Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum hangt de vuile was uit voor Fashion Revolution Day

Whats App Image 2023 04 24 at 14 58 14 3

[persbericht]

Gent, 24 april 2023 – Tien jaar geleden stortte het gebouw van Rana Plaza in Bangladesh in, meer dan 1.100 mensen kwamen om en duizenden raakten gewond. Dit was niet enkel een wake-up call voor de mode-industrie maar ook de rest van de wereld. Vandaag, op Fashion Revolution Day, is het tijd om de vuile was buiten te hangen, vindt Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum.

Overproductie, uitbuiting van werknemers, milieuvervuiling, dierenleed, onethische praktijken, verspilling, een gebrek aan transparantie… al deze zaken kunnen jammer genoeg makkelijk in één zin genoemd worden met de mode-industrie.

Werk aan de winkel

De Fashion Revolution-beweging heeft sinds de Rana Plaza-ramp geprobeerd veranderingen door te voeren in de fashion branche. Zo beloofden veel bedrijven al om hun toeleveringsketen transparanter te maken en om ethisch te werk te gaan. Het bewustzijn is met andere woorden al verhoogd maar dat is nog maar het begin van wat er moet gebeuren om deze industrie te veranderen.

Dat er nog veel werk aan de winkel is, dat is een feit. Veel fabrieken werken nog steeds met kinderarbeid, laten werknemers in onveilige omstandigheden werken en geven hen een loon waar ze niet menswaardig mee kunnen leven.

Mode mag en moet niet ten koste gaan van mens en milieu

“We hangen vandaag letterlijk de vuile was uit van de mode-industrie, want de kleding die wij dragen mag niet ten koste gaan van mens en milieu", vindt ook Louis, vrijwilliger bij Oxfam. “Wij dragen enerzijds zelf een verantwoordelijkheid, en moeten nadenken wat we kopen, waar we het kopen, wie het heeft gemaakt en welke impact het heeft op de wereld. Anderzijds moet de mode-industrie wel transparant zijn in hoe ze werken, want als we niet weten waar onze kleren vandaan komen of wie ze maken, kan er van ons niet verwacht worden dat we de juiste keuzes maken.”

Fashion Revolution Week

Tot het einde van de week kan je dus de vuile waslijn zien hangen aan de gevel van de Oxfam-winkel in de Lammerstraat. In het midden hangt een grote banner met de vraag: Who made my clothes? of Wie maakte mijn kleren? Op die manier vragen de Oxfam-vrijwilligers aan hun kledingmerken om transparantie.