Pasen, vanaf nu met duurzame chocolade

Fauve 08 cropped

Wij zijn zot van chocolade! En laat deze periode daar ideaal voor zijn. Eitjes, hazen, kuikentjes, vogelnestjes... Elke chocolatieretalage en supermartktingang ligt vol paaslekkernijen, in alle vormen en kleuren.

Chocolade smaakt nog zoveel beter als die niet in plastiek verpakking zit en als de ingrediënten (zoals cacao) op een duurzame en eerlijke manier geoogst en verwerkt zijn.

Klinkt dat als een utopie? Nee hoor, met deze vier tips geniet je mens- en planeetvriendelijk van het paasfeest!

(Foto: Fauve Chocolade)

Oxfam Pasen Bite To Fight 02

1. Ga voor korte keten
Belgen zijn zot van chocolade, maar helaas hebben we niet alle ingrediënten voor handen dichtbij ons. Ga op zoek naar chocolade die een fair trade-label draagt, dit garandeert dat er zo weinig mogelijk stappen zijn tussen de consument en de cacaoboer.

Let op: Laat je niet vangen door 'lokale chocolade' zonder label. Meestal gaat dat enkel over de laatste stap in de productieketen. Gezien België een chocolade-producerend land is, vindt deze stap sowieso vaak in België plaats.

©Foto: Oxfam-Wereldwinkels

De Bite to Fight chocolade van Oxfam Fair Trade geeft cacaoboeren bovendien een extra premie bovenop hun eerlijk loon.

2. Kies duurzame ingrediënten
Palmolie, cacao, suiker, melk... de meeste grondstoffen in chocolade zijn niet standaard eco en fair, maar ze zijn wel duurzaam te verkrijgen. Maak de combinatie van biologisch en fair trade. Dat is de beste garantie tegen ontbossing, monocultuur en andere onduurzame landbouwpraktijken.

Kijk bij het kiezen van chocolade voor Pasen naar de etiketten op de verpakking. Als het een fairtrade gecertificeerd product is, kun je het gemakkelijk herkennen.

Wees ervan bewust wat elk van hen betekent. Een zwart fairtradelabel geeft aan, dat alle ingrediënten die voor de productie zijn gebruikt, fairtrade zijn. En kan je het zonder schuldgevoel kopen. Als het fair trade label wit is, staat daarnaast altijd de naam van een ingrediënt. Het laat zien welk deel van het product fair trade is (wat betekent dat de rest dat niet is). Het label is niet gemaakt om consumenten te misleiden - integendeel: het informeert vooral over wat je kunt verwachten.

Labels white and black
Fauve 06

3. Probeer ook eens volledig plantaardige chocolade
Chocolade diertjes hoeven helemaal niet verwerkt te zijn met dierlijke ingrediënten. De impact van grootschalige landbouw op het milieu is veel kleiner bij het maken van veganistische producten. Gelukkig bevat niet alle chocolade die ingrediënten. Door de steeds groeiende plantaardige markt, komen er nieuwe producten op de markt. Je hoeft daarom niet meer te vrezen dat je enkel pure chocolade hoeft te eten als plantaardig alternatief. Nu bestaan er ook "melk"chocoladeproducten die volledig vegan zijn!

Hier
vind je een lijst met beschikbare veganistische en fairtrade chocolade, verkocht door Oxfam. Je kunt ook kijken bij Lidl en Aldi, daar kan je ook veganistische chocolade-eieren vinden met een fairtradecertificaat.

(Foto: Fauve Chocolade)

Waar te vinden?

Op de webshop van Oxfam-Wereldwinkels vind je een uitgebreid assortiment aan paaschocolade. Ook hebben de meeste natuurvoedingswinkels en supermarkten een biologische en/of fair trade aanbod. Bij de eerste Gentse fair trade chocolatier Fauve Chocolade kan je ook terecht voor faire paashazen en nog veel meer.

Neem zeker ook eens een kijkje tussen de duurzame hotspots op onze website, onder het puntje 'eten en drinken' vind je veel geëngageerde ondernemers met een duurzaam aanbod.

Meer chocolade info

Dat kan je vinden op de website van Oxfam Fair Trade, of (her)bekijk onze Change Your Habits Instagramsessie met cacao-expert Bart Van Besien en Fauve Doom van Fauve Chocolade.

Duurzaam eieren schilderen

Eggs painting scratching

Hey! Ik ben Aleksandra, en ik ben internationale vrijwilliger bij Gent Fair Trade.

Pasen betekent voor mij meer dan chocolade en familiebrunches. Het is ook het moment om even te vertragen en iets creatiefs te doen met mijn handen. Iets wat ik van thuis heb meegenomen, is het verven van eieren met natuurlijke ingrediënten. Geen chemische kleurstoffen of plastic prullen, maar gewoon... wat water, wat schillen, en een beetje magie uit de keuken.

Bij ons in Polen (en ook in Oekraïne) is dit een traditie die al generaties meegaat. En weet je wat? Het is super zen om te doen én volledig zero waste. Dus als je zin hebt in een low-key, duurzame paasactiviteit die perfect is voor een rustige zondag (of als je indruk wil maken met je DIY-skills): probeer dit eens.

Ik leg je stap voor stap uit hoe je dat doet – met enkel wat uienschillen en eieren. En wie weet, misschien wordt het ook jouw nieuwe paasritueel?

Haal de schil van een ui (alleen het droge, bruine gedeelte) en doe die in een pot met water. Zet op het vuur en laat koken. Hoe langer je de schillen kookt, hoe donkerder en intenser de kleur zal zijn. Gebruik je witte eieren, dan maakt het niet zoveel uit, maar bij bruine eieren is het aan te raden de schillen wat langer te laten koken om een duidelijker kleurverschil te krijgen. We raden aan om ze minstens 10 minuten te laten koken, tot maximum 20 minuten indien nodig.

Doe de eieren in dit gekleurde water om ze te koken. Reken gewoon de normale kooktijd voor eieren, dus ongeveer 6 à 7 minuten. Beweeg de eieren af en toe een beetje zodat ze egaal kleuren. Haal ze er daarna uit en laat ze afkoelen en drogen.

Zijn de eieren klaar? Dan kan je ze zo houden met hun mooie natuurlijke kleur, of je kan er figuurtjes in krassen om ze een extra speciaal uiterlijk te geven. Hiervoor gebruik je best een scherp maar handig werktuig, zoals een grotere naald of zelfs een metalen nagel. Ook een haaknaald kan perfect werken. Vanaf dan is het jouw moment – de enige grens is je verbeelding. Veel plezier ermee!

En goed nieuws: het ei is volledig eetbaar – smakelijk Pasen!

Andere kleuren verkrijgen? Probeer dan eens met:

  • Roze of rood – rode biet

  • Blauw – rodekool

  • Geel – kurkuma

  • Groen – spinazie

Interessant artikel? Vertel het voort!