Compleet overzicht: (h)eerlijke Sint-chocolade in Gent

6 december komt eraan. De winkels liggen alweer vol met lekkernijen van chocolade en marsepein.

Ben jij nog op zoek naar zoetigheid, maar heb je zin in mens- en milieuvriendelijke verwennerijen? Dan kijk je best goed op de verpakking voordat je het in je winkelkar legt.

De productie van cacao is helaas niet zo proper als de smaak van de chocolade doet vermoeden. Kinderarbeid, ontbossing en extreme armoede zijn vandaag onmiskenbaar verbonden aan onze Belgische trots.

Toch hoeft dat niet zo te zijn.

Hoe herken je dat, mens- en planeetvriendelijke chocolade?

2019 Fairtradelabels

Er zijn verschillende labels die je kunnen helpen bij het vinden van mens- en milieuvriendelijke chocolade. Met een Fairtradelabel (zie prent) zit je altijd goed, en bovendien kan je dat vaak combineren met een biologisch of ecologisch label.

Let op! De meeste chocolademerken scheppen verwarring door eigen 'stempels' op hun chocolade. Als je twijfelt, kijk dan even op labelinfo.be, daarop vind je een overzicht van de belangrijkste labels en wat ze betekenen.

Je kan ook het zogenaamde label opzoeken op het internet. Als je over een bepaald label enkel informatie vindt op de website van één chocolademerk, dan is het vermoedelijk een commercieel label.

Faire sint 2019 1

Bij Oxfam strijdt de Sint voor een eerlijk inkomen!

Oxfam Fair Trade biedt een gamma heerlijke Sintchocolade van de beste kwaliteit, gemaakt volgens Belgische traditie én met eerlijke producten uit het Zuiden.

En er is meer! De Sint strijdt dit jaar ook mee in de ”Bite to Fight for a fair income” campagne. Wat houdt dit in? Oxfam Fair Trade betaalt een extra premie voor de cacaobonen in deze chocolade. Dit zorgt ervoor dat de cacaoboeren en hun gezinnen genieten van een eerlijk inkomen. Kosten voor voeding, hun woning, essentiële diensten (onderwijs, zorg, kledij, … ) worden hierdoor zorgeloos gedekt en het geeft ze een buffer, voor als het eens tegenslaat.

Cocoa-man-colombia-peasant-50707

Of ga eens langs bij een Fair Food-ondernemer in Gent

Bij volgende ondernemers kan je zeker (h)eerlijke chocolade of andere Sint-lekkernijen vinden:

Maar bij de meeste biowinkels of zelfs supermarkten vind je tegenwoordig Fairtradechocolade. Op de website van Fairtrade Belgium vind je een overzicht van alle chocoladeproducten per winkel onderverdeeld.

Sinterklaas lekkers over?

Stel je hebt weer veel te veel zoetigheden gekocht en weet niet wat ermee gedaan. Geen nood want je kan deze gebruiken om een (h)eerlijke sinterklaasfudge te maken!

Wat heb je nodig (voor 12 blokjes):

  • 1 blik gecondenseerde melk (à 397 ml)
  • 300 gr fairtrade chocolade
  • pepernoten (chocolade, schuimpjes en anders strooigoed)
  • Bakvorm of ovenschaal (ca. 20 x 14 cm)

Aan de slag:

  1. Verwarm de gecondenseerde melk op een laag vuur in een pannetje. Voeg de chocolade toe in blokjes en laat langzaam smelten. Als alles goed is opgenomen giet je het mengsel in een schaal bekleed met bakpapier.
  2. Strijk de bovenzijde recht en verdeel de pepernoten, chocolade, schuimpjes en topping er over. Let op, als de fudge nog te warm is, smelt de chocolade versiering
  3. Laat de fudge minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Snijd er daarna met een scherp mes chunks van. Bewaar de fudge in de koelkast.
Fudge

Interessant artikel? Vertel het voort!