“Wij willen gerechten aanbieden die niet ten koste van anderen tot stand zijn gekomen” [Toreke]

Ook in het sociaal restaurant Toreke aan het Rabot kleurt de kaart Fair Trade in de week van 8 tot 13 oktober 2018. In deze eetgelegenheid betalen klanten voor hun maaltijd een ander tarief naargelang hun inkomen.

20181000_Toreke-2

Coördinator Joost Vande Winkel: “Toreke staat voor verfijnde keuken en ademt een klassiek restaurantsfeer uit. Vanuit dat atypische karakter trekken we een divers publiek aan. Naast mensen die eten aan het sociaal verminderd tarief, genieten ook buurtbewoners en mensen die in de omgeving werken van onze weekmenu’s. Dat ons menu in teken staat van Gent Fair Trade is niet alleen een mooie wijze om eerlijke handel te steunen, maar ook een laagdrempelige manier om mensen die minder bezig zijn met de actualiteit te sensibiliseren.”

“In ons sociaal restaurant komen veel mensen die het financieel wat moeilijk hebben, dus is het nog belangrijker dat we gerechten aanbieden die niet ten koste van anderen tot stand zijn gekomen. Vanuit dat oogpunt besteden we altijd veel aandacht voor Fair Trade, maar ook aan biologische en lokale producten.”

20181000_toreke-3

“Iedereen weet inmiddels dat we te veel vlees eten en steeds meer mensen kiezen bewust voor vegetarisch. Hoewel het evident is dat iedereen eerlijk behandeld wordt, is er nog veel werk aan de winkel. Ja, Fair Trade-producten zijn wat duurder maar dat is een reële prijs, want de producten in onze supermarkten zijn abnormaal goedkoop. In een ideale wereld kiezen we allemaal voor eerlijke en duurzame producten, al is het de realiteit dat niet iedereen daar de middelen voor heeft. Voor mensen met een leefloon van 850 euro per maand is zo goedkoop mogelijk boodschappen doen een kwestie van overleven. Daar ligt voor de overheid nog een grote opdracht om strengere normen uit te schrijven en ervoor te zorgen dat iedereen een inkomen heeft dat toelaat dat we duurzaam kunnen kopen.”Dit artikel werd gepubliceerd in het kader van de (H)eerlijk Tafelen-actie tijdens de Week van de Fair Trade in 2018. Meer info: www.heerlijktafelen.gent

Melissa-Janssens

Melissa Janssens

Melissa werkt als freelancejournaliste en schrijft het liefst over psychologie, relaties en duurzaamheid. Haar hart klopt voor boeketjes van lokale bloemenboeren, voor parels van outfits scoren in tweedehandsgoudmijnen en fair fashion shops, voor liever en bewuster leven over de hele lijn.

Interessant artikel? Vertel het voort!