Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Ronde 2 van het Positief WK (Overshoot Day)

Anne nygard v5m Er9 Cf G18 unsplash

Maar wat is dat, Overshoot Day?

Earth Overshoot Day Country Overshoot Days 2022

Eerst moeten we het verschil weten tussen Earth Overshoot Day en Country Overshoot Day.

Earth Overshoot Day is de dag waarop de vraag naar ecologische middelen in een bepaald jaar groter is dan wat de aarde in dat jaar kan regenereren. We creëren dit tekort door onze ecologische voorraden op te gebruiken en afval te laten opstapelen. Volgens de partner van vandaag, de Transformisten, is onze Overshoot Day vooral vervroegt door de stijging van onze menselijke CO2-voetafdruk en de afname van wereldwijde biocapaciteit ten gevolge van ontbossing.

De datum van de Overshoot Day wordt bepaald door Global Footprint Network en viel dit jaar op 28 juli.

Country Overshoot Day is de dag waarop Earth Overshoot Day zou vallen moest de wereldpopulatie consumeren/leven zoals de inwoners van een bepaald land doen.

Timothy eberly o849qj6t2qo unsplash

Hoe verwerken we dit in de match?

We verwerken de matchen aan de hand van de dag waarop de Country Overschoot Day van elk land valt. Hoe vroeger de Overshoot Day valt, hoe slechter. Zo valt België er deze ronde uit doordat onze Overshoot Day op 23 maart valt. Dit is enorm vroeg en zeker vergeleken met die van Costa Rica, onze tegenstander van deze ronde (25 augustus).

Wat zijn de resultaten van de tweede ronde?

Wk voetbal affiche en schema banner 3

Dit zijn de volgende landen die doorgaan naar de 3de ronde: Engeland, Wales, Argentinië, Polen, Kroatië, Siberië en Uruguay.

Wil je graag nog wat meer weten over de Overshoot Day? Neem dan gerust een kijkje op onze Instagram, waar we reeds een post maakte over Overshoot Day tijdens de Green Friday campagne.