Pasen, vanaf nu met duurzame chocolade

Fauve 08 cropped

Wij zijn zot van chocolade! En laat deze periode daar ideaal voor zijn. Eitjes, hazen, kuikentjes, vogelnestjes... Elke chocolatieretalage en supermartktingang ligt vol paaslekkernijen, in alle vormen en kleuren.

Chocolade smaakt nog zoveel beter als die niet in plastiek verpakking zit en als de ingrediënten (zoals cacao) op een duurzame en eerlijke manier geoogst en verwerkt zijn.

Klinkt dat als een utopie? Nee hoor, met deze vier tips geniet je mens- en planeetvriendelijk van het paasfeest!

(Foto: Fauve Chocolade)

Oxfam Pasen Bite To Fight 02

1. Ga voor korte keten
Belgen zijn zot van chocolade, maar helaas hebben we niet alle ingrediënten voor handen dichtbij ons. Ga op zoek naar chocolade die een fair trade-label draagt, dit garandeert dat er zo weinig mogelijk stappen zijn tussen de consument en de cacaoboer.

Let op: Laat je niet vangen door 'lokale chocolade' zonder label. Meestal gaat dat enkel over de laatste stap in de productieketen. Gezien België een chocolade-producerend land is, vindt deze stap sowieso vaak in België plaats.

©Foto: paasactie 'Fairlijk Pasen', Oxfam-Wereldwinkels

De Bite to Fight chocolade van Oxfam Fair Trade geeft cacaoboeren bovendien een extra premie bovenop hun eerlijk loon.

2. Kies duurzame ingrediënten
Palmolie, cacao, suiker, melk... de meeste grondstoffen in chocolade zijn niet standaard eco en fair, maar ze zijn wel duurzaam te verkrijgen. Maak de combinatie van biologisch en fair trade. Dat is de beste garantie tegen ontbossing, monocultuur en andere onduurzame landbouwpraktijken.

3. Probeer ook eens volledig plantaardige chocolade
Chocolade diertjes hoeven helemaal niet verwerkt te zijn met dierlijke ingrediënten. De impact van grootschalige landbouw op het milieu is veel kleiner bij het maken van veganistische producten. Gelukkig bevat niet alle chocolade die ingrediënten. Door de steeds groeiende plantaardige markt, komen er nieuwe producten op de markt. Je hoeft daarom niet meer te vrezen dat je enkel pure chocolade hoeft te eten als plantaardig alternatief. Nu bestaan er ook "melk"chocoladeproducten die volledig vegan zijn!

Hier vind je een lijst van een heleboel verkrijgbare vegan chocolade.

4. Koop verpakkingsarme chocolade
Het is een uitdaging om verpakkingsarme paaschocolade te vinden, maar alleen door er naar te blijven vragen, en net die producten met zo weinig mogelijk plastiek te kopen, kunnen we hier verandering in brengen. Zo kun je bijvoorbeeld de fair trade chocolade kippen en eieren van KAKO Chocolaterie bij Ohne kopen. Ook bij BE O markt is er chocolade te vinden. Volg steeds de hygiëneregels bij de verpakkingsvrije winkels, was en ontsmet goed jouw handen vooraleer je verpakkingsvrije chocolade gaat halen. Alleen zo kan je achteraf de chocolade guilt-free van je vingers aflekken.

(Foto: Fauve Chocolade)

Fauve 06

Waar te vinden?

Op de webshop van Oxfam-Wereldwinkels vind je een uitgebreid assortiment aan paaschocolade. Ook hebben de meeste natuurvoedingswinkels en supermarkten een biologische en/of fair trade aanbod. Bij de eerste Gentse fair trade chocolatier Fauve Chocolade kan je ook terecht voor faire paashazen en nog veel meer.

Neem zeker ook eens een kijkje tussen de duurzame hotspots op onze website, onder het puntje 'eten en drinken' vind je veel geëngageerde ondernemers met een duurzaam aanbod.

Kijk ook op voorhand eens naar de openingsuren van je lokale chocolatier, Oxfam-Wereldwinkel of supermarkt, die kan door de pandemie gewijzigd zijn.

Meer chocolade info

Dat kan je vinden op de website van Oxfam Fair Trade, of (her)bekijk onze Change Your Habits Instagramsessie met cacao-expert Bart Van Besien en Fauve Doom van Fauve Chocolade.

Interessant artikel? Vertel het voort!