Fair Fashion Talk #6: Duurzame materialen en kledij, nu en in de toekomst

Het textielplatform van Gent Fair Trade staat open voor pioniers die werk (willen) maken van eerlijk textiel. Dit zijn toekomstige of reeds gevestigde ondernemers en gemotiveerde entrepreneurs in de brede zin van het woord.

Tijdens de 6de editie van het textielplatform gingen we dieper in op de ecologische duurzaamheid van de materialen waaruit kleding vandaag gemaakt wordt, en keken we naar enkele hoopvolle, vernieuwende projecten.

20190205-FFT6-Heyse

Tine Heyse

Tine Heyse, schepen van milieu, klimaat, wonen en Noord-Zuid, verwelkomt de aanwezigen met een herinnering aan de ‘Internationale Week van de Solidariteit’ (8 januari tot 3 februari). Tijdens deze week werd er internationaal opgeroepen voor leefbare lonen, veilige fabrieksgebouwen, en een einde aan de repressie van textielarbeid(st)ers in Bangladesh. In hoofdsteden rond de wereld waren er demonstraties aan de ambassades van Bangladesh.

De aanleiding was de hardhandige repressie aan van werknemers die de straat opkwamen voor een hoger loon. Tijdens de protestacties in Bangladesh werden demonstranten hardhandig aangepakt door politie. Er vielen 50 gewonden en zelfs een dode. Nadat de betogingen afgelopen waren, werden 5948 werknemers ontslagen. Een aantal van hen, waaronder vakbondsvertegenwoordigers, worden geconfronteerd met verzonnen aanklachten die kunnen leiden tot lange gevangenisstraffen

Marjan Storme

Elke editie van het textielplatform zetten we een ondernemer met een visie in de schijnwerpers. Voor de 6de editie ontvingen we Marjan Storme. Een ondernemer met een hart voor mode en het milieu. Zij combineert haar minimalistisch design met de principes van slow fashion.

20190205-FFT6-Marjan
20190205-FFT6-Sander Erwin

Sander De Vrieze en Edwin Maes (Centexbel)

Sander De Vrieze en Edwin Maes, zijn experts op vlak van textiel en kunststoffen. Zij gaven ons meer inzicht in de ecologische duurzaamheid van textielvezels. Ze brachten een interactieve presentatie waarin ze ingingen op duurzame materialen en kledij, nu en in de toekomst. Er was een speciale focus op viscose in al zijn vormen.

Een samenvatting hiervan, gemaakt door Evelien Bossuyt, kan je hier vinden.

Jonathan Janssens (Gent Fair Trade)

Jonathan van Gent Fair Trade sluit de avond af. Hij presenteert het jaar van Gent Fair Trade, en roept op om het komende jaar samen te werken om ethische mode nog meer op de kaart te zetten in Gent. De Fashion Revolution Week (22-28 april), de Wereld Fair Trade Dag (11 mei) en de Week van de Fair Trade (2-12 oktober) bieden hiervoor alvast interessante aanknopingspunten.

20190205-FFT6-Jonathan

Sfeerbeelden

Interessant artikel? Vertel het voort!