Ecologisch babyfluisteren [Kiddybips]

Ecologisch babyfluisteren

2019 Wvd FT Kiddybips 2

Al op vijfjarige leeftijd ging de immer creatieve Ria Vanhee aan de slag met een lap stof en een naaimachine. Het mag dan ook niet verbazen dat ze bij het krijgen van kinderen pionier werd in de wereld van wasbare luiers. Haar ecologische geboortewinkel Kiddybips is uitgegroeid tot een walhalla voor elke milieubewuste ouder. Je vindt er een wonderlijke waaier aan duurzame babyspullen en kan met al je vragen terecht bij Ria, die door veel klanten gezien wordt als ‘de babyfluisteraar’.

2019 Wvd FT Kiddybips 10

Ria: “Al van bij de geboorte van mijn eerste kind wist ik dat ik zo weinig mogelijk afval wilde creëren. Voor het luieren trok ik mij zoveel mogelijk uit de slag met vouwluiers en spelden. Omdat dat niet altijd even praktisch was, knutselde ik op mijn naaimachine met stof en elastiek mijn eerste eigen luiertjes in elkaar.”

“In ’94 vond ik op een babybeurs wasbare luierbroekjes die ik meteen uitprobeerde. Na twee weken contacteerde het bedrijf me om te horen hoe het ging en met de vraag of ik de luiers wilde verdelen in mijn streek. Vanuit mijn enthousiasme antwoordde ik impulsief ‘ja’. Enkele jaren later nam ik hun bedrijf over. Vandaag denk ik mee over prints, materialen en mogelijke verbeteringen in het ontwerp.”

2019 Wvd FT Kiddybips 5

“Als voortrekker van wasbare luiers voelde ik in de beginjaren heel wat tegenwind. ‘Moeten alle moeders terug aan de haard?’, kreeg ik wel vaker te horen. Uiteraard niet. In de ogen van sommigen pleitte ik voor meer werk, terwijl de huidige wasbare luiers je maar om de drie dagen 20 minuten extra tijd kosten. Met een baby in huis heb je zo’n 18 à 24 luiers nodig en mag je rekenen op 6 per dag. Bij het verversen haal je er het velletje van biologisch afbreekbare cellulose uit, dat de meeste stoelgang opvangt, en gooi je de luier in de luieremmer. Als je die om de drie dagen leegt, kan je een volle trommel op 60°C wassen. Eigenlijk kruipt de meeste tijd in de luiers ophangen aan de drooglijn. Voor mij was de keuze alvast snel gemaakt, gezien de vele ecologische voordelen.”

2019 Wvd FT Kiddybips 13

“Nadat ik 22 jaar geleden Kiddybips overnam, is mijn bewustwording alleen maar vergroot. Klanten stellen mij hun vragen en door op zoek te gaan naar antwoorden leerde ik telkens meer over de Noord-Zuid-relaties, over ecologie en duurzaamheid, over fair trade. Daar ben ik heel dankbaar voor. Doorheen de jaren ben ik dan ook bewust gaan kiezen voor kleinere Europese leveranciers die dichtbij gevestigd zijn en dezelfde duurzame kaart trekken. Zo leg ik uitsluitend bio- en fair trade-items in mijn winkelrekken, zoals hippe kleertjes met het biocertificaat, fair trade speelgoed en draagdoeken in zacht biokatoen.”

2019 Wvd FT Kiddybips 14

“Eén van mijn belangrijkste leveranciers is Babylonia, een bedrijf opgericht door Ingrid Guikers. Allebei begonnen we 25 jaar geleden met een baby op de schoot aan onze zoektocht naar het duurzame ouderschap. Zij zette met Babylonia een fairtradeproject op touw in Indië, waar ook de intussen fel gegeerde Peppa-poppetjes handgemaakt worden.”

“Stad Gent biedt met hun fair trade-beweging geweldige ondersteuning en ze organiseren ook boeiende evenementen en opleidingen. Onlangs is Gent trouwens uitgeroepen tot de eerste FairTradeGemeente van Vlaanderen. Dat ik daar een stukje deel van mag uitmaken, maakt mij ontzettend fier. Het contact met de duurzame ondernemers inspireert me, net als hun vele creatieve initiatieven. Het doet me ongelofelijk veel plezier om te merken dat zoveel jonge ondernemers duurzamer denken. Dan denk ik: yes, opvolging verzekerd.”

2019 Wvd FT Kiddybips 1

Kiddybips (Dampoortstraat 23, Gent) is één van de ethische en duurzame adresjes in Gent die je zeker moet bezoeken tijdens de Week van de Fair Trade.

Melissa-Janssens

Melissa Janssens

Melissa werkt als freelancejournaliste en schrijft het liefst over psychologie, relaties en duurzaamheid. Haar hart klopt voor boeketjes van lokale bloemenboeren, voor parels van outfits scoren in tweedehandsgoudmijnen en fair fashion shops, voor liever en bewuster leven over de hele lijn.

Foto's door Sarah Van Looy

Interessant artikel? Vertel het voort!