Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Circulaire start-up Studio AMA lanceert wintercollectie

2 V2 A9229

Sociaal en lokaal ondernemerschap op z'n best!

Vandaag lanceert de Gentse modeontwerpster Soraya Wancour de eerste wintercollectie van haar ecologische start-up Studio AMA. Daarmee geeft ze ook meteen de aftrap voor haar pop-up op de Nederkouter in Gent. Daar bewijst ze een week lang dat de kledingindustrie ook ethisch en duurzaam kan zijn.

Na een geslaagde collectie rugzakken en sweaters, brengt de Gentse start-up Studio AMA binnenkort zijn eerste duurzame wintercollectie uit. Van 25 tot 29 september zal deze voor de eerste keer te zien zijn tijdens een pop-upweek op de Gentse Nederkouter. Wancour stelt haar 7-koppige collectie voor aan het grote publiek tijdens een inspirerende event over circulaire mode.

Voor de productie van de wintercollectie maakt Studio AMA gebruik van bestaande reststromen in de textielindustrie. “Doorgaans zijn dat technische tests of productiestalen met kleine fouten”, legt Wancour uit. “Die restmaterialen worden daardoor gered van de afvalverwerker en krijgen een tweede leven in onze creaties.” De nieuwe collectie die op 25 september wordt voorgesteld, bestaat maar liefst uit 35 gerecupereerde stoffen. Wat mag dat kosten? De stuks uit de wintercollectie van Studio AMA variëren tussen €120 en €215.

Studio Ama Circulaire Economie

Net als de pilotcollectie, kwam deze van de winter tot stand in samenwerking met het Waregemse textielbedrijf Bekaert Deslee en VZW Zonnehoeve uit Nazareth. Door te werken met lokale maatwerkbedrijven, creëert Studio AMA werkgelegenheid voor werknemers die minder kansen krijgen op de reguliere arbeidsmarkt. “Bovendien maken we een erg lokaal product”, vertelt Wancour. “De samenwerking moedigt ons bovendien ook aan om eenvoudige en dus tijdloze designs te maken, die de levensduur van de items vergroten.”

Studio Ama Zonnehoeve Who Made my Clothes

"Een alternatief op fast fashion is dringend nodig", zegt Wancour. Er is namelijk nog te veel bruikbaar textielafval binnen de lokale textielindustrie. Met Studio AMA krijgt een deel hiervan een tweede kans. "Ik wil met mijn merk ook de aanzet geven voor andere maatwerkbedrijven om circulairder te werk te gaan. Want het kan wel degelijk anders!"

De ontwerpster is dus een grote voorstander van de korte keten. Dit systeem is al gekend in de voedingsindustrie, maar is nog niet doorslaggevend in de mode wereld. Daar wil Wancour verandering in brengen door te werken met materiaal dat al beschikbaar is en op maat te werken. Zo krijgt de ontwerpster de mogelijkheid om alles lokaal te doen verlopen en is er geen sprake van tussenschakels! Een pop-up voor is dus voor Wancour de ideale manier om rechtstreeks contact te leggen met haar kopers en nieuwe mensen te bereiken met haar visie op ethische en duurzame mode. Behalve bolero's, sweaters, jumpsuits, broeken, jurken en bomberjackets, kunnen bezoekers ook de rugzak ALFA kopen. Dit is het eerste item dat de Gentse ontwerpster ooit op de markt bracht. Bovendien is er opnieuw de populaire sweater te koop uit een eerdere collectie.