoeken naar de oorsprong van de ingrediënten. Ik weet graag waar mijn eten en kleren vandaan komen.”

2019 Wvd FT Artikel OWWGC 6

“Onterecht heeft de wereldwinkel een geitenwollensokkenimago. Ons aanbod overstijgt de typische kleurrijke spullen en gelukspopjes. Vaak zijn mensen verrast als ze merken dat ze bij ons ook kwalitatieve artisanale producten op de kop kunnen tikken, zoals speelgoed, kleding, mooie serviezen en originele geschenkjes. Tijdens de eindejaarsperiode gaat ook onze eerste verdieping open en dan is de keuze eindeloos. Daarbij vergaren we ook allerlei moois bij sociale organisaties met tewerkstellingsprojecten. Zo kan je in onze winkel ook vuurkorven van het Gentse Forensisch Psychiatrisch Centrum, handtassen van GentMADE – de accessoirelijn van Kringloop Ateljee en totebags van Fair and Square kopen.”

2019 Wvd FT Artikel OWWGC 7

“Als er een fair alternatief is, dan twijfel ik niet. Het is ook niet per se duurder, voor een kwaliteitsproduct betaal je evenveel. Door een ommetje te doen en ook echt in een wereldwinkel te kopen, maak je een statement. Het zet onze strijd tegen de oneerlijke wereldhandel kracht bij. Uiteindelijk is het doel van Oxfam niet de verkoop, al biedt het ons een betekenisvol middel om deze problematiek mee aan te kaarten. Bovendien geeft het ons de kans om van dichtbij te zien wat er kan mislopen in alle schakels van productie tot verkoop. Vanuit die expertise kaarten we het beleid aan, met oog op verbetering.”

“Sinds 2015 ben ik aan de slag als coördinator voor Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum. Enerzijds leid ik verschillende facetten van de lokale wereldwinkel in goede banen, anderzijds vertegenwoordig ik onze vestiging onder meer in verscheidene overlegplatforms en raden. Zo leg ik bijvoorbeeld bij Gent en Garde ook wat gewicht van het Zuiden in de schaal.”

2019 Wvd FT Artikel OWWGC 4

“In mijn functie ben ik de schakel tussen alles en iedereen. Zowel de job als het team is bijzonder divers. De jongste vrijwilliger is 18 en de oudste 70. Eén voor één bruisen ze van de motivatie en dat enthousiasme is zo aanstekelijk. Doorheen de jaren evolueren we met Oxfam naar manieren om nog duurzamer te worden. Tijdens onze verbouwing gingen we voor natuurlijk materiaal en dubbele ramen. Ook gebeuren leveringen met de bakfiets of buiten Gent met Cambio. We blijven evolueren. Onlangs stipten enkele jongere vrijwilligers zeer terecht aan dat er nog veel groeimarge zit op een verpakkingsarme aanpak. Van bovenaf maken ze dan ook meteen werk van die punten van verbeteringen.”

“Oxfam zet als organisatie de daad bij het woord. Ze geven de boeren een stem en blijven in deze geglobaliseerde wereld opkomen voor de belangen van mensen in het Zuiden. In een maatschappij die steeds meer polariseert, is dit een sprankel hoop. Volgens mij kan het op termijn zelfs een revolutie ontketenen.”

2019 Wvd FT Artikel OWWGC 9

Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum (Lammerstraat 16, Gent, te vinden op instagram en Facebook) is één van de ethische en duurzame adresjes in Gent die je zeker moet bezoeken tijdens de Week van de Fair Trade.

Melissa-Janssens

Melissa Janssens

Melissa werkt als freelancejournaliste en schrijft het liefst over psychologie, relaties en duurzaamheid. Haar hart klopt voor boeketjes van lokale bloemenboeren, voor parels van outfits scoren in tweedehandsgoudmijnen en fair fashion shops, voor liever en bewuster leven over de hele lijn.

Foto's door Sarah Van Looy

Interessant artikel? Vertel het voort!