Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Ons voornemen voor 2021? Minder e-waste!

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit onze leefwereld. Om een smartphone te produceren zijn heel wat grondstoffen nodig. Een voorbeeld van zo’n grondstof is goud. Om goud te ontginnen worden giftige stoffen gebruikt. Dit heeft een grote impact om zowel mens als natuur. Bewust omgaan met onze elektronica is dus steeds van groter belang.

Reduceer

Een eerste stap die we hiervoor kunnen zetten, is minder kopen. Gemiddeld vervangen we om de 2 à 3 jaar onze smartphone. Als we dit kunnen verlengen met nog zo’n 2 à 3 jaar komen we al een heel eind. Probeer bijvoorbeeld je gsm te beschermen met een hoesje en wees er vooral lief voor.

Of laat een toestel achter in een inzamelkast. Sinds april 2020 herstellen een tiental vrijwilligers in De Meubelfabriek toestellen die je zelf niet meer gebruikt zoals laptops, tablets, smartphones, gsm’s en pc’s. Deze worden dan geschonken aan een Gentenaar die het nodig heeft.

Repareer

Mankeert er iets aan je telefoon? Leg hem dan niet onmiddellijk aan de kant. Je kan nagaan of hij nog te repareren valt. Er zijn een aantal herstelpunten waar je de mogelijkheden kan laten bekijken. Twee herstelpunten in het Gentse zijn AA Repair en Microforce.

Of leer het zelf! iFixit biedt gratis handleidingen aan om je spullen zelf te reparen en verkoopt bijhorende tools die je hierbij kunnen helpen.

Ook Repair café’s zijn een leuke optie wanneer de situatie het weer toelaat. Op de site van Ivago vind je terug waar en wanneer!

Refurbish

Is je telefoon niet meer herstelbaar? Dan is het een optie om voor een refurbished product te kiezen. Het aanbod is gigantisch! Zoals eerder al vernoemd bieden AA Repair en Microforce ook refurbished toestellen aan. Online reburbished winkels in België zijn: Refurbished.be en specifiek voor Apple-producten: Central Point, leapp, iUsed en Forza Refurbished.

Verlang je naar toch nieuw? Kijk dan eens naar duurzame gsm’s zoals Fairphone of Shift.

Recycleer

Vergeet niet je oude model te recycleren! Wist je dat men uit 1 ton gsm’s 300g goud kan halen, terwijl uit 1 ton erts slecht 3g goud wordt gehaald? Naast goud zijn er nog tal van grondstoffen te vinden in oude telefoons. Recycleer zorgvuldig, en vergeet ook je andere elektronica niet binnen te brengen! Lees hier waarom het belangrijk is om je toestellen te recycleren.