Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

FAIR FASHION FEST 2020 UITGESTELD NAAR NOVEMBER

200315 teaserbeeld voor web cancelled

De vierde editie van het Fair Fashion Fest, het festival voor eerlijke mode, gaat niet door op 25 en 26 april en wordt uitgesteld naar 28 en 29 november. Deze beslissing kwam er na de genomen maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Het Industriemuseum Gent zou dit jaar niet één, maar twee dagen in het teken van eerlijke mode staan.

FF Fgent 49 of 1501

Gent Fair Trade en het Industriemuseum bereidden zich de voorbije maanden voor op de grootste en meest ambitieuze editie van het eerlijke modefestival tot hiertoe. Het programma van het Fair Fashion Fest 2020 breidde uit naar twee dagen en twee locaties. “Het programma was klaar.” laat organisator Jonathan Janssens weten: “We gingen meer dan 100 ondernemers en ontwerpers een plek geven op vier verschillende markten en ons programma telde 27 sprekers. We waren bijzonder enthousiast over onze internationale gasten waaronder Kalpona Akter, oprichter en directeur van het Bangladesh Centre for Worker Solidarity en Sara Ditty, beleidsdirecteur van Fashion Revolution International. Op die manier hoopten we één van de grootste Fair Fashion evenementen van Europa in Gent plaats te laten vinden.”

200315 instagrampost cancelled

UITSTEL IS GEEN AFSTEL

Daar steekt het COVID-19-virus een stokje voor. “Samen met het Industriemuseum zochten en vonden we een nieuwe datum, maar helaas is er geen plaats meer in het NTGent later dit jaar. We zullen ons programma dus moeten aanpassen, maar we proberen alle ontwerpers, ondernemers en sprekers een plekje te geven in ons programma.”

Uitstel is dus geen afstel, maar op 25 en 26 april moet je niet naar het Industriemuseum komen voor het Fair Fashion Fest. “De komende weken zullen er nog wel posters te zien zijn in het straatbeeld. We proberen op korte termijn alle communicatie aan te passen, maar ook dat is niet eenvoudig in deze periode,” aldus Jonathan.

See Through Fashion

FF Fgent 148 of 150

Het was Gentse schepen Tine Heyse die uiteindelijk de knoop doorhakte: “Het tweejaarlijkse Fair Fashion Fest is een hoogtepunt van onze publieksacties rond ethische kleding. Helaas is het nu niet het moment om duizenden mensen samen te brengen. Bovendien zou het voor de verdere organisatie van het evenement nodig zijn om vrijwilligers en ondernemers samen te brengen. We moeten op dit moment verstandig zijn en zoveel mogelijk binnen blijven.”

De organisatie nodigt iedereen uit om op 28 en 29 november naar het Industriemuseum te komen. Onder de slogan ‘See Through Fashion’ zullen ze dat weekend hun schouders zetten onder de campagnes van de Schone Kleren-campagne en de internationale Fashion Revolution-campagne, die oproepen voor meer transparantie in de textielsector. Je bent welkom voor een weekend vol activiteiten, workshops en lezingen rond eerlijk textiel.