Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Elisa's choice: 3 tips voor Belmundo deze week

Belmundo afbeelding

In maart organiseren tientallen organisaties samen het Belmundo-festival. Heel de maand kan je deelnemen aan activiteiten die te maken hebben met internationale solidariteit. Het centrale thema dit jaar is 'System Change' in Gent en de wereld.

De Belmundo-agenda zit propvol, daarom vragen we elke week aan iemand van het Gent Fair Trade-team om drie activiteiten aan te bevelen. Deze week deelt Elisa haar Belmundo-tips:

8 Recht door de stad S 300x300

1) INTERACTIEVE WANDELZOEKTOCHT ROND MENSEN- EN KINDERRECHTEN

Ik woon nu al 4 jaar in Gent, maar weet veel te weinig van de historische gebouwen en gebeurtenissen die Gent kenmerken. Bovendien liggen mensenrechten me nauw aan het hart. Ik wilde altijd advocate worden om onrechtvaardigheid de wereld uit te helpen. Ik koos ervoor om geen rechten, maar communicatiewetenschappen te studeren en de wereld op een creatieve manier mooier te maken. Aan mensenrechten werken doe je op veel manieren!

Deze wandelzoektocht lijkt me dus de ideale pauze om met vrienden te gaan wandelen in Gent en op een interactieve manier de verhalen van mensen en plaatsen die te maken hebben met kinder- en mensenrechten te ontdekken.

De interactieve wandelzoektocht rond mensen- en kinderrechten kan je afhalen in het Vredeshuis (iedere werkdag open van 9u tot 12u30) of je kan die digitaal volgen via je smartphone.

2) CHANGEMAKERS UIT MALAWI AAN HET WOORD

De lezing met Twisi en Limbani die sociale projecten leiden in Malawi lijkt me zeer interessant. We weten wel dat er verschillende sociale projecten zijn in Afrika, maar hoe zien die er nu echt uit? Zo heb je bijvoorbeeld UMOZA die vrouwen helpt om economisch sterker te worden en Footsteps Africa, die betaalbare toegang tot water, voeding en energie bevordert op het platteland in Malawi. Echte changemakers aan het woord!

Maandag 22 maart, van 19u tot 22u (meer info)

Placeholder thumb 2x
Studium generale slotavond 960x960

3) STUDIUM GENERALE: SLOTAVOND

De kers op de taart van het Belmundo festival: een slotavond waar men de Vlaamse identiteit gaat deconstrueren in het kader van de Black History Month. We zijn allemaal meer bezig met #blacklivesmatter en informeren ons erover, maar wat met het woord ‘identiteit’? Hoe zorgen we ervoor dat ook mensen met migratieachtergrond zich thuisvoelen in Vlaanderen?

Een heel belangrijk thema als je het mij vraagt, om de vlaamse identiteit inclusiever te maken. Ik ben alvast heel erg benieuwd welke inzichten bij dit panel, waar ook dans en muziek is (!) naar boven zullen komen.

Dinsdag 30 maart, om 20u00 (meer info)

Ook deze week - een activiteit van Gent Fair Trade: Change Your Habits rond cosmetica

Natuurlijk mogen we onze eigen activiteiten niet vergeten ;)

Change Your Habits is een reeks van vier Instagram livesessies. Elke donderdagavond om 21 u. verkennen we onze vastgeroeste gewoontes en gaan we na hoe die de wereld rondom ons beïnvloeden. We spreken met experten, activisten en ondernemers die bewijzen dat het ook anders kan.

Elisa: "Zelf ben ik niet zo bezig met make-up, maar ik maakte een aantal jaren geleden wel echt de overstap van gewone schoonheidsproducten naar natuurlijke en biologische producten. Ik ben mij er namelijk van bewust dat er veel ingrediënten in cosmetica zitten die eigenlijk niet goed zijn voor onze huid, maar ook voor het milieu. Laat staan dat ik me bewust ben van de arbeidsomstandigheden bij het maken van cosmetica.

Ik ben dus heel erg benieuwd naar deze Instagram live sessie om meer te weten te komen over propere schoonheidsproducten. De andere live sessies waren alvast super leerrijk, zelfs voor iemand die al met deze thema’s bezig is."

De laatste Instagram Livesessie is voor diegenen die hun huid graag in de watten leggen. Chéry Faso en Lush Gent vertellen jullie hoe zij gebruik maken van faire ingrediënten in hun schoonheidsproducten. Jori van Oxfam Magasins du Monde geeft jullie extra uitleg in deze laatste sessie.

Volg ons alvast op onze Instagrampagina, daar kan je elke donderdag in maart om 21 u. de live gesprekken terugvinden!

CYH cosmetica vierkant
2021 Belmundo vierkant

Benieuwd naar de rest van de activiteiten?

Het Belmundo-festival is een samenwerking tussen tientallen organisaties. De hele maand staan er wandelingen, workshops, films en zelfs fietstochten gepland. Ontdek het complete programma op belmundo.gent en doe mee met de Belmundo Challenges.