Fair Trade Vrouwenondergoed in Gent

Steeds vaker zien we ethische en duurzame kledingmerken op de markt komen. Toch krijgen we geregeld nog de vraag of duurzame lingerie ook bestaat? Goed nieuws! Wij vonden vrouwenondergoed- en lingeriemerken die je kan vinden bij onze ethische Gentse ondernemers!

Ken jij nog een ethisch, eerlijk en/of ecologisch merk? Of ken je een duurzame ondernemer in Gent die ondergoed en/of lingerie verkoopt? Laat het ons weten!

COMAZO

71ef6ffbdeb935746e6286cfa3ba3d98

Comazo is al 135 jaar actief in de productie van ondergoed, innoveren en zichzelf opnieuw uitvinden hoort daarbij. Hun voornaamste focus ligt op het milieuvriendelijk zijn tijdens de productieprocessen, door de beheersing van waterafval en een warmteterugwinningssysteem. Het merk richt zich ook op het aanbieden van hun ontwerpen in een breed scala aan maten. Je kan dat zien op hun website. De vrouwen die het ondergoed dragen zijn geen professionele modellen, maar werknemers van het bedrijf.

ECOLOGISCH? EERLIJKE HANDEL?

Op de website verantwoorden ze de productie en de milieuaspecten transparante en het gebruik van biologische katoen. Het productieproces vindt plaats in Europa, waardoor de productieketen kort is. Ze werken echter nog steeds aan de transparantie met betrekking tot de grondstoffen waarmee ze werken.
Op de website staat dat ze verantwoordelijk zijn voor het milieu door gebruik te maken van biologisch katoen. Ook zijn ze transparant over het productieproces. Het productieproces vindt plaats in Europa, waardoor de productieketen kort is. Ze werken echter nog steeds aan de transparantie met betrekking tot de grondstoffen waarmee ze werken.

Ze zijn volledig toegewijd om verschillende en nieuwe manieren te vinden om de uitstoot in elke stap van de productie te verminderen, en om nieuw ecologisch textiel te implementeren. Verder werkt Comazo aan meerdere projecten om het ecologische productieproces te verbeteren, zoals het gebruiken van duurzamere materialen.

TE VINDEN BIJ…

Just Hazel , Burgstraat 14 Ghent

WORON

De Deense zusters Anya en Arina Woron hadden geen zin in bh's totdat ze hun eigen comfortabele lingerie produceerden. Het ontwerp is eenvoudig, de kleuren (zwart en wit) zijn ook, wat het product tijdloos en dus zeer duurzaam maakt. De stof, de productie en het transport zijn nog duurzamer. Woron is gemaakt met Lenzing Modal®, een stof die is afgeleid van beukenhout, wat erg zacht is. Het vereist minder water te produceren dan katoen en krimpt ook minder. Het merk waar het hout afkomstig van is, is van duurzaam beheerde beukenbossen.

WOROM

ECOLOGISCH? EERLIJKE HANDEL?

Woron maakt gebruik van een innovatieve stof, Lenzing Modal®. Het weefsel wordt geproduceerd in Europa, waar het grootste deel van de productie zich bevindt. De laatste fase van het productieproces vindt echter plaats in landen met een hoog risico op arbeidsmisbruik en is niet volledig transparant, maar ze garanderen hun werknemers een eerlijke salaris. Het product krimpt langzamer dan andere gebruikelijke stoffen, wat een langere levensduur garandeert.

TE VINDEN BIJ…

Supergoods , Brabantdam 56b, Ghent

LA FILLE D’O

LA FILLE DO

Lingerie merk la fille d'O streeft naar een (eco)logische productie en is eerlijk binnen zijn eigen bedrijf. “geen enkel merk werkt zoals wij,” zegt oprichter Murielle Scherre. “IK BEN EERLIJK, BINNEN MIJN EIGEN BEDRIJF.”

“Textiel is een donkere keten.” De Gentse ondernemer en lingeriepionier Murielle Scherre – zelf meestal in zwart gekleed – weet dat de kledingproductieketen helemaal geen zwart-wit verhaal is, maar een complexe keten zonder echte garanties. De ondernemer kijkt niet ver. Het grootste deel van onze stof wordt behandeld in België. Voor de productie werk ik voornamelijk met Liebaert in Deinze en hecht ik groot belang aan transparantie.”
“Veel Belgische lingeriemerken geven de productie uit handen”, zegt critici Murielle. De ondernemer, daarentegen, wil gewoon in ons land blijven. “Anders zou het beroep verloren gaan. Ik heb zes vrouwen fulltime in dienst om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt – dankzij de keuzes die ik maak ben ik eerlijk binnen mijn eigen bedrijf.”
Lingerie wordt vaak gemaakt van hightech stoffen, zoals polyesters met elastaan of kwetsbare lycra die bestand is tegen zweet, zon, chloor en zonnebrandcrème. Deze stoffen komen meestal uit België. “Waarom moet ik op locatie eerlijke handel drijven als dat ook hier kan? Het vervoeren van kleding uit het zuiden vervuilt ook op zichzelf. Ik heb de luxe om het hier te kunnen doen. Dat is ecologisch, maar vooral logisch: Daar wordt het woord 'eco' aan toegevoegd.”

ECOLOGISCH? EERLIJKE HANDEL?

La fille d'O richt zich op transparantie, korte keten en productie in landen met lage risico's voor slechte arbeidsomstandigheden. La fille d'O wil meer werken met ecologische stoffen, zoals Tencel®, en werkt lokaal, in België en Europa. Dit zorgt ervoor dat de keten kort is en dus minder vervuilend is in termen van transport.


TE VINDEN BIJ…

La Fille d'O , Burgstraat 21, Ghent

UNDERPROTECTION

Het Deense merk werd in 2010 opgericht om wenselijke en comfortabele lingerie, loungewear, hosiery en zwemkleding te voorzien binnen het principe ‘duurzame mode’. Onder de slogan -ethiek en esthetiek- biedt Underprotection modieuze en elegante producten aan met duurzame en gecertificeerde materialen, in een gerecyclede of biologisch afbreekbare verpakking. Underprotection is begaan over het comfort van hun ondergoed, dus wijden ze een pagina van hun website toe om de maten uit te leggen en hoe je de beste pasvorm kiest.

UNDERPROTECTION 1

ECOLOGISCH? EERLIJKE HANDEL?

Het merendeel van de Underprotection is veganistisch. Ze werken met gecertificeerde milieuvriendelijke materialen, waaronder TENCEL™ lyocell of bananenvezels, en gerecycleerde materialen zoals polyester, nylon en wol. Zij tonen ook hun belang en steun voor gendergelijkheid via vrouwelijke bedrijven. Niet onbelangrijk, er is geen bewijs van een gedragscode met betrekking tot de arbeid. Underprotection heeft een formele verklaring over de rechten van werknemers, maar de laatste fase van de productie vindt plaats in landen met een extreem risico op arbeidsmisbruik. Het is niet duidelijk of ze hun werknemers een eerlijk leefloon geven. Ze controleren wel de laatste fase van de productie.

TE VINDEN BIJ…

Supergoods , Brabantdam 56b, Ghent

PEOPLE TREE

PEOPLE TREE

People Tree noemt zichzelf een pionier van eerlijke mode. Het bedrijf werd opgericht in 1990 in het Verenigd Koninkrijk samen met de People Tree Foundation. Op deze manier wilden ze de ethiek van duurzaamheid, eerlijke arbeid en milieubescherming internationaal bevorderen via hun eigen liefdadigheid. People Tree neemt de verantwoordelijkheid heel serieus door elk jaar recensies uit te brengen van hun stakeholders, met als doel elke stap van het proces te verbeteren. Het is mogelijk om ze op te zoeken op hun website.

ECOLOGISCH? EERLIJKE HANDEL?


De collecties van People Tree maken gebruik van milieuvriendelijke materialen, waaronder GOTS-katoen (Global Organic Textile Standard) en TENCEL™ Lyocell. De meeste van hun producten worden met de hand vervaardigd door traditionele ambachtslieden. Het merk was de eerste die werd bekroond met het label van de World Fair Trade Organization. Dit label garandeert de naleving van eerlijke arbeid, respect voor het milieu, genderkwaliteit en dierenrespect.

TE VINDEN BIJ…

Supergoods , Brabantdam 56b, Ghent

Interessant artikel? Vertel het voort!