TIP 5: ‘Greenwashing is een slap koord. Doe je iets goeds maar overdrijf je het in je communicatie, dan kom je al snel erg dicht bij greenwashing. Een simpele vuistregel om er ver van weg te blijven, is volgens mij gewoon je stinkende best doen. Verbeter je productie en materiaalkeuze en communiceer daar eerlijk over. Merken mogen zich best als mensen gedragen. Lukt het vandaag nog niet om iets 100 procent duurzaam te doen, zeg het dan ook zoals het is.’ (Ella Daeleman)
TIP 6: ‘Werk samen! Deel de info die je zelf vergaart. Door een netwerk op te bouwen en kennis te delen over goeie of slechte ervaringen met bijvoorbeeld leveranciers, kom je veel verder.’ (Jasmien Wynants)
TIP 7: ‘Er zijn heel wat websites, organisaties en workshops die je kunnen helpen om goede keuzes te maken. Flanders DC heeft een erg handige tool voor ondernemers ontwikkeld: Close The Loop. Concreet helpt je dit om te verduurzamen doorheen heel de keten én de keten te sluiten. Als je al een winkel uitbaat, kan je ook terecht bij COSH! om de merken die je verkoopt te laten screenen. Je betaalt voor het onderzoek dat COSH! doet en in ruil wordt jouw adres toegevoegd aan hun platform.’ (Lotte Philipsen)
TIP 8: ‘Aan al mijn collega’s wil ik zeggen: informeer je, informeer je, informeer je. Merken zullen niet liegen over wat ze aan het doen zijn. Ze zullen enkel dingen achterhouden. Pas als je weet naar wat je moet vragen, kan je greenwashing detecteren. Zo doe ik het: ik beeld mij in wat de meest kritische vraag van mijn (toch wel bijzonder kritisch) cliënteel zou zijn. Als ik geen antwoord krijg op die vraag, dan hoeft het voor mij niet.’ (Olga Van Genechten)
De Fair Fashion Talk rond greenwashing gaat door op vrijdag 29 november in Vooruit tijdens het Festival van de Gelijkheid.