Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Stad Gent krijgt hoogste score voor Fair Trade inspanningen

Tourist Gent

FairTradeGemeente evalueerde de prestaties van de Stad Gent op vlak van eerlijke handel, en gaf een mooie A-score, het hoogst haalbare. De 6 criteria waarop wordt geëvalueerd in de Fair-O-Meter gaan over het engagement van het gemeentebestuur in samenwerking met lokale winkels en horeca, scholen, bedrijven en organisaties. “Daarnaast peilen we ook naar de mate waarin een gemeente communiceert over haar engagement, of er al dan niet een lokale groep van vrijwilligers is die de campagne mee uitbouwt ​ én of de gemeente inspanningen doet voor lokale en duurzame voeding” stelt Bianca De Wolf, coördinator van de campagne. Uit de tweejaarlijkse zelf-evaluatie van deze criteria blijkt dus dat de stad Gent het uitstekend doet.

Stad Gent; trotse voortrekker

In 2019 werd de Stad Gent nog verkozen tot Eerlijkste stad van Vlaanderen, maar dat betekende allesbehalve een eindpunt. De voorbije jaren werd stevig ingezet op het verduurzamen van de eigen werking. Zo sloot de stad zich o.a. aan bij Electronics Watch, een onafhankelijke organisatie die de arbeidsomstandigheden in het oog houdt bij de productie van de laptops en andere elektronica van de stad.

Het eigen aankoopbeleid blijft bovendien een constant aandachtpunt. Verschillende stadsdiensten werken samen om de aankopen van de stad zo goed mogelijk te organiseren. Zo wordt alles van voedsel bijvoorbeeld afgetoetst aan Gent en garde, de Gentse voedselstrategie die duurzaam voedsel centraal stelt, met respect voor mens, dier en planeet. Alles tezamen werden er meer dan 100 duurzame en faire producten aangekocht door de stad.

Ook de lancering van het Komaf Koffie-initiatief in 2021, waarbij nieuwe Gentenaars worden opgeleid tot barista's, en het Fair Fashion Fest in 2022 dat meer dan 100 duurzame merken en designers samen bracht in Gent, waren hoogtepunten uit de voorbije jaren.

“Eerlijke handel is een van de sleutels voor een rechtvaardige economie en een solidaire samenleving. Ik ben dan ook trots op de inspanningen van de stad en haar inwoners om hier blijvend in te geloven en aan te werken”, aldus Gentse schepen Hafsa El-bazioui (Schepen van Personeel, Jeugd, Facilitair Management en Internationale Solidariteit).

Scholen, jongeren, organisaties en ondernemers, een bont gezelschap

FT in goed gezelschap

2022 was meer dan ooit een jaar van samenwerkingen. 100-den Gentenaars, ambtenaren, organisaties en ondernemingen zetten zich in om van Gent de solidaire stad te maken die ze is.

Wat in het bijzonder opviel was het aantal jongeren die zich inzette voor eerlijke handel. Zij waren vrijwilligers in één van de 7 Wereldwinkels van Gent, maakten het Fair Fashion Fest mee mogelijk of waren actief in één van de 77 organisaties die zich inzetten voor eerlijke handel vanuit Gent. En het waren niet enkel Gentse jongeren die zich in hebben gezet voor onze stad. 2 internationale vrijwilligers -Nieves uit Spanje en Dalila uit Italië- werkten een jaar lang mee bij Gent Fair Trade in 2022.

Dat jeugdig engagement zagen we ook in de Gentse onderwijsinstellingen. Er werden acties rond eerlijke handel opgezet in 12 scholen in de regio Gent, en ook de Hogescholen en Universiteiten lieten zich van hun Fairste kant zien. Zo nodigde de Associatie Ugent de barista's van Komaf Koffie uit om koffietjes te serveren aan -en babbeltjes te slaan met- hun studenten tijdens de Week van de Fair Trade.

En daar stopt het natuurlijk niet, in 2022 waren er meer dan 100 Gentse ondernemers actief, die ethisch en duurzaam ondernemen hoog in het vaandel dragen. Zij verkopen faire producten en zetten acties op om hun klanten daarover te informeren. Ken jij alle Fair Trade Hotspots?

Over FairTradeGemeenten

FairTradeGemeente zet sinds 2004 eerlijke handel op de kaart in de Vlaamse gemeenten. De campagne, getrokken door Fairtrade Belgium, Oxfam België, Rikolto en 11.11.11, draagt bij aan een waardig bestaan voor boeren en producenten wereldwijd, zowel dichtbij als in Afrika, Latijns-Amerika en Azië.

We willen dat de voeding op ons bord en de producten die we gebruiken in goede werk- en milieuomstandigheden worden gemaakt. En dat de boeren en producenten daar een eerlijke prijs voor ontvangen. Dit engagement van de gemeente draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Meer info op: www.fairtradegemeenten.be.