Vooruit kookt met LEF: lokaal, ecologisch en fair. Waarom het Gentse kunstencentrum daarin graag een voorbeeldrol opneemt, legt keukenverantwoordelijke Tom De Vleesschauwer (41) uit. Een gesprek over de keuze voor kwaliteit, gesoigneerde schapen en het mediterende effect van een moestuin.
De kaart van het Vooruit Café bestaat voor 95 procent uit biologische producten. Ook is er aandacht voor lokaal en fair trade. Tom: “Steeds meer mensen zien de meerwaarde van die producten in en zijn bereid er net iets meer voor te betalen. Door met LEF te koken willen wij tonen dat het ook anders kan. Vooruit zit net in een unieke positie om de minder evidente keuze te maken. We stellen ons dan ook graag wat toegeeflijker op als een klein, startend bedrijf meldt dat sommige producten niet voorradig zijn of de oogst op de velden tegenvalt. Net omdat er speling is om te zeggen: ‘Tant pis, dan zetten wij een ander gerecht op onze dagkaart.’ Dat kan voor restaurants met een vast menu soms een minder haalbare kaart zijn.”