Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

“Fossil Fashion”: hoe de mode-industrie in het geheim afhankelijk is van fossiele brandstoffen

Fossil fashion foto

De Changing Markets Foundation bracht in samenwerking met de Schone Kleren Campagne recent het rapport ‘Fossil Fashion’ uit. Dit no-nonsense rapport legt bloot hoe afhankelijk de fast fashion industrie is van fossiele brandstoffen, en dan vooral van polyester. Je krijgt een inkijk in een mode-industrie die nog meer wil gaan inzetten op synthetische stoffen en op die manier de groei naar een circulaire en duurzame kledingindustrie in de weg zit.

Benieuwd naar het rapport? Je kan het hieronder downloaden. Indien je eerder een rappe scanner bent, lijsten we hieronder de belangrijkste conclusies voor je op.


De groei van synthetische stoffen

Katoen was historisch gezien lange tijd het dominante materiaal voor textielproductie. De laatste decennia werd katoen echter vervangen door synthetische stoffen, zoals polyester.

Deze synthetische stoffen, zoals ook acryl, elastaan en nylon, worden gemaakt van fossiele brandstoffen, meer bepaald van de uitputbare bronnen aardolie en aardgas. Nu wordt de meerderheid van onze kleding gemaakt van plastic-based fibres of in het Nederlands: synthetische stoffen.

Greenwashing

Er is ook een groeiende tendens van veel initiatieven binnen de ‘duurzame mode’ sector om polyester te portretteren als duurzamer dan natuurlijke stoffen. Dit is een marketingstrategie en dus een vorm van greenwashing.

Urska Trunk, campagne manager bij Changing Markets Foundation: "Niet veel consumenten zijn zich ervan bewust dat fast fashion fossiele mode is. De verslaving van modemerken aan goedkoop polyester en andere van olie afgeleide vezels komt op een moment dat de wereld afstapt van de fossiele brandstoffen. Maar in plaats van af te stappen van synthetische vezels, willen de merken je laten denken dat ze dit onder controle hebben en dat ze steeds meer kleding kunnen blijven produceren."

De groei van polyester en recyclage problemen

In het rapport staat dat polyester nu in de helft van al het textiel dat geproduceerd wordt aanwezig is. De productie van polyester is in de afgelopen 50 jaar namelijk negen keer zo groot geworden. De vezel is in de mode-industrie een goedkoop materiaal geworden waarmee merken op een goedkope manier veel kunnen produceren, zonder met duurzaamheid rekening te houden.

Daarnaast wordt polyester steeds meer gecombineerd in kleding met andere materialen, zoals katoen. Groot nadeel: deze ‘mixed fabrics’ zijn zeer moeilijk te reycleren.

Microplastics

Naast het feit dat de verbranding van fossiele brandstoffen mee verantwoordelijk is voor de klimaatopwarming, vervuilen de microplastics die vrijkomen uit synthetische kleding ook onze oceanen en de leefomgeving van allerlei zeedieren. Bij het wassen van kleding gemaakt van die synthetische stoffen, zoals polyester, komen er enorm veel minieme plastic-deeltjes vrij. 73% van deze microplastics is afkomstig van polyestervezels.

Wat kan jij doen?

  1. Koop enkel wat je echt nodig hebt.
  2. Koop enkel bij merken die duurzaam en ethisch te werk gaan. Ondersteun ook circulaire kledingmerken die de afvalberg helpen verkleinen. Op onze hotspot pagina vind je veel duurzame en fair trade ondernemers: https://gentfairtrade.be/hotsp...
  3. Kies voor natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, hennep, gerecyleerde wol…
  4. Als je synthetische stoffen wast, gebruik dan een Guppy Friend bag. Dit is een zakje waarin je je synthetische kleding stopt en zo in je wasmachine plaatst. Nadien kan je de microplastics die vrijkomen handmatig verwijderen. Je kan de Guppy Friend onder meer kopen bij de winkel Supergoods:

    https://gentfairtrade.be/hotsp...

    .
  5. Schrijf naar merken, tag hen op Instagram en vraag hen om transparanter te zijn en hun leveranciers van polyester en andere textielproducten bekend te maken.