Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Bij deze Gentse ondernemers kan je terecht tijdens de corona-crisis (23 april update)

FT hotspot corona4

Een lockdown wil niet zeggen dat je bij de pakken moet blijven zitten. Ontdek hoe onze Gentse Fair Trade Hotspots positief blijven en op een creatieve manier verantwoord ondernemen. Gedurende de volledige lockdown doen tal van Gentse Fair Trade Hotspots iets speciaal!

20200320 Lockdown OWW

Oxfam-Wereldwinkels

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluiten alle Oxfam-Wereldwinkels de deuren. Ondertussen kan je wel nog steeds terecht op hun webshop shop.oxfamwereldwinkels.be. Bestellingen kunnen afgehaald worden op afgesproken tijdstippen. In sommige regio’s leveren ze de bestellingen ook aan huis!

Wil je jouw kinderen iets bijbrengen in deze bizarre tijden? Oxfam-Wereldwinkels heeft een online lessenreeks ter beschikking http://digibord.oxfamwereldwin...

Natuur-en-milieucentrum-De-Bourgoyen3

Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen

De natuurgebieden blijven open voor wie op eigen houtje wil genieten van een wandeling, fietstocht of rustmoment in de gezonde buitenlucht. Maar hou je ook daar aan de maatregelen.

Compaan1

Compaan

Ook Compaan zet zich in om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom houden zij even geen face-to-face contacten meer en zijn hun gebouwen gesloten.

Maar geen nood: ze blijven online bereikbaar! Heb je vragen? Stuur een mail naar info@compaan.be of vul het formulier in op hun website via www.compaan.be/contact.

Ze zorgen ervoor dat je vraag bij de juiste persoon terecht komt.

~ Solidair via mondmaskers ~

20200320 Lockdown Mr Manchette

Mr Manchette

Mr. Machette hoopt op verschillende vlakken solidariteit te kunnen tonen. Ze hebben dan ook beslist om hun stoffen niet te gebruiken voor hemden, maar om mondmaskers te laten maken! Als iemand nog 100% katoenen stoffen heeft liggen, dan mag je het hen altijd laten weten. Je kan bij Mr Manchette jouw mondmasker bestellen of er één schenken via https://mrmanchette.be/product/herbruikbaar-mondmasker/

Good Wool Story

Ook Good Wool Story zit niet stil! Zij zijn druk in de weer geweest met het naaien van maskers voor zij die zorg dragen voor de ouderen, de meest kwetsbaren voor het virus.

Mic Mac Minuscule

Via sociale naaiateliers produceert Mic Mac Minuscule ook kinderspullen uit recupstof. Graag zetten zij de capaciteit van deze naaiateliers nu in voor stoffen mondmaskertjes. Kan je zelf niet naaien, maar wil je wel iets doen? Financier dan mee via https://www.micmacminuscule.be/l/mic-mac-mondmaskertjes/.

Benny Blasé

Dat gezichtsmaskers trendy kunnen zijn, bewijst Benny Blasé! De maskers, die op Mexicaanse maskers lijken, zijn gemaakt uit skai-leer. Hierdoor kunnen ze afgewassen en hergebruikt worden!

Zelf de hand uit de mouwen steken?

Dat kan, gebruik dan het patroon van de FOD Volksgezondheid.

Virtuele kunstexpo

20200320 Lockdown Minus One

Minus One

Minus One blijft creatief! Zin om een hun virtuele kunstexpo 'Corona Expo 2020' te bezoeken? 16 Belgische en 4 Hongaarse kunstenaars werkten mee aan het project en stellen hun virtueel werk tentoon in de verschillende zalen. Maak een museumwandeling via hun account op artsteps.com.

Stel je liever een virtuele tentoonstelling samen? Geen probleem, Minus One en Het Entrepot presenteren: Curators Cup 2020! De beste Gentse en beste Brugse curator mogen na deze corona tijden een echte tentoonstelling cureren.

~ Was je handen ~

Lush2

Lush

Solidariteit is in alle hoeken en vormen te vinden. Ook Lush Nederland heeft hier mee vorm aan. Dat je handen wassen nog belangrijker dan anders is, beseffen zij ook als geen ander. Zij willen dat al hun producten terechtkomen waar ze het dringendst nodig zijn. Ze bieden hun gehele winkelvoorraad aan zeep aan als donatie aan initiatieven en organisaties die ervoor kunnen zorgen dat ze daar terechtkomen.

Ontdek hoe circuslessen eraan toe gaan

Circusplaneet

Circusplaneet

Op hun gloednieuw YouTube kanaal Planeet Corona zal Circusplaneet jullie dagelijks voorzien van de nodige trucs, spelletjes, creatieve opdrachten, stevige opdrachten en zoveel meer.

Stuur zelf jullie filmpje of foto door van jullie resultaten. Dat kan via Facebook, Instagram of mail. Gebruik de hashtag #planeetcorona en vermeld Circusplaneet zodat ze jullie kunnen vinden. Repeteren, inspireren en amuseren is de boodschap.

Verantwoord winkelen van thuis uit

Off The Shelf

Off The Shelf roept aan om lokale bedrijven te ondersteunen. Ook bij hun kan je online winkelen. Ze voorzien gratis verzending vanaf 20 euro in België. Ga zeker eens kijken naar wat ze allemaal aanbieden op www.offtheshelf.gent !

Catalogus

Lokaal blijven kopen? Het kan ook online bij Catalogus. Alle bestellingen worden gratis verzonden! Ga zeker eens kijken op https://www.catalogus-onlinesh...

Chéry Faso

De Gentse Lente is uitgesteld! Dus geen potjes met zachte heerlijke karité op 21 maart. Wil je toch de lente induiken met dat warme beschermde gevoel van karité op je lijf?

Bestel dan je potje of zeep via de site www.cheryfaso.be. Met de code CHERYLOVELY krijg je nu 10% korting tot eind maart

Cliché

Cliché werkt volop aan een webshop, inplanning van jullie bezoek op afspraak en online verkoop van cadeaubonnen. Hou hun sociale media dus zeker in het oog!

Curiosa & co

Curiosa & Co neemt ook hun verantwoordelijkheid en sluit de winkel, maar ook bij hier is online shoppen mogelijk. Dit kan via https://www.instagram.com/co.curiosa.

Versturen kost je zes euro, maar vanaf 50 euro zijn de verzendkosten gratis! Daarnaast kan je haar steunen door een cadeaubon te kopen en die later te gebruiken.

Ethnique

Ethnique is voorlopig enkel online beschikbaar via https://fairlytradedclothing.com/shop. Op deze manier hopen zij de werkzekerheid van hun medewerkers te garanderen in deze moeilijke tijd. Bestel je vandaag je pakketje, dan wordt het de volgende dag al verzonden, en dat met gratis verzending!

Fred + Ginger

Fred + Ginger doen de winkels tijdelijk toe. Online winkelen is nog steeds mogelijk met snelle levering en gratis verzending. Ook hun retourtermijn hebben ze verlengd van 14 tot 30 dagen! Ga zeker eens kijken op fredginger.com!

Het Cooremetershuys

Ook bij Het Cooremetershuys kan je op afstand bestellen. Hou zeker hun Facebook en Instagram in de gaten. Je kan hen een privé berichtje sturen voor meer info. Er is gratis en persoonlijke levering in Gent!

Jean de Gand

Jean de Gand heeft nu uitzonderlijk een selectie T-shirts en sweatshirts direct leverbaar uit stock! Ontdek verschillende prints en maten op hun website!

Jewellerydesign Marie-Bénédicte

Ook Jewellerydesign Marie-Bénédicte heeft een webshop! Onder het motto celebrate hope kan je er momenteel genieten van 10% korting op alle juwelen in de onlineshop. Dit kan door als promocode 'HOPE' te gebruiken. Neem zeker eens een kijkje op de onlineshop onlineshop.mariebenedicte.com

Just Hazel

Kunnen jullie toch niet wachten op die zomerse stuks, voor leveringen vanuit de webshop & ophalingen in de feelgoodstore kunnen jullie nog steeds bij Just Hazel terecht! Voor alle inwoners van Gent is er gratis verzending. Voor de rest van België staat de verzending nu op slechts drie euro.

Kiddybips

Kiddybips sluit tijdelijk om het corona-virus tegen te gaan, maar ook zij hebben een webshop die jullie kunnen bezichtigen. Ga er zeker eens snuffelen op https://kiddybips.be/shop.

Tot 3 april worden leveringen binnen Groot Gent gratis thuis bezorgd. Ook bestellingen, afhalingen en leveringen blijven mogelijk na telefonische afspraak of mail.

L’Amuzette

Na wikken en wegen heeft ook L’Amuzette uiteindelijk besloten hun nabije toekomstplannen te wijzigen. Hun winkels in Gent en Knokke zijn gesloten, maar weborders kunnen te Gent opgehaald worden op afspraak. Online shoppen is mogelijk en dat met 10% korting!

La fille d'O

Het Belgisch lingeriemerk La fille d'O van de hand van ontwerpster Murielle Scherre is ook beschikbaar via hun webshop!

Studio AMA

Studio AMA staat niet stil en ook op afstand blijven ze dichtbij! Houd hun sociale media zeker in het oog. Ook hebben ze een online shop die je eens kunt bezoeken.

Supergoods

Ook Supergoods heeft een online webshop waar je eens een kijkje op kunt nemen. Ook hun Free Shipping rate hebben ze verlaagd. Alle bestellingen boven de 59 euro worden gratis verzonden! Ga zeker eens op de webshop kijken https://www.supergoods.be.

Va-Tout

Ook Va-Tout is niet van plan stil te blijven zitten. Line zal achter gesloten deuren verder werken. Online shoppen is zeker een mogelijkheid en dit met gratis verzending. Neem zeker eens een kijkje naar de juwelen op de webshop https://www.va-tout.be!

Vaude

Bij onze nieuwe hotspot Vaude is het mogelijk om via http://www.arktis.be/ te bestellen. Neem er gerust eens een kijkje en maak kennis met hun producten. Ze leveren de bestellingen met een glimlach bij je thuis!

Walk The Line

Walk The Line staat niet stil. Bestellen kan via hun webshop www.walktheline.shoes. Iedere online bestelling helpt hen en hun Europese leveranciers te overleven. De bestellingen worden gratis geleverd, ook retour is gratis. Bekijk zeker eens hun sociale media waar ze hun prachtige exemplaren in de kijker plaatsen!

Geen fan van online shoppen? Geen probleem! Walk The Line brengt hun winkelservice aan huis (regio Gent +20 km) met de Dorpelshop. Niet zeker van je maat? Twijfel je tussen verschillende modellen? Je kan ze vanaf nu van dichtbij bekijken!

Yak & Yeti

Yak & Yeti helpt jullie graag verder in hun online shop https://fairlytradedclothing.com/shop. Op deze manier hopen zij de werkzekerheid voor hun medewerkers te garanderen gedurende deze lockdown. Online bestellingen worden tijdelijk gratis verzonden. Bekijk zeker eens hun sociale media waar je kiekjes van hun lentecollectie 2020 kunt zien!

GOEDvandoen

Op 21 maart vierde GOEDvandoen hun derde verjaardag! Om dit te vieren, in deze toch wel bizarre tijden: 10% korting én gratis verzending op https://www.goedvandoen.be/.

Nele Braet Jewelry

Nele Braet verblijft momenteel in de Dominicaanse Republiek, waar ze instaat voor de distributie van voedselpakketten. Om zoveel mogelijke families te helpen vraagt ze onze hulp. Je kan haar helpen door:

- een prachtig vintage juweel te kopen via de instagrampagina van Anaisa Jewelry Project. De opbrengst gaat integraal naar de voedselpaketten voor staatloze families.

- te doneren via Paypal (15 euro = een pakket food met voedsel voor 2 weken voor een kleine familie)

- haar facebookpagina te volgen en haar project te delen

Marie’s Fairtrade Shop

Marie’s Fairtrade Shop is terug na een lange winterslaap! Voor prachtige handgemaakte oorbellen, hammamdoeken, tassen en nog meer moois kan je terecht op haar webshop https://mariesfairtradeshop.be/

20200320 Lockdown Mieke

Mieliveroo, al het lekkers, simpel aan de deur

Mieke kondigt haar eigen initiatief als volgt aan:
You wanna roleplay, darling? Fantasize about my touch while you’re solo and safe in your room? I’ll drop all the toys you need on your doorstep and let you explore and cross boundaries with no shame or guilt whatsoever.

Mieliveroo is a custom styling service for lockdown victims, a virtual Mieke experience. Slide in our DM’s and tell us what you need and crave, we will deliver a range of products that will most probably satisfy you. Next or same day pick up of items you’re not keeping, simple as that.

Ook de online shop komt er aan.

Blommm

Wil je Blommm steunen en jezelf of anderen een plezier doen? Surf vanuit je veilige zetel naar hun webshop. https://www.blommm.be/shop

Naast de tulpen vind je nog véél ander lekkers: thee! plantjes! zaden en knollen! keramiek!

Into The Wild Bloemen

Into The Wild brengt graag de lente bij je binnen: je kan boeketten bestellen via https://www.intothewildbloemen.be/shop en die komen ze vrijdag in Gent en Kortrijk aan huis leveren.

~ (H)eerlijk tafelen ~

Akker & Ambacht

Akker & Ambacht blijft open volgens de gewone openingsuren. Ze volgen de updates en richtlijnen omtrent het virus nauwgezet op en vragen aan hun klanten hier ook rekening mee te houden.

Indien u in quarantaine zit en niemand kan aanspreken om boodschappen te brengen, dan kan je contact opnemen met hen via mail (info@akkerenambacht.be) of telefoneer naar 09/ 311 66 10

Casa Di Batavia

Casa Di Batavia is open voor afhaal. Bestel eventueel via onze website voor een vlot afhaalverloop en het inkorten de wachtrij. Zo zorgen we voor een smakelijke lockdown! Hun maaltijden zijn nu ook tijdelijk bestelbaar via Too Good To Go “We Care”. Nu met extra veel parkeerruimte op de Kinepolisparking. Die is leeg en het 1ˢᵗᵉ uur gratis! Of maak gebruik van onze externe koerierdiensten Deliveroo of UbertEats.

Café Congé

Congé TKW! Ook bij Café Congé kan je terecht voor afhaalmenu's. Neem zeker eens een kijkje wat ze allemaal aanbieden en wanneer je er terecht kan! Bestellingen kan via het mailadres Congetkw@gmail.com

Greenway

Greenway Ghent is back! Je kan hun heerlijke plant-based gerechten bestellen voor take-away of delivery via Deliveroo of Ubereats. Ook bij Delhaize kan je hun producten nog steeds kopen.

Lousbergmarkt

Lousbergmarkt blijft open. Hier zijn alvast enkele zaken om rekening mee te houden wanneer je om boodschappen komt:

  • Ze blijven open volgens de normale openingsuren
  • Er mogen MAX. 20 PERSONEN in de markt
  • Probeer om niet in gezelschap te komen winkelen maar wel alleen
  • Raak enkel aan wat je meeneemt
  • Betaal niet met cash maar wel met kaart
  • Gelieve afstand te houden van elkaar en het personeel

Een vriendelijke knipoog en glimlach worden zeer geapprecieerd 😊. Het Hinkelspel, De Vroente en Copain zien jullie graag komen, uiteraard met gewassen handen!

De Bergen

De Bergen in de Lousbergmarkt sloot even de deuren, maar ook zij zijn terug open! Niet zoals gewoonlijk, maar in een iets andere gedaante en met respect voor de maatregelen van de overheid. Iedere dag is er verse soep, vegan spread en seitanstoverij. Verder hebben ze hun aanbod aangevuld met verschillende groenteburgers, tofu en ander lekkers!

Simon Says

Nood aan een koffie of een thee? Simon Says is open voor Take Away. Ook Simon Says neemt de nodige voorzorgmaatregelen. Zo is het niet mogelijk om cash te betalen, met kaart kan wel.

Soepbar Sordo

Ook soepbar Sordo blijft graag open. Om dit zonder problemen en op een verantwoorde manier te doen is het niet mogelijk om ter plaatse te consumeren. Afhalen is de boodschap!

Sundance Kit

Ook Sundance Kit blijft verse take away maaltijden in een weckpot voorzien. Deze zijn te verkrijgen in Ohne en via voedselteams!

Tasty World

Geen zin om in een drukke winkel te lopen? Tasty World blijft voorlopig open op de normale uren voor leveringen en take out. Genieten van hun veggie/vegan aanbod is nog steeds mogelijk.

Voedselteams

Voedselteams doet door. Een dikke duim voor hun boeren die in deze tijden onze voedselzekerheid waarborgen is hier wel op zijn plaats. Wel hebben ze enkele tips voor leden en vrijwilligers. Zo wordt er gevraagd jullie handen te wassen, bij ziekte iemand anders de bestelling te laten ophalen, bied risicogroepen aan om hun bestelling thuis te leveren. Ontdek de vele tips op hun site https://www.voedselteams.be/nieuws/corona-virus-wij-doen-door.

Haal je favoriete buurtcinema in huis en steun de cultuursector

20200320 Lockdown De K Oer

De Koer

De koer voorziet jullie van een portie de Koer binnenhuis! Volg hen om nieuwe muziek te ontdekken, unieke filmpjes van Ciné Rio te krijgen of een inspirerend interview te lezen.

Ook de rest van de cultuursector staat niet stil!

Bij’ De Vieze Gasten

Bij’ De Vieze Gasten en kunstenares Karolien Soete slaan de handen in elkaar voor het project ‘Kunst achter glas’. Iedereen kan meedoen! Lees op hun website hoe je deelneemt en bekijk het prachtige resultaat op hun instagram.

Live Untapped – Solidarity Pub Sessions

LIVE UNTAPPED - Solidarity Pub Sessions - is een reeks gedeelde livestream concerten in Gentse muziekcafés. De cafés zijn gesloten. De artiesten zitten thuis. Op al die FB pagina's tegelijk spelen de artiesten alsnog voor een groot publiek.

Elke avond om 20 uur, van 6 april 2020 tot … , gaat hier een concert live vanuit de huiskamer/tuin/studio van een artiest in quarantaine. Check de berichten en events voor de volledige line-up, en volg de concerten op de pagina's van Luminous Dash, Belgium Music Addicts, of één van de vele deelnemende (Gentse) muziekcafés:

Bij’ De Vieze Gasten
Café de Loge
Café ENTR powered by De Centrale
De Centrale
de Koer
De Roos
Treck Hostel Gent
Trefpunt

De volledige lijst vind je hier.

Solidariteit stopt niet na het concert. Met deze Pub Sessions willen ze ook die mensen steunen waar de lockdown nog harder toeslaat. Door te doneren aan het Gents Solidariteitsfonds. Storten kan via https://solidariteitsfonds.batfunding.com/ of op rekeningnummer BE04 8901 5426 8831.

Global Recycling Day

Fairphone

18 maart was het Global Recycling Day. Desondanks de meesten onder ons dit thuis hebben doorgebracht, kunnen wij nog steeds bijdragen. Als u een van de 1.6 miljard ongebruikte telefoons bezit, help dan elektronisch afval te bestrijden. Dit kan je doen door het recyclingprogramma van Fairphone te gebruiken (https://frphn.co/OpQ9h) om uw oude telefoon gratis in te sturen.