Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Dit moet je gedaan hebben tijdens de Gentse Feesten 2024

Gf24web

De Gentse Feesten zijn vanzelfsprekend een hoogtepunt in het jaar van vele Gentenaren en fans van Gent. Sfeer, muziek en ontmoetingen staan centraal, maar de feesten zouden niet hetzelfde zijn zonder een vleugje Gentse rebellie, van rare vogels tot eigenzinnige wereldverbeteraars. Hierbij onze aanbevelingen voor een geslaagde editie.

Komaf Koffie kar

Fairtrade Irish Coffee van Komaf Koffie

Komaf Koffie is een initiatief van 80 nieuwkomers die een opleiding tot barista kregen en nu met een mobiele koffiekar door Gent trekken met twee missies: (1) de beste koffies serveren en (2) de plezantste babbeltjes te slaan met iedereen die dat wil. Kom kennis maken met hen in Baudelohof van 21 tot 28 juli.

Volg hen op instagram of facebook zo weet je steeds waar ze staan.

Boekenmarkt gentse feesten 2022

Tweedehandsmarktjes afschuimen

De Gentse Feesten, dat is meer dan muziek, er zijn talrijke tweedehandsmarktjes, en daar zijn wij zot van. Een greep uit het aanbod:

  • Boekenmarkt op de Ajuinlei (zondag 21 juli, van 10u tot 16u, @Ajuinlei)
  • Oxfam boekenverkoop, met focus op boeken rond bloemen, planten, landschappen... (zaterdag 20 van 14u00 tot 17u00 en van 20u00 tot 22u00, en zondag 21 juli, van 14u00 tot 17u00, @GUM-Gents Universiteitsmuseum, Ledeganckstraat 35)
  • Prondelmarkt (van 20 tot en met 28 juli, van 12u tot 21u, @Beverhoutplein)
  • De Mooiste Rommelmarkt Van Gent (woensdag 24 juli, van 8u tot 18u, @Sint Pietersstation)
Fair Trade Feestplein banner 6

Geniet van het (h)eerlijke aanbod op Baudelo en Walter De Buckplein

Sommige pleinorganisatoren van de Gentse Feesten geven de feesten een faire toets, zo tonen de pleinorganisatoren achter Baudelohof en Walter De Buckplein (Bij Sint-Jacobs) zich van hun meest ethische kant. Ze kregen dit jaar dan ook de titel Fair Trade Feestplein.

Kies voor de fairtrade drankjes uit het aanbod, zo beloon je deze Fair Trade Feestpleinen voor hun engagement en misschien kunnen we volgend jaar ook de andere pleinen overtuigen.

20190724 Agenda One Dayfor Another World

One Day for Another World [Walter De Buckplein, 24/07]

Eén dag voor een andere wereld.. dat mag wel! De woensdag midden in de Gentse Feesten is steeds One Day for Another World, of Oxfam-dag. Het Walter De Buckplein (of Bij Sint-Jacobs) wordt dan ingenomen door de vrijwilligers van Oxfam Solidariteit, en alle festivalgangers gaan samen met hen hun oproep voor klimaatrechtvaardigheid kenbaar kunnen maken.

Activisme in combinatie met geweldige muziek. Dat klinkt als een succesvolle cocktail!

GFD zon 12 05 5

Gentse Feesten Debatten

20 tot 28 juni - 14u00 tot 17u30 - NTGent (Sint-Baafsplein 17)

De base-line “NIEMAND GAAT VERLOREN !” , wel degelijk met een uitroepteken, is de stellingname van het team dat de debatten organiseert.

Zich welbewust dat verkiezingen slechts één uiting zijn van democratie, gaan ze voor mensenrechten.

Ze geven sociale en ecologische alternatieven. Want, niet enkel de arme maar ook de doorsnee burger heeft het moeilijk: de koopkracht onder druk, wonen kost veel geld, enz. En het is nu 80 jaar geleden dat onze Sociale Zekerheid wet werd.

Bij alle thema’s gaat het om behoud van het samen leven.

Het zijn geen debatten als vele andere in de media. Er wordt gestreefd naar een evenwicht tussen duidelijke uitleg van standpunten enerzijds en tijdige tussenkomsten anderzijds. Het team dat zorgt voor de inhoud en het modereren van de debatten bestaat uit: Eric Goeman, Jan Dumolyn, An De Bisschop, Jasper Desmedt, Sofia Lamouchi, Pascal Debruyne, Charlotte De Kock, Karim Zahidi, Rik Vancoillie. Voor elk thema werden kwalitatieve panels samengesteld.