Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Model keert fast fashion de rug toe: "Ik werd er niet meer gelukkig van"

Van fulltime fashion model tot duurzaam model, Joy Tandt zit midden in deze transitie. Hoe ziet het leven als duurzaam model eruit, in een overwegende fast fashion-industrie? Waarom maakte ze deze switch? En hoe pakt ze dit aan? Hoog tijd voor een interview, dachten we.

Joy opt2

Fijn dat je even met ons wou spreken over je engagement, zeker tijdens de Fashion Revolution Week. Kan je ons vertellen waarom je contact nam met Gent Fair Trade?

Joy: 'Jullie brengen mensen samen, bieden een platform met info over duurzaamheid en sensibiliseren mooi rond thema's waar ik achter sta. Sensibilisering is een belangrijke stap om duurzaamheid meer en meer tot bij mensen te brengen. Met plezier kom ik dus even aankloppen bij jullie!

Ik was een fulltime commercieel model, ik deed showrooms, fotoshoots, catwalks, commercials... Modellenwerk vind ik de max. Je creëert iets met een team, je uit emoties op beeld, je acteert, je presenteert... Deze mooie vibe wordt tot mijn spijt gecreëerd ten koste van onze planeet, waardoor het mij echt niet meer lukt om met een volle glimlach voor de camera te staan. Bovendien kreeg ik steeds meer een probleem met het feit dat er telkens nieuwe modeproducten aangeprezen worden, die je nodig zou hebben om jezelf 'mooi' te voelen.

En dan zwijg ik nog over de akelige omstandigheden waarin kledij wordt gemaakt. Mensen die de kans niet krijgen om hun talenten te ontwikkelen, omdat ze moeten overleven en werken aan een hongerloon.

Ik begon me meer en meer vragen te stellen: wat verkoop ik eigenlijk nog, wat is de inhoud van mijn job? Mode is nochtans een mooie vorm van art, je kan jouw eigen persoonlijkheid en gevoel uiten in de kleding die je draagt. Fashion kan volgens mij echt een fijne inspiratiebron zijn, maar het wordt een probleem wanneer mensen telkens weer de laatste mode moeten volgen, elk modeseizoen, om zichzelf 'mooi' te voelen. Ik merkte hoe langer hoe meer dat ik mijn job niet meer met mijn hart kon doen. Ik werd er niet meer gelukkig van.'

IMGP7122

Dus je beslist om een duurzaam model te worden. Hoe pak je dat aan?

Joy: 'Ik ben zorgend en balans is voor mij erg belangrijk. Een gezonde balans tussen mens, natuur en welvaart, daar wil ik graag aan meehelpen. Welvaart is belangrijk voor de menselijke ontwikkeling, maar dit mag niet ten koste gaan van de natuur. Een belangrijke eerste stap om daartoe te komen, is kennis vergaren. Vooraleer ik prospectie doe en mij profileer als duurzaam model -wat ik echt graag wil zijn-doe ik dus onderzoek, zodat ik bewust, en op basis van correcte informatie, beslissingen kan maken rond kleding; Wanneer is het duurzaam en hoe duurzaam wil je gaan? Hoeveel kost het? Welke stof heeft welke impact op de natuur?

Mijn bedoeling is om een overzicht te maken van welke stoffen welke impact brengen. Hiervoor krijg ik hulp van bijvoorbeeld Paul Kiekens, professor textielkunde. Er bestaat al veel informatie, maar het is moeilijk te vinden. Mijn eerste ambitie is dus om de bestaande, correct kennis te verzamelen.'

Welke gevolgen heeft deze beslissing voor jou?

Joy: 'Mijn ervaring als model in de modesector heeft me doen stilstaan bij de vragen; Wat vertegenwoordig ik en sta ik daar achter? Dus ben ik beginnen zoeken waarvoor ik nog gezicht wil zijn.

Financieel was dat geen gemakkelijke keuze. Ik heb mijn modellencarrière opgebouwd tot een fulltime beroep, met een assistent die prospectie voor me deed in buurlanden, maar plots besefte ik dat ik de opdrachten niet langer deed mijn hart en ziel.

Dan sta je daar, met een buikgevoel dat je niet begrijpt en het besef dat dit je weg niet is, ook al lijkt alles in kannen en kruiken.

Die eerste stap om het cliënteel dat niet langer strookt met mijn waarden af te bouwen, was echt moeilijk. Gelukkig heb ik een vangnet. Om mijn onderzoek te kunnen doen, werk ik nu af en toe achter de schermen bij de televisie en documentaires. Na dat onderzoek kan ik mijn prospectie beginnen naar klanten die duurzame mode vertegenwoordigen.'

Je hart volgen en 100% gaan voor je engagement, dus. Dat vinden wij enorm bewonderenswaardig. Hoe reageert jouw omgeving op je keuze?

Joy: 'Mijn ouders vonden het moeilijk toen ik deze beslissing maakte. Ik begrijp hen, ze willen zekerheid voor hun dochter. Toch moet ik mijn hart volgen. Dit is mijn manier om zorg te dragen voor onze planeet.

Wanneer ik verder sta met het onderzoek, zal ik langsgaan bij enkele duurzame winkels en merken om te vragen hoe zij verder het thema willen aanpakken en hoe we een meerwaarde kunnen zijn voor elkaar. Als er winkels of merken graag eens willen samenzitten, mogen die mij altijd contacteren!'

Bedankt voor dit interview en jouw inzet, Joy. Veel succes!

Iedereen die geïnspireerd werd door het verhaal van Joy, en haar op één of andere manier willen helpen, je kan haar vinden op instagram (@joytandt) en contacteren via haar website.

Foto: door Elisa Sanvito