Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Ronde 3 van het Positief WK (LGBTQ+)

Elyssa fahndrich 2y1 W1l4a2 VI unsplash

LGBTQ rechten op het WK.

Door alles wat er op de sociale media rond gaat, kunnen we besluiten dat queer mensen niet gewenst zijn in Qatar en dat de LGBTQ+ gemeenschap niet wordt gesteund in de voetbal. Een moment dat waarschijnlijk iedereen is bijgebleven is het moment dat Rode Duivel, Jan Vertonghen, zich niet durfde uitspreken tijdens een persconferentie over deze kwestie. Daarnaast zagen we ook een verbod op de #onelove armband, een campagne uit Nederland dat streeft naar gelijkheid en eenheid binnen voetbal. De visie van deze campagne is dat voetbal mensen elkaar zou moeten verbinden.


Voor wat staat LGBTQ+

Teddy o owi Vf9b FKHM unsplash

Vroeger kenden men LGBTQ+ enkel als LGBT. Dit staat in het Engels voor Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender. Nu is de term inclusiever en is dit namelijk LGBTQ+ geworden. Hierbij hebben ze de koepelterm Queer aan toe gevoegd. Queer houdt in dat mensen niet voldoen aan de hokjes die de samenleving oplegt, als in heteroseksueel, maar deze mensen willen niet perse een label op henzelf plakken, zoals bijvoorbeeld lesbisch of biseksueel. Soms voegt men er ook IA+ bij. De IA+ in LGBTQIA+ staat voor Interseks en Aseksueel. De + staat voor de andere verschillende geaardheden die er bestaan binnen de LGBTQ+ gemeenschap.

Verwerking van LGBTQ+ voor het Positief WK

Wk voetbal affiche en schema banner 6

In deze ronde gebeuren er een paar verschuivingen om een gelijkspel te voorkomen. Vandaar dat Engeland tegen Argentinië speelt en Wales tegen Uruguay.

Deze ronde is berekent vanuit de LGBTQ Equality Index. Een index dat de landen beoordeelt naarmate ze queer mensen als gelijken behandelen.

Uit deze index blijkt:

  • Engeland nipt wint van Argentinië met 84 tegen 82.
  • Polen verliest tegen Kroatië met 49 tegen 58.
  • Servië verliest tegen Costa Rica met 44 tegen 72.Wa
  • les verliest tegen Uruguay met 84 tegen 87