Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Fashion Revolution Week 2023

Fashion revolution week banner

Fashion Revolution Week is een jaarlijks evenement dat consumenten, professionals en organisaties aanmoedigt om samen te komen en meer transparantie, duurzaamheid en ethiek in de mode-industrie te eisen. Dit jaar is het 10 jaar geleden dat Rana Plaza instortte in Bangladesh, waarbij meer dan 1.100 kledingarbeiders om het leven kwamen en duizenden anderen gewond raakten. 10 jaar later zijn er nog veel kledingarbeiders die nog altijd in erbarmelijke werkomstandigheden en tegen een inhumaan laag loon werken. Onveilige fabrieksgebouwen, milieuverontreiniging, te lange werkdagen en kinderarbeid, het blijft helaas eerder de regel dan de uitzondering.

Maandag 24/04: filmvertoning

Facebook SLAY 1080x600 1

Ben je op zoek naar een inspirerende en aangrijpende ervaring? Dan mag je de documentaire 'Slay' niet missen! Maandag 24 april, ook Fashion Revolutionary Day, om 19u45 kan je deze indrukwekkende film bekijken voor slechts 9 euro in Studio Skoop aan het Sint-Annaplein.

'Slay' biedt een diepgaand inzicht in de leerproductie en de verwoestende effecten hiervan op dieren en het milieu. Beroemdheden, experts en campagnevoerders bundelen hun krachten in deze documentaire om onethische praktijken aan de kaak te stellen en oplossingen te presenteren. De focus ligt op de wantoestanden in de lederindustrie en hoe we hier samen iets aan kunnen doen. Mis deze unieke kans niet om bij te leren en geïnspireerd te raken door 'Slay'.

Boek je tickets via deze link!

Dinsdag 25/04: Kleerkastvasten

20230425 Uitnodiging boekvoorstelling Kleerkastvasten

Een derde van de kleren in je kleerkast draag je nooit. Een ander derde draag je zelden. Negen op de tien kleren heb je een jaar lang niet aangeraakt. Journalist Sarah Vandoorne besloot om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot een boek waarin onderzoek over elke schakel in de textielketen kritisch onder de loep wordt genomen.

Naast de boekvoorstelling zijn er nog een tal van andere interessante activiteiten. Zo kan je genieten van een panelgesprek tussen experts in de modewereld, je boek laten signeren door de auteur en je oud kledingstuk of miskoop inruilen voor een kledingstuk van iemand anders!

En speciaal voor deze voorstelling blijft het industriemuseum en haar expo '100 Procent Textiel' open tot 23u!

Programma:

  • Jonathan Janssens van Gent Fair Trade verwelkomt
  • Uitgever Marie-Lynn Herpoel introduceert Kleerkastvasten
  • Lotte Philipsen gaat in gesprek met Sarah Vandoorne
  • Panelgesprek met de auteur en Veerle Spaepen, Mieke De Winter en Céline Lambrechts
  • Sarah Vandoorne signeert
  • Curieus leidt de kledingruil in goede banen, expo '100 Procent Textiel' blijft open tot 23 uur

Het event start om 19u15, is volledig gratis, niet te missen en vlot bereikbaar.

Inschrijven kan via deze link.

Fair Fashon Walks

200910 F Twalks Fashion Walk2

Ontdek de duurzame kant van Gent tijdens de Fair Fashion Walks. Deze wandelingen nemen je mee langs toffe, ethische en ecologisch verantwoorde adresjes in de stad. Leer meer over duurzame mode- en de textielindustrie en ontdek de beste fair fashion winkels en merken in Gent. Kom mee op pad en ontdek het groeiende aanbod van duurzame mode in Gent.

Ontdek onze Fair Fashion Walks en leer meer over Gent als Fair Trade gemeente.

Teken de petitie!

Take Action

Miljoenen mensen werken in de textiel-, kleding- en schoenenproductie over de hele wereld. De overgrote meerderheid wordt niet genoeg betaald om in hun basisbehoeften te voorzien.

Deze mensen blijven gevangen in armoede terwijl grote modebedrijven blijven profiteren van hun harde werk. Het is een zeer oneerlijk en uitbuitend systeem, en we moeten beter eisen. De pandemie van Covid-19 heeft de loononzekerheid nog verder vergroot voor de mensen die onze kleding maken, waardoor arbeiders geen sociaal vangnet meer hebben en moeite hebben om voedsel, gezondheidszorg en onderdak te betalen.

Daarom eist de Good Clothes Fair Pay-campagne, een Europees burgerinitiatief voor leefbare lonen in de modetoeleveringsketen, wetgeving die helpt bij het bereiken van een eerlijke beloning voor textiel- en kledingarbeiders over de hele wereld.

Teken hier de petitie of scan de qr-code en help zo bij te dragen aan betere leefomstandigheden voor deze arbeiders!