Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Rebuild Women’s Hope, een initiatief met eerlijke handel én vrouwen aan de leiding

Rebuild womens hop04 2048x717

2 miljard, zoveel kopjes koffie drinkt de wereldbevolking per dag! En met een wereldwijde omzet van 170 miljard euro per jaar is koffie big business. Maar dat enorme bedrag wordt niet eerlijk verdeeld. De koffieboeren moeten het nog steeds stellen met extreem lage inkomsten, terwijl hun grond jaar na jaar verder uitgeput raakt. Rebuild Women’s Hope koffie en Oxfam brengen hier verandering in. Bij deze onderneming hebben de vrouwen het heft in handen, zorgen ze voor eerlijke handel en dankzij hun samenwerking met Oxfam ligt deze koffie vanaf 8 maart in de winkels!

De huidige koffiesector is verre van duurzaam: noch voor de mensen, noch voor het milieu. Oxfam zet al jarenlang in op beide fronten, want ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar sinds kort zetten ze ook de vrouwen in de kijker! Oxfam schakelt met deze koffie een versnelling hoger om deze problematiek aan te pakken.

Al generaties lang zijn boeren op Idjwi (Congo) grotendeels afhankelijk van de koffie die ze verbouwen. Maar voordat Rebuild Women's Hope (RWH) werd opgericht, hadden ze geen manier om hun koffie tot een hoge standaard te verwerken en nergens om het te verkopen, behalve aan smokkelaars, die het over het meer naar het nabijgelegen Rwanda brachten.

Terwijl vrouwen in Congo veel van het werk doen dat komt kijken bij het verbouwen en oogsten van koffie op hun familieboerderijen, zijn het traditioneel hun echtgenoten die de leiding hebben als het gaat om de verkoop van de producten en het nemen van zakelijke beslissingen. De bijdrage van vrouwen wordt grotendeels niet erkend in de samenleving en algemeen wordt aangenomen dat vrouwen niet in staat zijn tot waardig werk dat bijdraagt aan de behoeften van hun families en gemeenschappen. In 2013 richtte Marcelline Budza RWH op. Geïnspireerd door de veerkracht van haar eigen moeder terwijl ze haar vier dochters alleen opvoedde, ging ze op zoek naar praktische manieren om het leven van Congolese vrouwen in plattelandsgemeenschappen te veranderen. “Een gemeenschap waar vrouwen in hun kracht staan, is een bloeiende gemeenschap.”

De visie van Rebuild Women's Hope is om vrouwen centraal te stellen in de geïntegreerde ontwikkeling van hun gemeenschap. Ze geloven dat het bouwen aan de hoop van vrouwen gelijk staat aan het bouwen aan de hoop van de hele natie. Wij hebben alvast even opgelijst waarom deze koffie de moeite waard is om te kopen! En dan halen we de overheerlijke smaak nog niet eens aan als argument!

  • Een geest van ondernemerschap en autonomie bij vrouwen creëren

  • Om vrouwen te helpen hun rechten en verantwoordelijkheden in hun gemeenschap te kennen

  • Van de landbouw een opportuniteit maken voor de zelfredzaamheid van vrouwen en hun huishoudens.


Kom deze koffie ontdekken in de Oxfam Wereldwinkels!