Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Stad Gent verkozen als "Eerlijkste van Vlaanderen"

190910 oxfam fairtradegemeenten uitreiking sintpietersabdij gent tomverbruggen 22 1000pix 72dpi

Dinsdag 10 september – Vandaag werden in de tuin van de Sint-Pietersabdij te Gent de eerste resultaten gepresenteerd van de Fair-O-Meter – een instrument om het gemeentelijk engagement op vlak van eerlijke en duurzame handel te meten. Tien FairTradeGemeenten werden gelauwerd, waaronder Gent, Leuven en Brugge. Burgemeesters De Clerq, Ridouani en De fauw mochten de honneurs waarnemen voor De Eerlijkste van Vlaanderen, De Fair&Lokaal Stad en De Eerlijkste van West-Vlaanderen.

7 B6891 FC D67 A 4 E1 F ADC0 F24 D9 EF9 D6 CE

Meer dan 3,7 miljoen Vlamingen wonen in een FairTradeGemeente en passeren dagelijks voorbij de oranje verkeersborden die getuigen van de behaalde titel. De campagne loopt al 15 jaar en kan rekenen op de inzet van meer dan 4500 vrijwilligers verspreid over 200 Faire gemeenten. Hiermee is Vlaanderen één van de koplopers van de campagne voor eerlijke en duurzame handel, die in meer dan 36 landen loopt.

WIE IS DE EERLIJKSTE VAN HET LAND?

Landbouwers wereldwijd staan onder druk door klimaatverandering, een mindervruchtbare bodem, stijgende kosten en te lage en volatiele prijzen. Vrijwilligers pakken dit probleem aan door deel te nemen aan de FairTradeGemeente campagne. Door landbouwers en consumenten te verbinden in hun gemeente. En door gemeentebesturen, scholen, handelaars, verenigingen en bedrijven te laten kiezen voor Eerlijke producten. Zo dragen de FairTradeVrijwilligers rechtstreeks bij aan een eerlijker Vlaanderen en een duurzame toekomst.

Begin 2019 werd de Fair-O-Meter - een jaarlijkse enquête waarin gemeenten aangeven welke inspanningen er het afgelopen jaar werden gedaan voor eerlijke handel - voor de eerste keer ingevuld. De resultaten zijn vanaf vandaag beschikbaar op de website www.fairometer.be, samen met tips om in de toekomst nog eerlijker te worden.

Tijd om de eerste rapporten uit te delen. Een aantal steden en gemeenten konden zich onderscheiden:

Rect7023

MET KOFFIE DE WERELD VERBETEREN

20190910 eerlijkste stad koffie

Als eerste stap om de titel te behalen zetten de 200 FairTradeGemeenten hun aankoopbeleid in voor een rechtvaardiger en duurzamere wereld. Een FairTradeGemeente koopt voor de werking van de gemeentelijke diensten en cafetaria’s gemiddeld 4 Fairtrade-producten aan. Eerlijke koffie is daarbij het meest populaire product, gevolgd door fruitsap en wijn. De ambtenaren en politici van de FairTradeGemeenten drinken jaarlijks zo’n 42 miljoen kopjes eerlijke koffie. Goed nieuws voor de boeren die deze koffie produceren. Want zij krijgen hiervoor een gegarandeerde Fairtrade-minimumprijs en de Fairtrade Premie[1].

De bestuursploeg van een FairTradeGemeente kan ook de dynamiek en het succes van de vrijwilligersgroep enorm vergroten. De Fair-O-Meter score van een gemeente ligt gemiddeld 17% hoger als de gemeente steun geeft aan de vrijwilligersploeg. Vooral het voorzien van lokalen voor bijeenkomsten, financiële middelen en personeelsinzet zijn krachtige manieren om de vrijwilligers te versterken.

[1] De Fairtrade-minimumprijs + vaste Fairtrade premie voor gewassen arabica koffie ligt vandaag 3,2 euro per kilo. Dit is een pak hoger dan de historisch lage marktprijs 1,92 euro per kg die op 30 augustus 2019 op de conventionele markt geldt.

Het FairTradeRapport van Stad Gent

190910 oxfam fairtradegemeenten uitreiking sintpietersabdij gent tomverbruggen 28 1000pix 72dpi

Het FairTradeRapport wordt opgemaakt uit informatie uit een enquête die door de stad in samenspraak met de vrijwilligers werd ingevuld. Enkele hoogtepunten uit het rapport van Gent:

  • In Gent zijn jaarlijks 88 publieke activiteiten waarop eerlijke handel aanwezig is.
  • 350 Gentenaars z etten zich vrijwillig in om Eerlijke eerlijke handel in Gent op de kaart te zetten.
  • Stad Gent communiceert minstens 4 per jaar naar zijn inwoners over eerlijke handel.
  • In 2018 kocht de stad 20 Fairtrade-producten.

Een reactie van Tine Heyse en Mathias De Clercq:

‘’Gent is een fiere FairTradeGemeente. Als stad maken we al jaren werk van eerlijke handel: duurzaam aankopen, onze eerlijke pioniers in de kijker plaatsen en met heel veel Gentse actoren samenwerken om samen het verschil te maken op vlak van duurzaamheid. Ons mooi resultaat van de Fair-O- Meter en onze titel van Europese hoofdstad van eerlijke handel maken dat duidelijk en daar willen we blijven op inzetten.”