Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Labels op chocolade: Dragen ze bij tot een leefbaar inkomen?

Dragen fair trade, bio en/of andere ethische labels bij tot de toekomst in het Globale Zuiden? Dat is de centrale vraag van de Fairtrade-conferentie die OikoCredit in samenwerking met oa Gent Fair Trade organiseert.

20190314-Oiko-programma

Leiden labels tot een betere toekomst?

Cacaoboeren hebben het niet makkelijk. Ze zijn speelbal van een chocoladesector waarin een handvol bedrijven alle beslissingen maken. Zeven bedrijven staan samen in voor 70% (!) van de wereldwijde omzet, dat zegt veel.

Wij Belgen zijn nochtans trots op onze chocolade. Velen kopen daarom repen met een label, in de hoop dat dit ook echt een verschil maakt. Maar is dat ook zo?

Deze vraag stelden OikoCredit, Oxfam Wereldwinkels en Rikolto vzw aan hun partners in het Globale Zuiden. Op 14 maart gaan ze in gesprek met enkele cacaoproducenten en experts.

Academische sessie: aan de slag met de enquête

Op vrijdag 15 maart gaan we nog een stap verder. De resultaten van de bevraging worden gepresenteerd, en samen met de producenten en specialisten gaan we aan de slag rond de vraag 'hoe kunnen wij producten versterken in hun strijd voor een leefbaar inkomen?'.

20190314-Oiko-programma2

Een initiatief van OikoCredit in samenwerking met Oxfam Wereldwinkels vzw, Rikolto vzw, GAP vzw, Gent Fair Trade, UGent, Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen en Trade for Development Centre