Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Werk armoede niet in de hand en bestel niets.

Pay2

Black Friday, wereldwijd gekend voor superkortingen. We bestellen vandaag nog maar eens een paar broeken, een nieuw kleedje met bijpassende schoenen voor de feestdagen of misschien wel al een zwembroek of badpak die we dan niet meer vinden als het zomer is. En waarom doen we dit precies? Niet omdat we het nodig hebben, maar simpelweg omdat we kortingen zien staan.

Daarom vragen we elk jaar aan de mensen om mee te doen met Buy Nothing Day in plaats van op kortingen te jagen op Black Friday. Met Buy Nothing Day verzetten we ons tegen de zevendaagse koopweek en proberen we massaconsumptie en -productie tegen te gaan. Dus draag ook je steentje bij en bestel helemaal niets. Moest je het toch niet kunnen laten om een kleedje te kopen, koop dan verantwoord en lokaal.

Want hier schuilt het grootste probleem, dat we onze aankopen dan nog eens bij de grote modeketens kopen, ketens met fabrieken in Bangladesh, Cambodia, India, … Uit analyses van de Clean Clothes Campaign blijken nu net die grote ketens het vaakst genoemd te worden als klanten bij fabrieken waar lonen en/of ontslagvergoedingen niet (volledig) worden uitbetaald. Dit is een rechtstreeks gevolg van bedrijven die hun eigen verliezen zoveel mogelijk proberen in te dekken.

“Het verschil tussen een retailer met een slecht jaar en een arbeider zonder job? De ene heeft nog te eten, de andere niet. Zo simpel is het.” – Dil Afrose Jahan

De Clean Clothes Campaign heeft twee acties gelanceerd om ervoor te zorgen dat de werknemers die hun kleren maken tijdens en na deze crisis worden betaald. Met #PayUp en #PayYourWorkers proberen mensen over de hele wereld de merken onder druk te zetten om hun bestellingen die voor de pandemie geplaatst zijn volledig te betalen. Anderzijds vragen ze de ketens om de Wage Assurance te publiceren en bij te dragen aan een ontslaggarantiefonds. Zo zegt ook Sara Ceustermans : “Merken moeten middelen vrijmaken en het publiek garanderen dat alle werknemers in hun toeleveringsketen een normaal loon zullen krijgen. Daarbij horen ook achterstallige lonen en ontslagvergoedingen als een fabriek moet sluiten.”

Dat we bewuster moeten kopen is een feit, probeer zoveel mogelijk lokaal te kopen of check je bestelling eerst via Fashion Checker. Minder is meer.

#PayYourWorkers

Pay

Massale kortingen op Black Friday? Daar heeft deze kledingarbeidster geen boodschap aan. Zij wacht nog steeds op haar loon van maart, april en mei. Kledingarbeidsters werden massaal op straat gezet doordat kledingmerken bestellingen bij hun leveranciers annuleerden. Maanden later wachten ze nog steeds op hun loon. We roepen de kledingmerken op: #PayYourWorkers! #FairPayForCleanClothes

Sta jij - net als deze mensen - mee achter de kledingarbeidsters? Doe mee!
- Vervang je omslagfoto op Facebook door deze banner en plaats er bovenstaande tekst bij (tot 30/11).
- Gebruik de hashtags #PayYourWorkers - #FairPayForCleanClothes
- Nodig je vrienden uit hetzelfde te doen.
- Je kunt de banner met de tekst natuurlijk ook op andere kanalen gebruiken.

Met dit simpel gebaar steun je kledingarbeidsters in Bangladesh, Cambodja, Indonesië enz.

#PayYourWorkers is een wereldwijde actie waaraan wij met deze banner deelnemen. De gezichten op de banner werden verzameld tijdens de acties voor Schone Kleren in Brugge, Gent, Kortrijk en Roeselare in de Week van de Fair Trade in oktober. Wie weet sta jij ertussen?