Second Hand September

FB Banner SHS kleding NL

Second Hand September werd in 2019 in het leven geroepen als een initiatief van Oxfam om de alternatieve manier van winkelen, namelijk tweedehands winkelen, te promoten.

September is een maand die geassocieerd wordt shoppen. Tijdens de Fashion Weeks in september worden immers de nieuwe collecties van veel Fast Fashion merken aan het publiek voorgesteld. Om tegengewicht te bieden, introduceerde de liefdadigheidsinstelling het doel om 30 dagen lang niets nieuws te kopen. In een wereld waar de klimaatverandering ons allen steeds meer treft, is Tweedehands September een absolute voltreffer.

Het doel is om consumenten te laten begrijpen dat deze manier van winkelen niet alleen in september moet worden overwogen. Door de duurzame uitdaging te volgen, zullen de deelnemers begrijpen waarom we deze manier van winkelen moeten waarderen en koesteren. Een bewuste shopper zijn, moet onze prioriteit worden, om de mode-industrie te veranderen en het vervuilende tempo te stoppen.

Second Hand September

Op die manier nodigt Oxfam iedereen uit om vintage en tweedehands kleding te ontdekken. Je zal ontdekken dat door tweedehands en vintage te kopen, jouw kleerkast gevuld wordt met unieke kledingstukken. Er zijn bovendien meerdere liefdadigheidswinkels, waaronder die van Oxfam, die de beste plek zijn om de kledingschatjacht te beginnen! Zij accepteren kledingdonaties, wat een meer circulaire manier van economie stimuleert, maar schenken bovendien hun opbrengsten naar goede doelen. Dubbel winst!

Wat is het probleem eigenlijk?

De mode-industrie heeft de voorbije decennia een op z'n zachts gezegd kwalijke evolutie doorgemaakt. De kwaliteit van de kleding is zodanig gedaald dat kledingstukken er na een paar wasbeurten verbleekt, vormeloos en versleten uitzien. De trends volgen elkaar sneller dan ooit op, waar er vroeger vier collecties per jaar waren, zie je nu om de paar weken een nieuwe collectie in de fast fashion winkels hangen. Deze massaproductie van goedkope en wegwerpkleding is niet alleen schadelijk voor de planeet en de dieren, maar tast ook de levensomstandigheden aan van miljoenen mensen over de hele wereld.

Fast fashion
Desert atacama

De mode-industrie is de op één na meest vervuilende industrie, vlak na de olie-industrie. In de landen waar de industrie produceert, wordt het onbehandelde giftige afvalwater van de textiel rechtstreeks in de rivier gedumpt, net als de meststoffen die voor de katoenproductie worden gebruikt. Het waterverbruik loopt op tot 200 ton zoet water per ton geverfde stof, terwijl 20.000 liter water nodig is om slechts 1 kg katoen te produceren.

Een ander belangrijk probleem is de vervuiling door microvezels: bij elke wasbeurt van een synthetische vezel komen ongeveer 700.000 vezels vrij in het water, die uiteindelijk in de oceanen terechtkomen. De wetenschap heeft bewezen dat microvezels zich zelfs in microscopische organismen en in ons lichaam bevinden.

Het afvalprobleem is zorgwekkend, aangezien het 200 jaar kan duren voordat synthetische stoffen zoals polyester worden afgebroken. Toch wordt er nog steeds slechts 15 procent gedoneerd of gerecycled. Op deze manier belandt het grootste deel van het afval op de stortplaats of wordt het verbrand.

De productie, de fabricage en het vervoer van miljoenen kledingstukken zijn verantwoordelijk voor 10 procent van de wereldwijde koolstofuitstoot. Ook de bodem wordt aangetast door de overbegrazing van weilanden voor de wolproductie, door het gebruik van chemicaliën, en door ontbossing.

Second hand

Volgens Greenpeace zal de kledingconsumptie tegen 2030 met 63 procent stijgen, terwijl we onze kleding 40 procent minder dragen dan 10 jaar geleden. Door de levensduur van een kledingstuk te verlengen, kan de ecologische voetafdruk aanzienlijk worden verkleind. Het is dus noodzakelijk om te focussen op circulariteit als oplossing voor de maatschappelijke behoefte aan nieuwigheid.

Door onze kleren goed te onderhouden, te laten herstellen, en door ze opnieuw in omloop te brengen - bijvoorbeeld door ze tweedehands te kopen, te dragen en te doneren - kunnen we helpen de vraag naar nieuwe kleren te verminderen. En dit kan op zijn beurt helpen om de schade aan onze planeet te verminderen. Door te winkelen bij de Oxfamwinkels investeer je bovendien in vitaal werk om armoede te verslaan - je staat achter gemeenschappen wereldwijd in hun strijd tegen de klimaatcrisis en spreekt je uit tegen de wereldwijde ongelijkheid die mensen dieper in de armoede drijft.

Er zijn nog veel meer tweedehands artikelen die we in ons leven kunnen integreren. Als je van lezen houdt, kun je in tweedehands boekenwinkels gaan kijken. Een ander goed idee is het kopen van tweedehands meubels, het is mogelijk om ze te vinden in wat uw persoonlijke smaak is. Het onderwerp tweedehands brengt ook technieken met zich mee om onze kleren te hergebruiken, door upcycling kun je een gat in je spijkerbroek maken door het te borduren of te patchen. Het opent een deur naar creativiteit terwijl je de planeet helpt!

Bij Gent Fair Trade zetten we dus graag de tweedehands initiatieven in de kijker. We creëerden de Gent Fair Trade's Vintage and Second Hand Walk. 2 jaar geleden werkten we ook samen met een groep jongeren om een Tweedehands Modeshow te creëren. Daarnaast organiseerden we tijdens ons tweejaarlijkse Fair Fashion Fest een kledingruil voor onze bezoekers, wat een groot succes werd. Ook hebben we onze looks gestyled en erover verteld in ons magazine Slow Fashion Forward. In de editie van 2020 vind je een uitgebreid artikel over FANN, een prachtige tweedehands winkel in de Burgstraat.

Second hand walk

NIEVES PATIÑO MARTÍN

Internationale vrijwilliger uit Spanje, met een passie voor politiek en blij om meer ecologische en duurzame manieren te ontdekken in België.

Interessant artikel? Vertel het voort!