Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Fairphone lanceert verbeterde duurzame smartphone

"Zelfde maat, meer impact", zo prijst Fairphone haar nieuwste model aan. Het is een verbeterde versie van haar Fairphone 3, met een betere camera (48 MP achteraan en 16 MP vooraan).

Fp3p perspective

In de elektronica-industrie hebben de snelle technologische vooruitgang ertoe geleid dat consumenten geloven dat het volgende grote ding altijd net om de hoek is. In werkelijkheid is het nieuwste gadget echter zelden life changing, en lijken smartphones meer op elkaar dan ooit tevoren, met alleen maar incrementele verbeteringen van het ene model naar het andere.

Die mentaliteit van de consument (en de industrie) zorgt ervoor dat er elk jaar 1,4 miljard mobiele telefoons worden verkocht -vaak wordt een apparaat vervangen dat nog prima werkt. Tegenwoordig houden mensen hun telefoon gemiddeld slechts voor 2,7 jaar, en minder dan 5% van de gebruikte materialen kan worden teruggewonnen voor hergebruik. Dit gedrag draagt bij aan de kwestie van elektronisch afval (e-waste), de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Overmatige consumptie legt ook een druk op de natuurlijke hulpbronnen en draagt bij aan de voortdurende sociale en milieukwesties in elk deel van de toeleveringsketen, van de mijnen tot de fabrieken.

Een verbeterde telefoon uitbrengen exact een jaar nadat je de vorige versie van je Fairphone uitbrengt? Dat klinkt niet echt duurzaam, toch?

Think again. Fairphone is met deze verbeterde smartphone niet afgestapt van haar strategie om telkens één model van smartphones op de markt te brengen, en die over een lange termijn hetzelfde te houden.

Deze verbeterde cameramodule is bijgevolg dus ook beschikbaar voor huidige Fairphone 3-gebruikers. Omwille van de modulaire opbouw van de Fairphone, was het al mogelijk om veel van de onderdelen ervan te vervangen wanneer het stuk zou zijn -zo heb je dus geen nieuwe smartphone nodig, als bv. enkel de microfoon stuk is- en nu heb je dus ook de keuze tussen twee type cameramodules. Zo kan je je smartphone aanpassen aan jouw noden.

Cobalt foto

Bovendien onderscheidt Fairphone zich door wat het bedrijf 'eerlijke specificaties' noemt. Met elke nieuwe telefoon, breidt Fairphone bestaande projecten uit en introduceert ze nieuwe initiatieven om de toeleveringsketen eerlijker te maken voor alle betrokkenen. De nieuwe Fairphone 3+-modules zullen dus bijdragen aan:

  • Inzameling van elektronisch afval in Europa en in het buitenland, plus Fairtrade-goud, eerlijk kobalt en conflictvrij tin en wolfraam uit gebieden met een hoog risico, evenals gerecycled koper.
  • Verbetering van de omstandigheden in kleinschalige kobaltmijnen in de Democratische Republiek Congo en goudmijnen in Oeganda.
  • Lancering van het Circular Module Program voor Fairphone 3 en Fairphone 3+, moedigen klanten aan om hun oude of kapotte modules gratis terug te sturen om ze een tweede leven te geven. Het programma wordt momenteel gelanceerd in Duitsland met iFixit, en in Frankrijk met onze reparatiepartner, Cordon. Andere landen zullen in de nabije toekomst worden toegevoegd.
  • Programma's voor medewerkerstevredenheid en bonussen voor leefbare lonen voor fabrieksarbeiders in China.

Is Fairphone de enige duurzame smartphone op de markt?

Shiftphone

Fairphone is niet de enige smartphone die herstelbaarheid en sociale duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Het Duitse bedrijf Shift ontwikkelt modulaire, duurzame, herstelbare en ethische smartphones en zelfs een notebook.

Anders dan Fairphone heb je bij Shift de keuze tussen drie verschillende modellen van smartphones.

Fans van repareerbaarheid zijn bij Shift helemaal aan het goede adres. In de garantievoorwaarden staat expliciet vermeld dat je de smartphone volledig mag demonteren, zonder dat de garantie vervalt.