Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Must See: 4 filmpjes rond fair vs. fast fashion

De Fashion Revolution Week is gelanceerd! Ben je nog niet goed bekend met de wereld van fast versus fair fashion? Hier zijn 4 filmpjes die je deze week zeker gezien moet hebben.

Schermopname 2

Fast fashion explained in under 5 minutes

Geen goed beeld van wat fast fashion juist inhoudt? Dit filmpje geeft je in slechts 5 minuten een overzicht van het concept.

Klik hier om het fragment te bekijken.

Taking justice

Taking Justice is een korte documentaire op YouTube dat fair fashion in India bespreekt. Hiermee willen ze de problematiek in de kledingindustrie blootleggen, maar ook aantonen dat het mogelijk is om op een duurzame manier te produceren.

Klik hier om de documentaire te bekijken.

Schermopname 1
The True Cost liggend beeld Zwijger

The True Cost: Who Pays The Real Price for YOUR clothes

Een verdiepende onderzoeksdocumentaire over de fast fashion industrie.

Klik hier om de documentaire te bekijken.

How to be FAST FASHION free !

6 tips en tricks om af te stappen van fast fashion en een duurzame levensstijl te omarmen.

Klik hier om de video te bekijken.

Schermopname 3

Fair Fashion Talks

Meer leuke kijktips vanuit Gent Fair Trade zelf: de Fair Fashion Talks! Christophe Ramont en Lotte Philipsen voerden interessante gesprekken met experts op vlak van duurzaamheid. Het bekijken waard!

Talk met Bego Demir

Als tienerjongen startte Bego in een jeansfabriek waar hij uiteindelijk bijna de helft van zijn longcapaciteit verloor. Maar een reden om bij de pakken te blijven zitten was dat alles behalve. Bego richtte in 2008 Schone Kleren Campagne Turkije op en recent stampte hij ‘Bego Jeans’ uit de grond.

Bekijk hier de video.

In gesprek met Luciana Duarte

Professor en sociaal activiste Luciana Duarte (Ethical Fashion Brazil) neemt de impact van de mode-industrie op het amazonewoud onder de loep. Kan de logica van het kapitalisme de logica van inheemse volkeren ontmoeten? Hoe ontwikkel je een modebedrijf midden in het Amazone-regenwoud en welke uitdagingen komen daar bij te kijken? Met meer dan 10 jaar ervaring als ontwerper en adviseur op ethische en duurzame wijze, deelt de onderzoekster haar ervaring en kennis met ons.

Bekijk hier onze video met haar.

Kalpona Akter

Kalpona Akter is een arbeidsactivist in Bangladesh. Ze is de oprichter en uitvoerend directeur van het Bangladesh Centre for Workers Solidarity. Ze ontving de Alison Des Forges-prijs van Human Rights Watch voor buitengewoon activisme.

Check zeker deze video hier!

Dissolving the ego of fashion: talk met Aurélie en Daniëlle

Kunnen we nog een betekenisvolle relatie aangaan met onze spullen, en hoe doen we dat? In een interview door dr. Aurélie Van de Peer heeft dr. Daniëlle Bruggeman het over een nieuw model voor de mode- en textielindustrie, dat draait rond ‘emotionele duurzaamheid’.

Bekijk hier ons gesprek met hen.