Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Second Hand September: Een Bewuste Keuze

Second Hand September

Tweedehands September zet het belang van tweedehands spullen in de schijnwerpers en moedigt aan tot bewuster winkelen. Het is een stille protestactie tegen de schade die fast fashion aanricht en tegen het achteloos kopen en weggooien van kleding, wat een flinke impact heeft op onze planeet.

Second hand September 2024 shopping

Na de zomervakantie voelen we ons allemaal weer opgeladen en klaar om met frisse energie aan het nieuwe seizoen te beginnen. September staat dan ook symbool voor een nieuwe start. Maar vaak hangt dat samen met de drang om te shoppen. De terugkeer naar school en werk, en de lancering van nieuwe collecties door allerlei merken, zet ons al snel aan om nieuwe spullen in te slaan.

Daarom startte Oxfam in 2019 de campagne Second Hand September. Met dit initiatief willen ze iedereen inspireren om een maand lang niets nieuws te kopen, en in plaats daarvan te kiezen voor tweedehands en bewuster shoppen. Het is een kans om even stil te staan bij ons koopgedrag.

Doorheen september, en eigenlijk ook daarna, kunnen we bewust proberen om kleding te doneren, hergebruiken, opnieuw te dragen en een nieuwe look te geven. Doe mee aan Second Hand September en zet je af tegen fast fashion en de impact van achteloos winkelen.

Waarom Tweedehands?

Door fast fashion is de hoeveelheid kleding die wordt geproduceerd en weggegooid enorm toegenomen. De mode-industrie is daardoor een van de grootste vervuilers geworden en draagt flink bij aan de klimaatproblemen.

Van de grondstoffen die nodig zijn voor kleding, tot aan de productie, het transport en het dragen, alles heeft invloed op het milieu. Dit hele proces zorgt voor een flinke ecologische voetafdruk door het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, vervuiling van water en land, en de hoge uitstoot van CO2. Wist je bijvoorbeeld dat de mode-industrie jaarlijks 1,5 biljoen liter water verbruikt en verantwoordelijk is voor 20% van de wereldwijde watervervuiling? Dit komt vooral door het verven en behandelen van stoffen met giftige chemicaliën en het gebruik van pesticiden bij het verbouwen van grondstoffen. Bovendien belanden plastics, vaak gebruikt in synthetische vezels, in de oceanen, waar ze als microplastics de voedselketen vervuilen. Verder eindigt 87% van de kleding op de vuilnisbelt of wordt verbrand, terwijl 30% van de kleding nooit gedragen wordt.

Second hand september textile factory

Voor het maken van een simpel katoenen T-shirt is bijvoorbeeld 2.700 liter zoet water nodig, genoeg om iemand 2,5 jaar van drinkwater te voorzien. En dat is nog niet alles. Volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) zijn er 3.781 liter water nodig om een paar jeans te maken, van het verbouwen van katoen tot het in de winkel terechtkomt. Dat staat gelijk aan een uitstoot van zo’n 33,4 kilogram CO2.
Maar naast de vervuiling is er nog een ander probleem: de industrie houdt ook armoede in stand. Ondanks de enorme winsten van de mode-industrie werken textielarbeiders vaak onder gevaarlijke omstandigheden voor een schamel loon. Onethische arbeidspraktijken en gevaarlijke werkomstandigheden zijn aan de orde van de dag, en veel westerse modemerken besteden de productie uit naar ontwikkelingslanden om strenge milieuregels te omzeilen en te profiteren van goedkope arbeidskrachten.

In reactie op deze problemen is er een groeiende beweging om de circulaire economie te omarmen als alternatief. Bij Gent Fair Trade ondersteunen we dit idee van harte. Het draait erom dat grondstoffen langer meegaan en hun waarde behouden, en dat kan door slimmer om te gaan met wat we hebben: minder kopen, meer hergebruiken en recyclen.

Door bewuster te shoppen en kleding langer te dragen, te doneren en tweedehands items te kopen, kunnen we de vraag naar nieuwe producten flink terugdringen. Zo verkleinen we de impact van de mode-industrie op het milieu en ondersteunen we de rechten van arbeiders in ontwikkelingslanden.

Of je nu slim shopt of goed onderhouden kleding en spullen doneert, je kunt een belangrijke rol spelen in de verandering naar een circulaire economie, te beginnen met je eigen kast.

Second hand september vintage

Vintage en Second Hand Walk in Gent

Kleding is niet de enige manier om mee te doen. Je kunt ook boeken kopen of doneren in tweedehands boekhandels in de stad, of tweedehands elektronica en meubels scoren die helemaal bij jouw stijl passen.

Gent Fair Trade werkt nauw samen met ondernemers in de stad, onze Fair Trade Hotspots. Doe in september de Gent Fair Trade's Vintage and Second Hand Walk, een route langs eerlijke winkels waar tweedehandsitems in de spotlights staan. Deze wandeling is de perfecte manier om de romantische straatjes van Gent te ontdekken in de charmante nazomerperiode.

Begin bij FANN, een winkel die zich richt op preloved mode voor vrouwen, spring dan binnen bij Oxfam Solidarity in het hart van Gent voor een duik in vintage kleding, boeken, huisdecoratie en brocante. Maak een praatje met Hannelore en Annelies bij Zusse, pas iets leuks bij Think Twice, en bezoek dan Kringwinkel Ateljee, Wunderkammer, Studio Vangst, Closet Stories...

Dus, waar wacht je nog op? Doe jij mee met de Tweedehands September-uitdaging?