Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten, initiatieven en andere nieuwtjes van Gent Fair Trade.

Wennie's choice: 3 tips voor Belmundo deze week

Belmundo afbeelding

Het is weer zover! In maart organiseren tientallen organisaties samen het Belmundo-festival. Heel de maand kan je deelnemen aan activiteiten die te maken hebben met internationale solidariteit. Het centrale thema dit jaar is 'System Change' in Gent en de wereld.

De Belmundo-agenda zit propvol, daarom vragen we elke week aan iemand van het Gent Fair Trade-team om drie activiteiten aan te bevelen. Deze week deelt Wennie haar Belmundo-tips:

A4 affiche menstruatie armoede

1) INZAMELACTIE MENSTRUATIEPRODUCTEN

Menstruatie-armoede is zeer actueel, maar dat betekent niet dat er veel actie ondernomen wordt. Verschillende initiatieven beginnen vorm te krijgen, en ook Belmundo steekt een tandje bij om vrouwen te helpen. 8 maart is het dan niet minder dan toevallig Internationale Vrouwendag, niet dat vrouwen slechts één keer op het jaar zichzelf mogen vieren. Maar het is wel een dag waarop we extra moten stilstaan bij alle vrouwen rondom ons, ongeacht levensomstandigheden.

Heb je nog extra menstruatieproducten liggen, wil je ook gewoon rechtstreeks van de winkel komen doneren? Dan kan je 8 maart op twee plaatsen terecht! Indien je zelf niet kan bijdragen bij de inzamelactie, lees dit artikel om meer bij te leren over menstruatie-armoede.

Praktisch:
op 8 maart tussen 9.30 – 17.00 uur kan je terecht in het Vredeshuis (Sint-Margrietstraat 9)

in de avond tussen 18.00 – 19.30 uur kan je op het Sint-Baafsplein je menstruatieproducten achterlaten om ze een betere thuis te geven.

Ontdek deze activiteit op Facebook

2) EXPO: VEGETARISME IN DE KLASSIEKE OUDHEID


Als trotse Arteveldehogeschoolstudent en oud-vrijwilliger bij ClimateFactory kan ik zeker deze studentenactie zo goed mogelijk in de verf zetten. Uit persoonlijke interesse in veggie en vegan gerechtjes wil ik deze doorlopende raamtentoonstelling zelf ook eens bekijken. Hoewel je als veggie misschien wel weet wat je eet, lijkt het me bijzonder fijn om ook eens de geschiedkundige kant te bekijken van iets waar je dagelijks mee bezig bent.

Blijkbaar vinden we de wortels van de vegetarische keuken al terug in de Klassieke Oudheid!

Ontdek de raamexpositie bij Lekker GEC en Oxfam Wereldwinkel doorheen de maand maart, het adres: K. Maria-Hendrikaplein 5-6, aan het station van Gent-Sint-Pieters

Deze actie is gekoppeld aan de Veggie Challenge van EVA vzw. Belmundo gaat een vegan challenge aan, ontdek het hier.

Expo Klassieke vegetarische tradities
Dekoloniskering in actie

3) DEKOLONISERING IN ACTIE: FROM TWEETS TO THE STREETS


Ik durf eens op Twitter te scrollen en ondanks de slechte woordmopjes (die stiekem wel grappig zijn) ben ik fan van de activistische mogelijkheden die we op het socialemediaplatform nu hebben. Ons laten horen is een ding, actie ondernemen is een ander. Gelukkig blijken trending hashtags ook steeds vaker de pers te halen en kunnen jongeren hun stem beter dan ooit laten horen.

Actualiteit wordt altijd geschiedenis, en daarom ook een online gespreksavond om nooit te vergeten. Op dit evenement georganiseerd door Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis worden historici en mensen uit de dekoloniseringsbeweging en ergoedwereld bij elkaar gebracht.

Vrijdag 12 maart om 20 u. kan je de babbel meevolgen, inschrijven kan per mail, meer vind je hieronder

Ontdek deze activiteit op Facebook

Ook deze week - een activiteit van Gent Fair Trade: Change Your Habits rond kledij

Natuurlijk mogen we onze eigen activiteiten niet vergeten ;)

Change Your Habits is een reeks van vier Instagram livesessies. Elke donderdagavond om 21 u. verkennen we onze vastgeroeste gewoontes en gaan we na hoe die de wereld rondom ons beïnvloeden. We spreken met experten, activisten en ondernemers die bewijzen dat het ook anders kan.

De tweede Instagram livesessie wordt ingevuld door FairFin en Triodos Bank. Samen met onze moderator kom je te weten wat duurzaam bankieren inhoudt, en dat de stap tot verandering makkelijker is dan je denkt.

Volg ons alvast op onze Instagrampagina, daar kan je elke donderdag in maart om 21 u. de live gesprekken terugvinden!

11 maart - 21 u. (op onze instagram: GentFairTrade_FairFashionFest)

CYH bankieren vierkant
2021 Belmundo vierkant

Benieuwd naar de rest van de activiteiten?

Het Belmundo-festival is een samenwerking tussen tientallen organisaties. De hele maand staan er wandelingen, workshops, films en zelfs fietstochten gepland. Ontdek het complete programma op belmundo.gent en doe mee met de Belmundo Challenges.