Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Dit was Week van de Fair Trade 2023

Sint Pieters station 6

De Week van de Fair Trade zit er dit jaar al weer op! Van 4 oktober tot 14 oktober zette Gent Fair Trade eerlijke handel in de kijker. Ontdek hieronder wat we tien dagen lang allemaal organiseerden.

Dé plek om meer te weten te komen over je kleding

We hadden onze eigen infostand die we op verschillende locaties in Gent tentoonstelden:

  • Station Gent-Sint-Pieters
  • Tuin bij Sint-Pietersabdij
  • Doeners & (om)denkers festival
  • Arteveldehogeschool
  • Campus UFO, UGent

We boden een ruimte aan waar je meer te weten komt over de kleding die je draagt. Naast brochures, flyers en posters waren er ook mannequins die omstaanders konden decoreren met prachtige tekeningen, fashion statements en inspirerende boodschappen!

Artevelde 3
Whats App Image 2023 10 30 at 12 16 14 PM

Mensen die tweedehands dragen of bewust zijn van de problemen in de mode-industrie verdienen een extraatje! Daarom beloonden we ze met een (h)eerlijke Oxfam Fair Trade-chocoladereep.

Uiteindelijk gaven we meer dan 800 chocoladerepen weg. Wij zijn heel blij met het feit dat mensen (voornamelijk de jeugd) meer en meer bewust zijn van de problemen in de mode-industrie en dat velen onder hen vaker tweedehands kopen.

Komaf Koffie

Twee jaar geleden startten we met het ambitieuze Komaf Koffie-project en dat moest gevierd worden!

Samen met Komaf Koffie trokken we doorheen Gent om te trakteren en informeren. Mensen konden bij ons terecht voor een (gratis) warm drankje, een gezellige babbel en de kans om meer te weten over hun kledij.

Sinds oktober 2021 volgden verschillende groepen Gentenaars met een vlucht- of migratieverleden een intensieve opleiding tot professionele barista. Zij schonken honderden liters koffie en voerden ontelbaar koffiekletsjes met evenveel Gentenaars. We hebben al 4 generaties barista's en we willen niet stoppen. De volgende training komt eraan!

Kopie van IMG 7421
294084128 891971565094735 1508393931059191605 n

Filmvertoning Slay

Om de Week van de Fair Trade officieel af te sluiten, organiseerde Oxfam Mariakerke een filmvertoning op maandag 16 oktober. Niet zomaar een film, maar een uiterst belangrijke en actuele film over het greenwashen van modegeheimen: "Slay"

Van de producenten van Cowspiracy en Rebecca Cappelli neemt SLAY een uniek perspectief op de handel in dierenhuiden in de mode-industrie en wat er moet veranderen.
Dit is een documentaire die een groot aantal beroemdheden, experts en campagnevoerders samenbrengt om onethische praktijken aan de kaak te stellen en tegelijkertijd praktische oplossingen te presenteren.
Slay stelt ons een belangrijke vraag om over na te denken: is het acceptabel om dieren te doden voor de mode?

Join the Fashion Revolution

Kijk zeker deze video om onze prachtige mannequins te zien doorheen de stad Gent en join the Fashion Revolution!
Video gemaakt door @bovendebrug

Ontdek Week van de Fair Trade 2023 in onderstaande foto's en bekijk de prachtige evolutie van onze mannequins met de hulp van enthousiaste Gentenaren!

230923 SD FASHION F Bpost