Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Jo's choice: 3 tips voor Belmundo deze week

Belmundo afbeelding

In maart organiseren tientallen organisaties samen het Belmundo-festival. Heel de maand kan je deelnemen aan activiteiten die te maken hebben met internationale solidariteit. Het centrale thema dit jaar is 'System Change' in Gent en de wereld.

De Belmundo-agenda zit propvol, daarom vragen we elke week aan iemand van het Gent Fair Trade-team om drie activiteiten aan te bevelen. Deze week deelt Jo zijn Belmundo-tips:

Debat dekoloniseren en ontwikkelingssamenwerking

1) DEBAT VOORBIJ ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: NAAR EEN PRAKTIJK VAN INTERNATIONALE SOLIDARITEIT

De week zal ik aftrappen met dit debat rond ontwikkeingssamenwerking en internationale solidariteit. Als je als vrijwilliger en/of werknemer actief bent in een organisatie die (internationale) rechtvaardigheid en gelijkheid tussen mensen nastreeft, dan weet je hoe belangrijk het is om je denken, handelen, manier van samenwerken... constant in vraag te stellen en bij te sturen.

Dat maakt het debat over kolonialiteit, ontwikkelingssamenwerking en internationale solidariteit dan ook zo belangrijk.

LABO vzw, FOS ngo en 11.11.11 werpen daarom op maandagavond een kritische blik op de werking van de sector, en willen tegelijk inspiratie bieden voor hoe het anders kan.

Deze activiteit gaat vanavond door vanaf 19.30 (inschrijven is verplicht)

Ontdek deze activiteit op Facebook

2) CINEMA BELMUNDO: LA BESTIA DEL CLIMA & PE NA TERRA

Gezond en lekker eten houdt mij dagelijks bezig. Als trots deel van de Gentse Fair Trade-beweging, als vaste klant bij Akker & Ambacht, maar vooral gewoon als liefhebber van alles wat lekker is, ben ik heel benieuwd naar de twee korte films die dinsdag worden getoond tijdens Cinema Belmundo.

Het is onbegrijpelijk dat we in deze eeuw, met alle technologie die voorhanden is, nog steeds niet alle mensen op de wereld van een gezond dieet kunnen voorzien. Speculatie zorgt voor voedselonzekerheid, en onduurzame landbouwpraktijken en eetgewoontes veroorzaken klimaatverandering, ontbossing en sociale uitbuiting.

In La Bestia Del Clima wordt (wan)hoop van klimaatvluchtelingen in beeld gebracht, en Pé Na Terra (vertaald: ‘met de voeten in de aarde’) gaat over landbouw in dialoog met de natuur.

Nadien is er bovendien een nabespreking met de regisseurs van beide films: Quinten en Lennert Prinsen en Louise Amand (Engels)

Dinsdag 16 maart van 20u tot 22u (meer info)

Cinema Belmundo duovertoning 960x538
Waar is TAMARA 550x564

3) WAAR IS TAMARA*? WORKSHOP: (GRONDSTOF)GRENZEN AAN DE GROEI

Ik volg al enkele jaren de Gentse organisaties die werken rond grondstoffen en extractie, en zo nu en dan durft het pessimisme wel eens de overhand nemen als ik het zoveelste negatieve nieuwsbericht lees. De grondstoffenproblematiek lijkt -net als klimaatverandering- bij momenten op een bulldozer die traag maar gestaag in onze richting komt.

Gelukkig zijn er geweldige vrijwilligersbewegingen die hard werken om ons voor te bereiden op een koolstof- en grondstofzuinige samenleving. En zij vertellen ons TAMARA: er zijn veel alternatieven, en ze staan klaar (There Are Many Alternatives Ready And Available).

Op zaterdag neem ik dus graag deel aan deze workshop rond '(grondstof)grenzen aan de groei', en wie weet, als ik nog extra positieve inspiratie nodig heb, neem ik ook wel deel aan de aansluitende sessie rond 'Degrowth en Buen Vivir'.

Zaterdag 20 maart van 13u30 tot 15u00 (meer info)

Ontdek deze activiteit op Facebook

Ook deze week - een activiteit van Gent Fair Trade: Change Your Habits rond voeding

Natuurlijk mogen we onze eigen activiteiten niet vergeten ;)

Change Your Habits is een reeks van vier Instagram livesessies. Elke donderdagavond om 21 u. verkennen we onze vastgeroeste gewoontes en gaan we na hoe die de wereld rondom ons beïnvloeden. We spreken met experten, activisten en ondernemers die bewijzen dat het ook anders kan.

De derde Instagram livesessie duiken we de keuken in. Samen met Christophe kom je te weten wat Fair eten inhoudt, en dat de stap tot verandering makkelijker is dan je denkt. Bart Van Besien van Oxfam-Wereldwinkels geeft ons inzicht in de cacaoproblematiek , en Fauve Chocolade vertelt ons hoe zij het anders aanpakken.

Volg ons alvast op onze Instagrampagina, daar kan je elke donderdag in maart om 21 u. de live gesprekken terugvinden!

18 maart - 21 u. (op onze instagram: GentFairTrade_FairFashionFest)

Ps. volg deze week zeker ook onze instagrampagina, want Fien en Frankli delen hun (h)eerlijkste recepten.

CYH voeding vierkant
2021 Belmundo vierkant

Benieuwd naar de rest van de activiteiten?

Het Belmundo-festival is een samenwerking tussen tientallen organisaties. De hele maand staan er wandelingen, workshops, films en zelfs fietstochten gepland. Ontdek het complete programma op belmundo.gent en doe mee met de Belmundo Challenges.