Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Floor's choice: 3 tips voor Belmundo deze week

Belmundo afbeelding

Het is weer zover! In maart organiseren tientallen organisaties samen het Belmundo-festival. Heel de maand kan je deelnemen aan activiteiten die te maken hebben met internationale solidariteit. Het centrale thema dit jaar is 'System Change' in Gent en de wereld.

De Belmundo-agenda zit propvol, daarom vragen we elke week aan iemand van het Gent Fair Trade-team om drie activiteiten aan te bevelen. Deze week deelt Floor haar Belmundo-tips:

Good Foodwandeling afbeelding

1) GoodFood Wandeling

De eerste activiteit die naar voor wil schuiven is de GoodFood Wandeling. Voeding is een noodzakelijk goed voor iedereen. Het lijkt me daarom interessant om er meer over te weten te komen. Tijdens deze wandeling voor jong en oud kom je op een luchtige en toegankelijke manier te weten waar ons eten vandaan komt, welke weg het aflegt, wie het maakt, wat 'gezond' is... Daarnaast zit de wandeling vol met toffe opdrachten en quizvragen! Het is een perfecte gelegenheid om de kennis te maken met de "eetbare" straten van Gent.

Je kan de GoodFood Wandeling van Rikolto heel de maand doen (van 1 tem 31 maart). Het enige wat je nodig hebt, is je smartphone.

2) Cinema Belmundo: Ademloos

De volgende activiteit die ik aanraad is een documentaire over de strijd van mensen die leven in het puin van asbestindustrie in India (o.a. van het Belgische bedrijf Eternit). De problematiek verdwijnt steeds vaker op de achtergrond terwijl het nog steeds brandend actueel is. Doormiddel van deze documentaire hoop ik dat er weer meer bewustzijn wordt gecreëerd.

Ademloos is één van de 4 films die vertoond worden tijdens Cinema Belmundo.

Wanneer: 2 maart, 20u tot 22u (inclusief nabespreking in het Nederlands)
Place to be: je eigen sofa (online vertoning)

2021 Belmundo Ademloos
211109 AV inzamelkast digitale toestellen De Krook

3) Inzamelactie digitale toestellen: Doe je mee?

We kennen het allemaal wel. Die ene oude gsm die stof zit te verzamelen achteraan in je lade of de tablet die zijn barstvrije jaren al lang achter de rug heeft. Het is nu eindelijk tijd om die een tweede leven te geven. Daarom deze warme oproep om het toestel binnen te brengen in het Vredeshuis. Daar redden ze wat er nog te redden valt en maken ze de oude toestellen klaar voor hergebruik. Hierna gaan ze naar kwetsbare personen en gezinnen die zelf niet de middelen hebben om zo'n toestellen aan te schaffen.

Niets in te leveren? Kom toch maar eens een kijkje nemen: een grote kaart toont de weg die al die spullen afleggen. Van Congo (grondstoffen), via Korea (fabricatie) naar België (verkoop). En na afdanking gaat het weer richting het Globale Zuiden. Goed om even bij stil te staan!

Je kan heel de maand (1 maart t/m 31 maart), elke voormiddag tussen 9u00 en 13u30, terecht in het Vredeshuis voor deze inzamelactie.

Place to be: Sint-Margrietstraat 9, Gent

Ook deze week - een activiteit van Gent Fair Trade: Change Your Habits rond kledij

Natuurlijk mogen we onze eigen activiteiten niet vergeten ;)

Change Your Habits is een reeks van vier Instagram livesessies. Elke donderdagavond om 21 u. verkennen we onze vastgeroeste gewoontes en gaan we na hoe die de wereld rondom ons beïnvloeden. We spreken met experten, activisten en ondernemers die bewijzen dat het ook anders kan.

In deze eerste sessie bespreekt journaliste Sarah Vandoorne samen met onze moderator Christophe Ramont de problematiek binnen de textielindustrie.

Johanna van Ida & Volta is ook van de partij, zij zal haar duurzame en circulaire onderneming voorstellen. Je leert in deze sessie de kwaliteit van je kledingstukken in één oogopslag kennen.

4 maart - 21u (op onze instagram: GentFairTrade_FairFashionFest)

2021 CYH kledij vierkant
2021 Belmundo vierkant

Benieuwd naar de rest van de activiteiten?

Het Belmundo-festival is een samenwerking tussen tientallen organisaties. De hele maand staan er wandelingen, workshops, films en zelfs fietstochten gepland. Ontdek het complete programma op belmundo.gent en doe mee met de Belmundo Challenges.