Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Het Vredeshuis lanceert nieuw educatief aanbod 2020-2021

Het Vredeshuis lanceert vandaag haar vernieuwde gratis educatief aanbod. Met behulp van een gevarieerd pakket aan methodologieën, was het nog nooit zo eenvoudig om te werken rond wereldburgerschap vanuit de klas. Je kan kiezen voor: nascholing voor leerkrachten, activiteiten met begeleiding, filmvoorstellingen en educatieve materialen.

Ruime aandacht voor eerlijke handel

Het educatief programma moet kinderen en jongeren informeren en sensibiliseren over globale thema’s en hen aan te zetten om werk te maken van alternatieven en gewenste duurzame veranderingen. Hieronder een greep uit het aanbod:

2020 Educatief aanbod de eerlijke fabriek LR

De eerlijke fabriek [Activiteit met begeleiding]

Workshop tijdens de Week van de Fair Trade

Wanneer zijn kleren schone kleren? De kinderen ontwerpen zelf een textielfabriek en ontdekken zo alles over ‘schone kleren’. De jonge ondernemers bedenken creatieve ideeën en ondervinden dat winst niet de enige drijfveer kan zijn. Aandacht voor het milieu en de mensen zijn ook belangrijk. Door in de huid van een ondernemer te kruipen, ontdekken ze het verhaal achter de schone kleren campagne.

In de workshop gaan deelnemers aan de slag met de werkvormen creatief denken om na te denken over het thema eerlijke handel.

2020 Educatief aanbod Re connect

Re-connect [Activiteit met begeleiding]

Escape room voor jongeren vanaf 15 jaar

De helft van de jongeren voelt zich smartphone-verslaafd. Hun smartphone gaat gemiddeld 1,5 jaar mee. In elke nieuwe smartphone zitten schaarser wordende grondstoffen verwerkt. Verontrustend als je weet dat mijnbouw één van de 4 grootste drivers is van ontbossing. Met die thema’s gaat deze escape room aan de slag: een speelse, spannende manier om meer te weten te komen over de impact van onze elektronica op mens en milieu.

2020 Educatief aanbod

Van Katoen [Filmvoorstelling]

Het verhaal achter jouw onderbroek

Stéfanne Prijot volgde de reis van een onderbroek: van de katoenvelden in Oezbekistan langs de ververijen in India en de fabrieken in Indonesië tot in de winkel van haar moeder in België. Ze geeft ons een intieme kijk in het leven van vijf vrouwen in de textielsector.

Hoe Fair is smart? [Educatief materiaal]

Lesbundel over eerlijke elektronica

Smartphones, laptops, tablets… ze zijn onmogelijk weg te denken uit ons leven, maar wist je dat ze grondstoffen bevatten uit Latijns-Amerika en Afrika, en dat ze worden gemaakt in fabrieken in landen als Thailand, Mexico en China? De productie is complex en vindt plaats in landen over heel de wereld, maar toch wordt een smartphone gemiddeld niet langer dan twee jaar gebruikt.

‘Hoe Fair is Smart?’ laat leerlingen het verhaal achter de toestellen ontdekken: van grondstof tot in de winkel. Thema’s als grondstoffen, productie, arbeidsomstandigheden en milieu-impact komen aan bod.