Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Fair Pay for Clean Clothes

Design fairpay updates 04 09

Brugge, Gent & Kortrijk. Van 7 tot 17 oktober reist een mobiel textielatelier doorheen Brugge, Gent en Kortrijk met de eis voor een leefbaar inkomen, transparantie en een zorgplicht in de kledingsector.

“Iedereen begon te rennen. Overal was er geroep. Ik viel van mijn stoel. Het werd zwart voor mijn ogen. En toen werd het stil. Het gebouw was ingestort en ik zat 24 uur lang geklemd.”, dit is een fragment uit één van de getuigenissen die tijdens de Week van de Fair Trade te horen zal zijn in het rondreizende textielatelier in Brugge, Gent en Kortrijk. De 33-jarige kledingarbeidster, Nilufar Rahman, overleefde de instorting van de textielfabriek in Rana Plaza 7 jaar geleden. De ramp luidde jaren van internationaal protest in tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielsector. Maar 7 jaar later is er nog steeds veel werk aan de winkel.

“Het leeuwendeel van de kleding die we kopen, wordt geproduceerd in erbarmelijke toestanden. Los van het gebrek aan een degelijk inkomen zijn intimidatie en discriminatie op de werkvloer geen uitzondering, zijn veel werkplekken onveilig verklaard, worden geluidsnormen met de voeten getreden en wordt kinderarbeid getolereerd. Kledingarbeid(st)ers kunnen deze wanpraktijken moeilijk aankaarten want de vakbondsvrijheid staat onder druk. Lastige vragen worden liever vermeden of worden bekocht met een ontslag. De wantoestanden vinden ver van ons bed plaats, en zijn - mede door gebrekkige communicatie van de kledingmerken - veelal onzichtbaar voor de consument. Met dit textielatelier willen we het onrecht dat miljoenen kledingarbeiders treft, aankaarten” aldus de organisatoren.

Win een maandloon en eis Schone kleren via de propere waslijn

Passanten krijgen een kraslot met de boodschap ‘kras en win een maandloon’.

“Helaas valt er weinig te winnen want het maandloon waarvan we spreken is dat van een kledingarbeidster in Bangladesh, ofwel 84 euro. Teleurgesteld? Dat zijn de kledingarbeidsters in Bangladesh ook want dat is ruim onvoldoende om een comfortabel leven uit te bouwen, zelfs in Bangladesh”, leggen de organisatoren uit.

Mensen die de boodschap van de actievoerders kracht willen bijzetten, kunnen een foto laten nemen die de organisatoren aan de waslijn hangen. “Zo maken we van de spreekwoordelijke vuile was, een propere was”, voegen de organisatoren eraan toe.

“We eisen een leefbaar inkomen, transparantie en zorgplicht in de kledingsector, zodat we in de toekomst met een gerust hart kunnen shoppen,” concluderen de organisatoren. “Om tot een leefbaar inkomen voor kledingarbeidsters te komen, is nog een lange weg te gaan. We vragen dat kledingmerken transparant zijn over waar en in welke omstandigheden zij hun kleding laten produceren. Geen enkele consument wil dat zijn kleren in mensonwaardige omstandigheden worden gemaakt. Die transparantie moet leiden tot hogere lonen. Ons uiteindelijk doel is een algemene zorgplicht: een wet die bepaalt dat bedrijven al het mogelijke moeten doen om de mensenrechten - zoals een leefbaar loon - in hun toeleveringsketen te garanderen. Zo worden bedrijven verplicht om schendingen van mensenrechten in hun keten aan te kaarten. Op die manier kunnen consumenten en overheden ook bedrijven aanklagen wanneer misbruiken worden vastgesteld.”

Waar en wanneer?

Je kan het textielatelier vier keer aan het werk zien in Gent, en daarnaast ook in Brugge, Roeselare en Kortrijk:

  • Woensdag 7 oktober: Sint Pietersstation (Gent)
  • Donderdag 8 oktober: Howest Campus (Brugge)
  • Vrijdag 9 oktober: Howest Campus (Brugge)
  • Zaterdag 10 oktober: Wereldhuis (Roeselare)
  • Maandag 12 oktober: Artevelde Hogeschool - Campus Kantienberg (Gent)
  • Dinsdag 13 oktober: Ugent - UFO (Gent)
  • Woensdag 14 oktober: Hogent (Gent)
  • Donderdag 15 oktober: Howest Campus Graaf Karel de Goedelaan (Kortrijk)
  • Zaterdag 17 oktober: Kortrijk

Dit initiatief is een samenwerking tussen de Oxfam Wereldwinkels in Kortrijk en Gent, Howest, Gent Fair Trade, Universiteit Gent, WSM, Schone Kleren Campagne en Maria’s Corner.

Met de steun van ENABEL en de Provincie West-Vlaanderen.