Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Fashion Revolution Week 2020 - ontdek wat jij kan doen

Fash Rev FB coverimages 20203

Vandaag is de eerste dag van de Fashion Revolution Week. Dit is een internationale actieweek om de Rana Plaza-ramp in Bangladesh te herdenken. De mode- en textielsector is een van de meest vervuilende en verkwistende industrieën. Daarnaast blijft ze ook transparantie missen. Er is uitbuiting van de mensen die in het productieproces werken. Veel merken nemen nog steeds niet genoeg verantwoordelijkheid voor de beloning en arbeidsomstandigheden in hun fabrieken, de milieueffecten van de gebruikte materialen en de gezondheid van mensen, dieren en onze planeet die worden beïnvloed door hun producten.

Overal in de wereld zal deze week actie gevoerd worden om deze problematiek in de textielsector in de kijker te zetten. Dit jaar wordt dit aan de hand van vier thema’s gedaan: consumption, composition, conditions en collective action.

2020 Fashion Revolution Week 4

Wij, met Gent Fair Trade, willen hier de komende dagen aandacht aan besteden, maar dat kunnen we niet zonder jou!

Al sinds de start van Fashion Revolution hebben mensen van over de hele wereld hun stem en hun kracht gebruikt om merken te vertellen dat er dingen moeten veranderen. En dat werkt, de industrie begint te veranderen! Zo zijn steeds meer merken transparant over waar hun kleding gemaakt wordt en worden steeds meer fabrieken veiliger gemaakt. Maar het verhaal is nog niet voorbij! Fashion Revolution is ervan overtuigd dat ze we niet kunnen stoppen totdat elke kledingarbeider die betrokken is bij het maken van kleding wordt gezien, gehoord, op de juiste manier betaald wordt en in veilige omstandigheden werkt.

Daarom vragen we opnieuw: ‘#WhoMadeMyClothes?’ en ‘#WhatIsInMyClothes?’!

We zullen een week lang Fair Fashion-pioniers in de kijker zetten, en acties delen via onze sociale media. Volg ons deze week dus zeker op facebook en instagram, en nodig jouw vrienden uit om dat ook te doen.

Wil je zelf ook in actie schieten? Er zijn verschillende manieren waarop jij kan bijdragen.

2020 Fashion Revolution Week

1. Neem een selfie en tag een brand

De mode-industrie is bijzonder imagogevoelig. Sociale media is daarvoor een belangrijk promotiekanaal voor de grote modemerken. Hier maakt de Fashion Revolution-campagne goed gebruik van. Met de hashtag #WhoMadeMyClothes, confronteren ze kledingbedrijven met de wereldwijde aandacht die er is voor hun beleid.

Help mee een statement te maken en neem een selfie waarop je t-shirt label zichtbaar is of met één van de leuke posters van Fashion Revolution. Deze kan je posten op sociale media, hierbij kan je #WhoMadeMyClothes of #WhatIsInMyClothes vermelden. Tag het bedrijf/merk van jouw kledingstuk in je bericht.

Je kan natuurlijk ook jouw eigen #WhoMadeMyClothes? of #WhatsInMyClothes? poster maken.

2. Love Story

Maak een "liefdesverhaal" van de Fashion Revolution. Niemand kan het prachtige jasje van je grootmoeder of dat cadeau dat je kreeg, vervangen. Of dat perfecte jurkje dat je tijdens een speciale reis vond. In plaats van nieuw te kopen, willen we dat mensen verliefd worden op hun kleding, er langer voor zorgen en stelling nemen tegen 'Fast Fashion' dat op storten terechtkomt.

Deel een verhaal of schrijf een liefdesbrief over een kledingstuk dat veel voor je betekent. Dit kan een foto zijn op Instagram, een video op YouTube of een geschreven stukje voor je blog/facebook. Deel je liefdesverhaal met de hashtags #fashionrevolution en #lovedclotheslast.

2020 Fashion Revolution Week 1
2020 Fashion Revolution Week2

3. Haulternative

Ons consumptieniveau is ongekend hoog. De meest duurzame kledingstukken zijn deze die we al bezitten. Laten we de tijd nemen om onze kleding te repareren terwijl we over de kapotte systemen in de textielsector nadenken. Laten we onze creativiteit tot in onze kleerkasten brengen!

Maak kennis met Haulternative: Je hoeft geen nieuwe kleren te kopen om te kunnen genieten. Kledij kun je ook verfrissen. Ontdek de acht haulternatives van Fashion Revolution:

  1. Broken & beautiful
  2. Fashion fix
  3. Clothes swap
  4. D.I.Y.
  5. Love story
  6. 2nd hand/ vintage
  7. Renting
  8. Slow

Probeer eens van jouw kapotte T-shirt een rugzak te maken of neem eens een kijkje tussen onze duurzame en eerlijke hotspots.

4. Neem deel aan een evenement

Ook dit jaar barst de Fashion Revolution Week agenda van de evenementen en initiatieven. Deze zijn dit jaar allemaal online.

Door deel te nemen aan deze initiatieven, toon je dat er bewustzijn is rond deze problematiek. Bovendien steun je zo de organisaties en ondernemers die hun schouders zetten onder de initiatieven.

Je kan ook de Facebook badge van Just Hazel rond de Fashion Revolution Week gebruiken. Neem terwijl ook eens een kijkje naar hun challenges!

2020 Fashion Revolution Week 3

En er is nog meer! Ontdek gedurende de hele week op onze sociale media hoe wij en anderen van ons laten horen en laat jouw ook horen! 😊