Fair Trade sokken en kousen in Gent

Er komen steeds meer ethische en duurzame kledingmerken op de markt. Toch krijgen we vaak de vraag of er ook duurzame lingerie en ondergoed bestaat. Wij vonden sokken- en kousenmerken die je kan vinden bij de ethische Gentse ondernemers!

Ken jij nog een ethisch, eerlijk en/of ecologisch merk? Of ken je een duurzame ondernemer in Gent die ondergoed en/of lingerie verkoopt? Laat het ons weten!

ORGANIC SOCKS

Organic Socks is een in sokken gespecialiseerd jong merk. Het werd opgericht in Zweden 2016 met een visie van eerlijke productie. Het productieproces gebeurt in India met de certificering van Global Organic Textile Standards-GOTS, die garandeerd dat er in het productieproces geen gebruik gemaakt wordt van de meest giftige chemicaliën (ifv milieuschade) en dat er geen kinderarbeid plaatsvindt in het proces. Het gebruikte katoen is geteeld zonder pesticiden (biologisch) en de verschillende collecties zijn fantasierijk en kleurrijk.

Organic socks of Sweden

ECOLOGISCH? FAIR TRADE?

De Global organic Textile Standards-GOTS garanderen dat de productieketen, van het katoen tot het weven, breien en verhandelen, verloopt met een lage milieu-impact. Het GOTS-label spreekt zich ook in algemene termen uit over de arbeidsomstandigheden, maar niet over eerlijke prijzen, premies en lonen, en is daarom eerder een milieulabel dan een sociaal label.

TE VINDEN BIJ

Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum Lammerstraat 16, 9000 Gent

PEREGRINE

Peregrine is een familiebedrijf dat al meer dan vier generaties bestaat. Hun productieproces vindt plaats in Engeland en ze gebruiken voornamelijk Britse wol. Ze geloven dat wol de meest duurzame stof is vanwege de biologisch afbreekbare en herbruikbare eigenschappen. Peregrines sokken zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid, functionaliteit en aanpassingsvermogen. Daarom zijn de ontwerpen zo ontworpen dat ze passen bij elke gelegenheid, van de stedelijke omgeving tot het platteland, door te spelen met de kleurstellingen en de structuur om het klassieke fris en eigentijds te maken.

Peregrine

ECOLOGISCH? FAIR TRADE?

"Elke stap, van het allereerste ontwerp tot de laatste steek, is en zal altijd hier in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd". Ze doen hun best om de productieketen te controleren door periodiek hun fabrieken en team te controleren. Op hun website vindt u ook een gids over hoe u de wol moet verzorgen voor een beter en duurzaam gebruik.

Peregrine spant zich ook in voor de materialen die ze gebruiken, waaronder Britse wol en biologisch BCI-katoen, dat deel uitmaakt van het Cotton For Life-initiatief en de Better Cotton-initiatief. Sommige van hun kleren bevatten ook Nilo organisch Egyptisch katoen, waarvan ze stellen dat het volledig traceerbaar is. Ze werken aan een interessant project met betrekking tot waterdichte materialen en de ontwikkeling van eco-alternatieven voor chemische coatings, zoals afwerkingen met bijenwas, en Upcycled Cotton garens.

Hoewel Peregrine voor het meest van hun materialen aangeeft waar het vandaan komt, spreken ze op hun website ook van het gebruik van Merinowol, dat niet gekweekt wordt in het Verenigd Koninkrijk,. In de voorbije jaren kwamen verschillende schandalen aan het licht ivm de productie van wol van merinoschapen (lees o.a. het artikel van Sarah Vandoorne hieromtrent). Het blijft dus nodig om zeer kritisch te zijn wanneer je wollen producten koopt.

TE VINDEN BIJ….

Lost in Pablos, Vrijdagmarkt 38, 9000 Gent

VAUDE

Het merk Vaude wordt ontworpen en gemaakt in Duitsland en maakt zich sterk dat het duurzame en milieuvriendelijke producten produceert. Vaude streeft naar het produceren van producten met een lange levensduur door een tijdloos design, robuuste materialen en eenvoudige repareerbaarheid. Het bedrijf neemt actief stelling in rond socio-politieke thema's zoals klimaatverandering. En engageert zich ervoor om te wegen op het politiek debat.

Vaude

ECOLOGISCH? FAIR TRADE?

Hoewel het fabricageproces in Azië plaatsvindt, zoals het merendeel van de industrie al sinds de jaren 80 doet, verklaart Vaude dat dit besluit is genomen om in Europa meer betaalbare prijzen te kunnen bieden. Toch stelt Vaude dat het zich in zet voor een eerlijke productie in Azië die goede arbeidsomstandigheden voor de werknemers garandeert. Sinds 2010 maakt het merk deel uit van de Fair Wear Foundation; een non-profit organisatie die strenge criteria hanteert met betrekking tot de arbeidsomstandigheden in Azië. De audits die elk jaar plaatsvinden, ondersteunen de transparantie en betrouwbaarheid van Vaude.

Ter info: Lidmaatschap van de Fair Wear Foundation op zich voldoet niet om een merk te labelen als 'fair', gezien lidmaatschap vooral een engagement tot verbetering inhoudt. Het is steeds belangrijk om een merk op te zoeken op de website fairwear.org alvorens conclusies te trekken. Vaude draagt de leader status, en kan dus als voortrekker binnen de Fair Wear Foundation beschouwd worden.

TE VINDEN BIJ….

Vaude, Sint-Niklaasstraat 52, 9000 Gent

WOOLPOWER

Woolpower is een Zweeds merk dat als principe heeft functionele producten te maken die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en geschikt zijn voor uw sportieve gewoonten. Ze zijn ideaal voor bergactiviteiten of elke andere activiteit die een bestendige uitrusting vereist. Hun visie is om alle soorten kleding te produceren die je honderd jaar zullen verwarmen. Het fabricageproces vindt plaats in hun fabriek in Östersund, van het breien tot het scheren en opslaan; met een voortdurende verbetering ten aanzien van de impact die de productie heeft op het milieu. Woolpower heeft zelfs een eigen stof ontwikkeld, ullfrotté genaamd, die wordt gemaakt van een mix van wol en andere materialen. De restjes van de productie worden weer samengeperst en voor andere producten gebruikt.

Woolpower

ECOLOGISCH? FAIR TRADE ?

Woolpower wil de productieketen verkorten. Daarom vindt het proces plaats in Zweden. Zij verklaren ook een verantwoordelijkheid te dragen voor de arbeidsomstandigheden van hun werknemers om eerlijk en duurzaam te zijn. Hun verantwoordelijkheid strekt zich uit over verschillende gebieden, van de arbeidsomstandigheden tot de toeleveringsketen en, uiteindelijk, het eindproduct. Niettemin komen de materialen niet oorspronkelijk uit Zweden en evenmin de ververijen of spinnerijen. Zij zijn transparant over de herkomst van de wol die zij gebruiken; deze is Argentijns en Uruguayaans. De wol wordt daarna gewassen en geverfd in Duitsland, gesponnen in Roemenië en gaat uiteindelijk naar hun fabriek.

Net als Peregrine maakt Woolpower gebruik van wol van Merinoschapen. Het bedrijf maakt echter zeer duidelijk op hun website dat ze -sinds 2008- bewust geen Australische merinowol aankopen omwille van de dieronvriendelijke mulesingtechniek die toegepast wordt (lees meer hierover in Eerlijk Textiel onder de Loep).

TE VINDEN BIJ….

Vaude, Sint-Niklaasstraat 52, 9000 Gent

SWEDISH STOCKINGS

Kies bewust voor schoonheid, is de slogan van Swedish Stockings. Ook wij kunnen ons steentje bijdragen in de keuze voor nylon kousen. Swedish Stockings maakt haar kousen van gerecycled garen en belooft consumenten duurzame kousen, geen panty's die vanaf het eerste feest vol gaten zitten. Jaarlijks worden er in totaal zo'n twee miljard nylonkousen geproduceerd, die worden weggegooid zodra het eerste gaatje verschijnt. De Zweedse ontwerpers Nadja en Linn zagen dit als het perfecte product om duurzamer te maken en zo de afvalberg te ontlasten.

SWEDISH STOCKINGS

ECOLOGISCH? FAIR TRADE?

Swedish Stockings heeft een eigen 'recycling club', waarmee het van gescheurde nylonkousen af wil. Wie deel wil uitmaken van die 'club' kan zijn kapotte kousen (elk minstens drie paar) naar Zweden opsturen en 50 procent korting krijgen op zijn volgende aankoop. De gerecycleerde garens waarvan de "nieuwe" nylons worden gemaakt, worden geproduceerd door NILIT Ecocare, dat een "zero waste"-beleid voert, en gecertificeerd is door Scientific Certification Systems (SCS). De gerecycleerde stoffen zijn niet giftig, want de gerecycleerde garens van NILIT Ecocare voldoen aan de eisen van de Oeko-Tex 100-norm, die garandeert dat het afgewerkte textiel geen schadelijke chemicaliën bevat. De fabrieken in Italië draaien op zonne-energie en de kleurstoffen zijn milieuvriendelijk.

Swedish Stockings worden in Zweden ontworpen en in Italië geproduceerd. De Schone Kleren Campagne waarschuwt echter dat sommige fabrieken in Italië ook geen leefbare lonen betalen. Geen gegarandeerde eerlijke handel, maar de beste optie als je op zoek bent naar kousen.

TE VINDEN BIJ…

Supergoods , Brabantdam 56b, Ghent

Tip: Supergoods zamelt oude slipjes in om te recyclen tot bouwmaterialen. Klanten krijgen extra punten op hun klantenkaart als ze bij de Supergoods-winkels oud slipje inleveren !

Just Hazel , Burgrstraat 136, Ghent

A-DAM

Gerund sinds 2014 vanuit een verborgen kantoor in Amsterdam, ontwikkelt A-dam hun kleding die over de hele wereld wordt geproduceerd. Onder het statement van het creëren van bewuste keuzes, verzekeren ze hun arbeiders van uitstekende arbeidsomstandigheden, schone productiemethoden en vriendelijke stoffen. Hun sokken hebben een knoop om ze samen te binden in de wasmachine, en het flexibele materiaal is gemaakt van gerecycled oceaanplastic. Wat we ook creëren, het moet karakter tonen, in de manier waarop het gemaakt is en in de manier waarop het eruit ziet en aanvoelt.

Adam3

ECOLOGICAL? FAIR TRADE?

A-dam gebruikt een brede selectie van milieuvriendelijke materialen, waaronder Global Organic Textile Standard (GOTS) katoen. Op deze manier beperken ze de milieu-impact van hun productie. Hun fabrieken hebben het certificaat van Social Accountability Interantional van GOTS, dat een eerlijk loon garandeert.

Side-note: A-dam maakt gebruik van gerecycleerd oceaanplastic. In het verleden is reeds gebleken dat er microplastics vrij kunnen komen bij het wassen van kledij die gemaakt werd uit -al dan niet gerecycleerd- plastiek (lees o.a. het artikel Fossil Fashion). Er bestaan gelukkig speciale waszakjes die dit kunnen voorkomen.

TE VINDEN BIJ...

Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum, Lammerstraat 16, 9000 Gent

SOLOSOCKS

Het merk werd opgericht in Denemarken, de makers van Solosocks hadden het visionaire idee om een sokkenmerk te creëren dat een duurzame oplossing biedt om afval te voorkomen en de planeet te helpen. Ze ontwierpen een verpakking met zeven sokken, als er één verdwijnt, kun je de rest nog steeds samen gebruiken. Bovendien kan hun verpakking worden omgetoverd tot een opbergdoos en sturen ze bij elke bestelling een paar sokken naar een dakloze.

SOLOSOCKS

ECOLOGISCH ? FAIR TRADE?

Het katoen dat ze gebruiken is GOTS-gecertificeerd organisch gekamd katoen, geproduceerd in Turkije. De productie vindt plaats in de buurt van hun kantoren in Kopenhagen en hun distributiecentrum in Duitsland, zodat het transport tot een minimum beperkt blijft.

TE VINDEN BIJ...

Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum, Lammerstraat 16, 9000 Gent

VERALUNA

Veraluna werd opgericht in 2012 met als doel de levensomstandigheden van vrouwen en mannen te verbeteren door samen te werken met het productieteam, en tegelijk het milieu te respecteren. Veraluna maakt een statement tegen fast fashion, ze implementeren kwaliteit en naturaliteit in hun ontwerpen om het bewustzijn over de kwestie van bewust consumentisme te verhogen.

Veraluna

ECOLOGICAL? FAIR TRADE?

Hun katoen wordt geproduceerd door de Chetna Organic Association. Deze organisatie werkt samen met kleine en lokale boeren om van landbouw een duurzame activiteit te maken door middel van een chemievrij proces.

TE VINDEN BIJ...

Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum, Lammerstraat 16, 9000 Gent

Interessant artikel? Vertel het voort!