Van tiener naar superheld (Lokaal)

Lokaal is een restaurant dat anders is dan andere. Het gaat er niet enkel om het eten. Het belangrijkste zijn de mensen en de reis – van de eigenaar en van iedere klant. Om zo’n plek te worden, moest Lokaal wachten op het juiste moment. Arno’s reis, die hem tot deze plaats heeft geleid, zit vol groei en zelfontwikkeling. Dat roept diepere vragen op. Wat drijft iemand om beter te zijn en anderen aan te zetten dat ook te doen? Arno is een van de goeden, die goede waarden promoot. Hij beoordeelt mensen niet op basis van hun keuzes – hij maakt het simpelweg makkelijker om betere keuzes te maken. Laten we meedoen aan zijn persoonlijke reis om een plek voor jezelf te vinden. Onthoud: het antwoord hoeft niet ver weg te zijn, het kan ook lokaal.

Lokaal 4782 1

Arno was niet een van die tieners die wist welke toekomst hij wou voor zichzelf. Hij was een zoeker die verschillende levensstijlen probeerde op twee gebieden: werk en duurzaamheid. Wanneer hij 18 was, voelde hij al dat hij iets wou doen dat de samenleving helpt, maar op een andere manier dan sociaal werk. Hij studeerde sociologie, maar toen het aankwam op een keuze maken over werk en de rest van zijn leven, moest hij nog veel uitzoeken. Zo begon hij door veel tijdelijke banen te proberen, om zijn weg te vinden.

Lokaal 4721

“Wanneer je 18 bent, moet je een keuze maken die de rest van je leven bepaalt. Daar had ik echt veel stress over. Uiteindelijk heb ik veel verschillende dingen gedaan, zoals tijdelijke banen en werken in fabrieken. Best stom eigenlijk, maar het was goed op die manier dat het mij liet zien wat ik niet wilde doen. Dat is ook heel nuttig.”

Lokaal 4764

Arno was op zoek naar iets dat bij zijn gevoelens zou passen. Hij begon bij restaurants te werken, maar kwam tot de conclusie dat het nooit de soort plek was die het volgens hem zou moeten zijn. “In alle andere restaurants waar ik hiervoor werkte, was er iets dat me stoorde. Veel bedrijven deden het voor de winst en niet echt voor iets anders.” Hoewel het begrijpelijk is dat restaurants geld moeten verdienen en dat dat ook de bedoeling is van een restaurant runnen, was Arno op zoek naar iets anders. Langzaam besefte hij welke richting hij uitwilde. “Ik wilde dus iets doen met eten en met stedelijke landbouw.”

Zo ging Arno tijdens de vakantie 2 maanden werken op een biologische boerderij, om te zien of die manier van leven en werken bij hem paste. “Door daar te werken, heb ik geleerd de boer te respecteren, want dat is echt zwaar werk. Maar ik denk dat het voor mij niet uitdagend genoeg was. Uiteindelijk opende ik dus een restaurant en oogstte ook onze eigen groenten.” Arno stak veel moeite in het ontdekken van verschillende gebieden en onderweg ontdekte hij het werk waar hij gelukkig van werd.

Maar, als je denkt dat Arno vanaf het begin ecologisch en fair trade was, ben je fout. Ook daar ging een lange weg aan vooraf. Een weg van dingen ontdekken en leren hoe die toe te passen, van nieuwe mensen ontmoeten en hun manier van leven leren kennen.

Lokaal 4742
Lokaal 4723

“Ik zou niet zeggen dat ik mijn hele leven al pro-ecologisch ben. Ik ben geboren in 1990 en groeide op met veel actiefilms, met de goede en de slechte personages. Ik wou altijd een van de goeden zijn om de wereld te redden. Dat is heel algemeen en redelijk onrealistisch. Ik denk dat ik eerder de wereld wou helpen in plaats van haar te redden. Voor mij was het een hele zoektocht om te vinden hoe ik dat op de beste manier kon doen. Ik denk dat ik dat allemaal te danken heb aan mensen die ik doorheen mijn leven al ontmoet heb. Ik herinner mij dat mijn moeder soms vegetariër was, dus van haar kreeg ik mijn eerste ervaring met mensen die geen vlees aten. Mijn ex-vriendin groeide op in een duurzaam gezin. (...) Ze probeerde echt het huishouden op een heel ecologische manier te runnen, en dat opende mijn ogen voor hoe het ook anders kan."

Lokaal 4803

Arno’s reis motiveert ons om nooit op te geven en altijd te streven naar onze best mogelijke toekomst. Zijn leven is een constante reis, maar misschien is dat de perfecte manier om te leven – steeds beter worden, stap voor stap. Lokaal is niet alleen een restaurant – het is een plek geworden om te blijven, niet enkel om te eten. Het is een plek om even een pauze te nemen van je levensreis, energie op te doen en dan weer verder te gaan.

Geschreven door Aleksandra Białas

Foto's door Sarah Van Looy

Interessant artikel? Vertel het voort!